Trucks

Πώς να βελτιώσετε την οικονομία καυσίμου του φορτηγού

Δεν είναι μυστικό ότι τα καύσιμα είναι η μεγαλύτερη δαπάνη μιας μεταφορικής εταιρείας. Για πολλούς φορείς εκμετάλλευσης, αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 1/3 του συνολικού κόστους τους. Πώς λοιπόν βελτιώνεται η οικονομία καυσίμου; Η ουσία βρίσκεται στη γνώση των κύριων παραγόντων και με ποιον τρόπο ασκούν την επιρροή τους. Αυτή η σελίδα καλύπτει τι πρέπει να σκεφτείτε εάν θέλετε να μειώσετε τις δαπάνες καυσίμου σας – από τις προδιαγραφές και τη συντήρηση του φορτηγού μέχρι την απόδοση του οδηγού και τη διαχείριση του στόλου.

Τι επηρεάζει περισσότερο την κατανάλωση καυσίμου;

Το ίδιο το φορτηγό

Για να έχετε τη βέλτιστη δυνατή οικονομία καυσίμου, το φορτηγό πρέπει να έχει κατασκευαστεί με τις σωστές προδιαγραφές. Υπάρχουν τρεις κύριοι τομείς που πρέπει να ληφθούν υπόψη εδώ: το σύστημα μετάδοσης κίνησης, η αεροδυναμική και η αντίσταση κύλισης.

Πέρα από τις προδιαγραφές, μπορείτε επίσης να βελτιώσετε την απόδοση καυσίμου με τις κατάλληλες υπηρεσίες φορτηγού για τη συντήρηση και τη διαχείριση του στόλου σας.

Επιδόσεις οδηγού

Γνωρίζατε ότι οι καλύτεροι οδηγοί οδηγούν κατά κανόνα 5-10% πιο οικονομικά σε σχέση με τους μέσους οδηγούς; Και η διαφορά μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη, ακόμα και 20%.

Η χρήση του αυτόματου πιλότου, η οδήγηση στη σωστή ταχύτητα και το σωστό φρενάρισμα είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους η απόδοση του οδηγού μπορεί να επηρεάσει τα οικονομικά σας αποτελέσματα.

5 βασικές ερωτήσεις για τη βελτίωση της κατανάλωσης καυσίμου, των εκπομπών ρύπων και του κόστους του στόλου οχημάτων

Μια εισαγωγή στους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομία καυσίμου.

1. Πώς βελτιστοποιείτε το σύστημα μετάδοσης κίνησης;

Το σύστημα μετάδοσης κίνησης είναι ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές της οικονομίας καυσίμου ενός φορτηγού. Μόλις προσδιοριστεί σωστά, μεγάλο μέρος της κατανάλωσης καυσίμου του φορτηγού σας παγιώνεται. Είναι λοιπόν σημαντικό ο προσδιορισμός να είναι ο ιδανικός. Παρόλο που κάθε εξάρτημα του συστήματος μετάδοσης κίνησης κάνει τη διαφορά – από τον πίσω άξονα μέχρι το λάδι στο κιβώτιο ταχυτήτων – τα τρία εξαρτήματα με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο είναι ο κινητήρας, το κιβώτιο ταχυτήτων και ο αυτόματος πιλότος.

Σήμερα, οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις συντελούν σε νέα ύψη απόδοσης για καθένα από αυτά τα μέρη. Οι κινητήρες turbo compound (όπως ο D13TC) προσφέρουν άφθονη ισχύ και καλύτερη οικονομία καυσίμου από τους eSCR και επίσης μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση AdBlue. Ένα αυτοματοποιημένο κιβώτιο ταχυτήτων όπως το I-Shift χρησιμοποιεί δεδομένα οδήγησης σε πραγματικό χρόνο ώστε κάθε αλλαγή να διαθέτει εξαιρετική ακρίβεια. Και το λανσάρισμα του προγνωστικού αυτόματου πιλότου (I-See) σημαίνει ότι οι οδηγοί μπορούν να σηκώνουν το πόδι τους από το γκάζι ακόμα και σε λοφώδες έδαφος, εξοικονομώντας ακόμη περισσότερο καύσιμο.

Οι 3 κορυφαίοι συντελεστές του συστήματος μετάδοσης κίνησης

Εξερευνήστε αυτές τις λύσεις για το βέλτιστο σύστημα μετάδοσης κίνησης.

2. Πώς βελτιώνετε την αεροδυναμική απόδοση;

Η αεροδυναμική είναι ακόμα ένα χαρακτηριστικό του φορτηγού με μεγάλο αντίκτυπο στην κατανάλωση καυσίμου του φορτηγού. Η απόδοση μπορεί να επηρεαστεί από τα πάντα, από εξωτερικά αξεσουάρ μέχρι καθρέφτες και μπροστινές αεροτομές, αλλά τα πιο σημαντικά είναι τα εξής:

  • Σχεδιασμός καμπίνας
  • Αεροτομή οροφής και πλαϊνές αεροτομές
  • Μασπιέ πλαισίου και εξογκώματα φτερών
  •  Ρυμουλκούμενο

Πώς λοιπόν μπορεί να βελτιωθεί η αεροδυναμική απόδοση ενός φορτηγού; Όσον αφορά τις καμπίνες, το ύψος, η γωνία οροφής και ο σχεδιασμός είναι που κάνουν τη διαφορά. Όσο για την αεροτομή οροφής, τις πλαϊνές αεροτομές καμπίνας, τα μασπιέ πλαισίου και τα εξογκώματα φτερών; Όλα βελτιώνουν την οικονομία καυσίμου, αλλά πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η αεροτομή οροφής είναι τοποθετημένη από το εργοστάσιο, Η τοποθέτησή της ακόμη και 5 εκ. πιο πάνω ή 10 εκ. πιο κάτω από την ιδανική θέση μπορεί να επηρεάσει την πιθανή εξοικονόμηση καυσίμου. Και όσον αφορά τα ρυμουλκούμενα: Η διατήρησή τους σε άριστη κατάσταση και η ευθυγράμμιση των τροχών είναι το κλειδί. Μπορείτε να συντηρήσετε ολόκληρο το όχημά σας με μία επίσκεψη με το Trailer Service μας.

 Service ρυμουλκούμενων

3. Πώς ελαχιστοποιείται η αντίσταση κύλισης;

Η αντίσταση κύλισης είναι το τρίτο σπουδαιότερο χαρακτηριστικό του φορτηγού από πλευράς οικονομίας καυσίμου. Αυτή καθορίζεται κυρίως από:

  • Τα ελαστικά
  • Ευθυγράμμιση τροχών

Για την ελαχιστοποίηση της αντίστασης κύλισης, χρησιμοποιήστε ελαστικά βελτιστοποιημένα για οικονομία καυσίμου αντί για ελαστικά πολλαπλής χρήσης. Και βεβαιωθείτε ότι δεν κινείστε με πίεση ελαστικών χαμηλότερη της κανονικής ή άξονες με απόκλιση ευθυγράμμισης. Η έλλειψη ευθυγράμμισης οδηγεί σε αστάθεια στο τιμόνι και το φορτηγό καταλαμβάνει περισσότερο χώρο στο δρόμο, επειδή οι τροχοί δεν κινούνται στην ίδια ευθεία. Αυτό αυξάνει την αεροδυναμική αντίσταση γεγονός που επιβαρύνει την οικονομία καυσίμου.

4. Πώς η συντήρηση του φορτηγού, οι υπηρεσίες διαχείρισης στόλου και η συνδεσιμότητα μειώνουν τις δαπάνες για καύσιμα;

Οι κατάλληλες υπηρεσίες μπορούν να διευκολύνουν την παρακολούθηση και τη βελτίωση της κατανάλωσης καυσίμου και μπορούν να διατηρήσουν τον στόλο σας σε άριστη κατάσταση.

5. Πώς επηρεάζει η απόδοση του οδηγού την κατανάλωση καυσίμου; 

Η επένδυση στους οδηγούς σας είναι εξίσου σημαντική με την επένδυση στα φορτηγά σας. Γιατί; Επειδή οι ταλαντούχοι και εξειδικευμένοι οδηγοί είναι αποδεδειγμένα παραγωγικότεροι, αποτελεσματικότεροι και πιο ασφαλείς. Όσον αφορά την εξοικονόμηση καυσίμου, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει ένας οδηγός είναι να αναπτύξει καλές συνήθειες σχετικά με:

  •  Ταχύτητα ταξιδιού
  • Πιλότος
  • Φρενάρισμα

Άλλοι παράγοντες είναι μεταξύ άλλων η προνοητική οδήγηση, το ρελαντί και η οδήγηση στην κυκλοφορία της πόλης.

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να βελτιώσετε την απόδοση του οδηγού – και τα οικονομικά σας αποτελέσματα – είναι να επωφεληθείτε από τα σεμινάρια εκπαίδευσης οδηγών μας. Εκτός από την εξοικονόμηση καυσίμου, μπορούν επίσης να ενισχύσουν την παραγωγικότητα, να αυξήσουν τις γνώσεις των οδηγών σας στον κλάδο, να βελτιώσουν την ασφάλεια και να σας βοηθήσουν να προσελκύσετε και να διατηρήσετε τους καλύτερους οδηγούς.

Ανάπτυξη οδηγών

Εναλλακτικά καύσιμα

Πόσο εύκολη υπόθεση είναι η ηλεκτροκίνηση;

Μειώστε το αποτύπωμα σας

Σχετικές ειδήσεις και άρθρα

Latest Press Release

Latest Press Release

Επικοινωνήστε με τον επίσημο συνεργάτη σας

Από την εύρεση του σωστού σημείου μέχρι την επισκευή ή τη συντήρηση του φορτηγού σας, ο τοπικός αντιπρόσωπος της Volvo Trucks βρίσκεται εδώ για να σας βοηθήσει. Καλέστε μας ή, ακόμα καλύτερα, επισκεφθείτε μας.