Trucks

Χτίζοντας το μέλλον: πώς τα ηλεκτρικά φορτηγά συμβάλλουν στην επανάσταση στις κατασκευές

Volvo Φορτηγά
2025-02-26
3 λεπτά
Electric trucks Construction
Author
Volvo Φορτηγά

Τα εργοτάξια παράγουν εκατοντάδες εκατομμύρια τόνους CO2 κάθε χρόνο. Ο ηλεκτρικός εξοπλισμός, τόσο τα φορτηγά όσο και τα μηχανήματα έργων, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτού του φαινομένου, καθώς και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης στις πόλεις. Και καθώς διαμορφώνονται συχνότερα ζώνες χαμηλών εκπομπών, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για αλλαγή. Πώς όμως μεταβαίνει ο κατασκευαστικός κλάδος στην ηλεκτρική ενέργεια, ποιος πρωτοστατεί και τι πρέπει να σκεφτείτε όταν κάνετε την αλλαγή;
   

Υπολογίζεται ότι το 13% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως προέρχεται από τις κατασκευές. Αυτές οι εκπομπές προέρχονται από κάθε τμήμα του κλάδου: κυρίως η δημιουργία τσιμέντου και χάλυβα, με τη μεταφορά και την κατεδάφιση να παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Αλλά και οι εκπομπές που παράγονται στα εργοτάξια παίζουν ρόλο, με 400 ​​εκατομμύρια τόνους CO2, ή το 1,1% του συνόλου των εκπομπών παγκοσμίως, που προέρχονται απευθείας μόνο από μηχανήματα έργων κάθε χρόνο. Ένα τεράστιο ποσό: ο ηλεκτρικός εξοπλισμός όμως, στη μορφή τόσο των φορτηγών όσο και των μηχανημάτων έργων, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτών των αριθμών και στην αλλαγή μιας βιομηχανίας για τα καλά.

 

Τώρα, τα εργοτάξια ηλεκτροκίνησης γίνονται πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα, σε ορισμένα εργοτάξια η ηλεκτρική ενέργεια έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία, αποδεικνύοντας ότι είναι μια ευέλικτη επιλογή οπουδήποτε στη διαδικασία, από τη δημιουργία υποδομών μέχρι τις κατεδαφίσεις και όχι μόνο. Για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι το 98% των εργοταξίων στη νορβηγική πρωτεύουσα Όσλο λειτουργούν ήδη χωρίς ορυκτά καύσιμα, με λίγο λιγότερο από το ένα τέταρτο αυτής της δραστηριότητας να τροφοδοτείται από ηλεκτρική ενέργεια.

 

Τα εργοτάξια που είναι απαλλαγμένα από εκπομπές εξάτμισης μπορούν να αντιμετωπίσουν μέρος του αποτυπώματος άνθρακας του κλάδου. Ταυτόχρονα, άλλα προβλήματα, όπως ο μολυσμένος αέρας και η ηχορύπανση στις πόλεις μπορούν να αντιμετωπιστούν από την τεχνολογία και οι συνθήκες στον χώρο εργασίας μπορούν να βελτιωθούν. Μπορεί όμως να αποδείξει και κάτι επίσης: ότι η ηλεκτροκίνηση στον τομέα των κατασκευών γίνεται γρήγορα μια εφαρμόσιμη πραγματικότητα για τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Εκτός από την κατασκευή υποδομών, χώρων εργασίας και χώρων διαμονής, τα εργοτάξια ηλεκτροκίνησης μπορούν επίσης να θεωρηθούν ότι χτίζουν ένα όραμα για το μέλλον: ήσυχων, ασφαλών εργοτάξιων όπου οι μπαταρίες τροφοδοτούν τις διαδικασίες που δημιουργούν τις μικρές και μεγάλες πόλεις του αύριο.

 

Οι πόλεις δείχνουν τον δρόμο  

Ο Gustav Boberg εργάζεται πάνω στην ηλεκτροκινητικότητα και τις βιώσιμες λύσεις σε επιλεγμένους κλάδους στη Volvo Construction Equipment. Λέει: "Το 2019 δηλώσαμε την πρόθεσή μας να κατασκευάσουμε ηλεκτροκίνητα μηχανήματα έργων, καθώς και να αποφασίσουμε να σταματήσουμε την ανάπτυξη των συμβατικών μηχανών ντίζελ στο τμήμα μικρότερων μεγεθών."

 

Τα πρώτα μηχανήματα ηλεκτροκίνησης της Volvo, ένας μικρός εκσκαφέας και τροχοφόρος φορτωτής, έκαναν το ντεμπούτο τους στη μεγάλη έκθεση βιομηχανίας Bauma στη Γερμανία το 2019, ακολουθούμενα από μια οργανωμένη παρουσίαση ανά αγορά που κλιμακώθηκε το 2020. Μικρά και πρακτικά, απόλυτα κατάλληλα για εργασίες στο κέντρο των πόλεων. "Οι πόλεις και οι δήμοι έχουν συχνά τους δικούς τους στόχους βιωσιμότητας που πρέπει να εκπληρώσουν και η ηλεκτροκίνηση στις κατασκευές μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη αυτών των κλιματικών στόχων», λέει ο Gustav. 

 

Οι αλλαγές στην κοινωνία οδηγούν την ανάγκη για νέες υποδομές επίσης, ιδιαίτερα καθώς η μεταφορά με ηλεκτρικό αυτοκίνητο γίνεται επίσης πιο δημοφιλής για τους κατοίκους των πόλεων. Όπως λέει ο Gustav: "Έχουμε ένα μότο: "δημιουργήστε ηλεκτρική ενέργεια με ηλεκτρική ενέργεια." Βλέπουμε σταθμούς φόρτισης να εμφανίζονται σαν μανιτάρια στην Ευρώπη για την αυτοκινητοβιομηχανία και είναι ιδανική περίπτωση η κατασκευή αυτών με ηλεκτρική ενέργεια. Προκειμένου να επιταχυνθεί η αλλαγή, πρέπει να συνεργαστούμε στενά με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς σε όλη την αλυσίδα αξίας, όπως παρόχους ενέργειας, εταιρείες κοινής ωφέλειας και τοπικές αρχές. Η πραγματική αλλαγή απαιτεί ουσιαστική συνεργασία".

 

Πώς τα φορτηγά μπορούν να βοηθήσουν τη μεταμόρφωση

Ο Muamer Music ηγείται του τμήματος κατασκευών στα Volvo Trucks. Αφιερώνει πολύ χρόνο σε εργοτάξια και συνομιλώντας με τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς στον τομέα των κατασκευών, ανακαλύπτοντας τι χρειάζονται, καθώς και ποιες είναι οι προκαταλήψεις και οι εμπειρίες τους για τα ηλεκτρικά μηχανήματα και τα φορτηγά.

 

"Υπάρχουν ήδη ηλεκτρικά φορτηγά σε εργοτάξια σε όλο τον κόσμο", λέει. "Και αυτή είναι μια διαφήμιση στους πελάτες των κατασκευαστικών εταιρειών ότι σκέφτονται σωστά. Μπορεί να είναι μια απλή αλλαγή και παίρνουν ένα προϊόν που μπορεί να καλύψει όλες τις απαιτήσεις τους".

 

Ο Muamer επισημαίνει ότι μόλις οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και οι οδηγοί οδηγήσουν ένα ηλεκτρικό φορτηγό για πρώτη φορά, συνήθως ασπάζονται την τεχνολογία. Αλλά οι αλλαγές νοοτροπίας δεν μπορούν και δεν θα συμβούν από τη μια μέρα στην άλλη. Σκεπτόμενος τι μπορεί να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να δοκιμάσουν λύσεις ηλεκτροκίνησης στον τομέα των κατασκευών, λέει: "Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι το φορτηγό θα σταματήσει στη μέση μιας εργασίας. Οι πελάτες μας γνωρίζουν τι είδους προβλήματα να περιμένουν με το πετρέλαιο, αλλά η νέα τεχνολογία απαιτεί χρόνο για να γίνει γνωστή. Με τις κατασκευές υπάρχει επίσης ένα συνεχές ερώτημα για το πώς το αμάξωμα επικοινωνεί με το φορτηγό, για παράδειγμα."

 

Ένας ηλεκτρικός τροχοφόρος φορτωτής και ένα ηλεκτρικό φορτηγό σε ένα εργοτάξιο.

Το πλεονέκτημα της ηλεκτρικής ενέργειας

Ωστόσο, εδώ διακρίνει ένα σαφές πλεονέκτημα με τη σχετική απλότητα του ηλεκτρικού συστήματος ισχύος. "Στα ηλεκτρικά φορτηγά, δεν έχετε τόσα πολλά εξαρτήματα που μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα και οι περισσότερες ενημερώσεις μπορούν να γίνουν μέσω του cloud. Και αυτά τα φορτηγά είναι αξιόπιστα: τα δοκιμάζουμε διεξοδικά για να διασφαλίσουμε ότι έχουν πολύ καλή απόδοση. Οι θερμοκρασίες μπορούν να παίζουν ρόλο, η αλλαγή από ζεστό σε κρύο μπορεί να επηρεάσει τη χωρητικότητα της μπαταρίας. Ωστόσο, παρέχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα και μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να προγραμματίσουν τη φόρτισή τους, καθώς και να βοηθήσουμε με εξοπλισμό, όπως power bank και φορτιστές. Και μπορούμε να υπολογίσουμε διαδρομές για υψηλή απόδοση και να προγραμματίσουμε στάσεις."

Το να βρίσκεστε σε ένα εργοτάξιο μόνο με ηλεκτρικά φορτηγά και μηχανήματα μπορεί να επαναπροσδιορίσει την άποψή σας για τις κατασκευές. "Οι παραδοσιακές κατασκευές μπορεί να είναι ένας βρώμικος και θορυβώδης τομέας", λέει ο Muamer. "Ωστόσο, οι κατασκευαστικές εταιρείες που στρέφονται στην ηλεκτρική ενέργεια όχι μόνο μειώνουν το αποτύπωμα των εκπομπών, αλλά στέλνουν και ένα μήνυμα: θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά. Και καθώς όλο και περισσότερα από αυτά τα φορτηγά τίθενται σε λειτουργία, τόσο οι άνθρωποι παντού τα εκτιμούν."

Πρέπει να συνεχίσουμε με την υποδομή, την ανάπτυξη, την ανακαίνιση παλαιών κτιρίων και τη δημιουργία νέων κτιρίων. Δεν θα τελειώσουμε ποτέ: και για αυτό χρειάζονται φορτηγά και μηχανήματα.

Παρόλο που το άγχος για την εμβέλεια προβληματίζει και τον κλάδο των κατασκευών, δεν χρειάζεται να είναι πρόβλημα, ιδιαίτερα όχι όταν αφορά κατασκευές σε αστικά εργοτάξια. "Η πλειονότητα αυτών των εργασιών μπορεί να εκτελείται με τέσσερις μπαταρίες, επειδή δεν εργάζεστε όλη μέρα. Προγραμματίστε τη φόρτισή σας γύρω από δύο βάρδιες και μπορείτε να εργάζεστε όλη μέρα χωρίς κανένα πρόβλημα. Επίσης, πολλοί από αυτούς τους τύπους φορτηγών είναι σε καθημερινή χρήση: θα μπορούσαν να εργάζονται για ένα μέσο όρο 100-150 km την ημέρα και μετά να επιστρέφουν στην αποθήκη για φόρτιση», εξηγεί ο Muamer.


"Κατά τη διάρκεια του προγραμματισμένου διαλείμματος, μπορείτε να επαναφορτίσετε. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σχετικά με τη χωρητικότητα και βλέπουμε επίσης ανθρώπους να χρησιμοποιούν ταχυφορτιστές. Εάν έχετε έναν φορητό φορτιστή (power bank), μπορείτε εύκολα να φορτίζετε τα φορτηγά σας με αυτόν. Και φυσικά, οι ίδιοι φορτιστές μπορούν να χρησιμοποιούνται σε φορτηγά και μηχανήματα έργων."

"Τα ηλεκτρικά φορτηγά είναι ιδανικά για μεγάλα έργα υποδομής αλλά και για κατεδαφίσεις, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά για την απομάκρυνση διαφόρων υλικών με διαφορετικού τύπου ανατρεπόμενα αμαξώματα», εξηγεί. «Στην κατασκευή κτιρίων, εργασίες όπως η μεταφορά άμμου και χαλικιού εξυπηρετούνται άψογα με ηλεκτρικά φορτηγά. Οι μπετονιέρες, για παράδειγμα, μπορούν να λειτουργούν εξαιρετικά με ηλεκτρική ενέργεια. Κάποιες φορές οι πελάτες χρησιμοποιούν τις δικές τους μπαταρίες αντί να βασίζονται στον δυναμολήπτη, αλλά όπου είναι δυνατό, προτιμάμε να αξιοποιούμε τον δυναμολήπτη, ώστε να διατηρούμε το κόστος σε χαμηλά επίπεδα για τους πελάτες μας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε υποδοχές AC και DC επιτόπου."

 

Ποιο είναι το μέλλον της ηλεκτροκίνησης στις κατασκευές;

Αυτήν τη στιγμή, οι αστικές κατασκευές πρωτοστατούν στην ηλεκτρική ενέργεια και όχι τυχαία: ο αριθμός των ζωνών χαμηλών εκπομπών στην Ευρώπη προβλέπεται για φέτος να ξεπεράσει τις 500. Ο αντίκτυπος στις μεταφορές και τις κατασκευές θα είναι σημαντικός και μόνο οι εταιρείες που είναι πιο μπροστά σε αυτόν τον τομέα θα βρεθούν σε θέση να δραστηριοποιηθούν σε αυτές τις ζώνες.

Καθώς αυξάνεται η χρήση, τα προϊόντα θα πρέπει να γίνονται όλο και πιο αποτελεσματικά και καλύτερα στην εκτέλεση των εργασιών για τις οποίες χρειάζονται: όπως και με κάθε άλλη τεχνολογία. Ο Muamer Music βλέπει ότι αυτό συμβαίνει ήδη. Λέει: "Σε πέντε χρόνια θα έχουν συμβεί πολλά και στην πλευρά των προϊόντων επίσης, τόσο σε θέματα εμβέλειας όσο και χωρητικότητας ενέργειας. Αλλά ένα Volvo φορτηγό που αγοράζετε τώρα θα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε συνεχή χρήση σε πέντε χρόνια και πολύ περισσότερο, για όλη τη διάρκεια ζωής του."

 

Εργοτάξια ηλεκτροκίνησης

Τα προϊόντα είναι ήδη εδώ, η νοοτροπία αλλάζει και τώρα πρέπει να διατηρηθεί η δυναμική. Ευτυχώς, καθώς το ταξίδι συνεχίζεται, γίνεται πιο εύκολο να το δούμε αυτό να συμβαίνει στην πράξη.

"Το να βρίσκεσαι στο εργοτάξιο, αυτό είναι το διασκεδαστικό κομμάτι", λέει ο Gustav Boberg. "Όταν βλέπεις τα μηχανήματα να δουλεύουν σε όλες τις συνθήκες, ακόμα και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αρχίζεις να καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι στην πρώτη γραμμή της αλλαγής. Αλλά δεν πρόκειται μόνο για μια συζήτηση με τους ανθρώπους που εργάζονται στο εργοτάξιο – στο τέλος μιλάς και με ανθρώπους από παντού."

Gustav Boberg εργάζεται ως Διευθυντής Τομέα στην Volvo Construction Equipment.

Συνεχίζει: "Τώρα έχουμε ήδη ξεκινήσει αυτό το ταξίδι. Και κομμάτι-κομμάτι, ο κατασκευαστικός τομέας θα εξηλεκτριστεί. Δεν μπορεί φυσικά να γίνει αυτό από τη μία μέρα στην άλλη. Αλλά αν μιλάμε για το μέλλον, ας δώσουμε πέντε χρόνια από τώρα και θα δούμε ποιες χώρες θα ηγούνται τότε. Και αυτό δεν πρόκειται να επιβραδυνθεί."

Κάθε επιτυχημένο έργο που υλοποιείται με τη χρήση ηλεκτρικών μηχανημάτων δεν είναι απλώς μία ακόμη δουλειά που έγινε σωστά. Αποτελεί απόδειξη ότι η τεχνολογία μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά – αν όχι καλύτερα – από τα μηχανήματα πετρελαίου. Είναι ιδανική για συγκεκριμένα περιβάλλοντα, αλλά εφαρμόσιμη στους περισσότερους χώρους: και αποτελεί ένδειξη θετικής αλλαγής. «Είναι ένα τεράστιο βήμα μπροστά», λέει ο Muamer Music. «Για τον πελάτη, για το περιβάλλον, για τη γειτονιά – για όλους. Γιατί δεν είναι δυνατόν να σταματήσει η κατασκευή. Πρέπει να συνεχίσουμε με τις υποδομές, την ανάπτυξη, την ανακαίνιση παλαιών κτιρίων και την ανέγερση νέων. Δεν πρόκειται ποτέ να “τελειώσουμε” — και γι’ αυτό χρειάζονται φορτηγά και μηχανήματα."

Σχετικές πληροφορίες

Latest Press Release

Latest Press Release