Παρόλο που ο κόσμος κάνει τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ενέργεια, η παγκόσμια παραγωγή LNG προβλέπεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Παρά το γεγονός ότι είναι ένα ορυκτό καύσιμο, αναμένεται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην απαλλαγή πολλών κλάδων από τις ανθρακούχες εκπομπές.
Υπολογίζεται ότι έως το 2040, η παγκόσμια ζήτηση για LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) θα φτάσει μεταξύ των 625-685 εκατομμυρίων τόνων ετησίως (από 404 εκατομμύρια τόνους το 2023) – αύξηση μεγαλύτερη του 50%. Η αύξηση της ζήτησης αναμένεται να προέλθει από πολλούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της μεταποίησης, της βαριάς βιομηχανίας, της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των μεταφορών.
Αν και το LNG είναι ορυκτό καύσιμο, είναι λιγότερο επιβλαβές από πολλά άλλα ορυκτά καύσιμα. Για παράδειγμα, οι εκπομπές που παράγονται ανά μονάδα ενέργειας του LNG είναι πολύ χαμηλότερες από του άνθρακα, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της καύσης. Βραχυπρόθεσμα, αυτό επιτρέπει σημαντικές μειώσεις στις εκπομπές άνθρακα και το κάνει μια πιο καθαρή εναλλακτική. Για τον λόγο αυτό, η παγκόσμια εταιρεία συμβούλων McKinsey & Company πιστεύει ότι το φυσικό αέριο (και κατ' επέκταση το LNG) θα είναι πιο ανθεκτικό από άλλα ορυκτά καύσιμα τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια και θα είναι ανάμεσα στα τελευταία ορυκτά καύσιμα που θα αντικατασταθούν.
Για παράδειγμα, η Κίνα, η οποία ορίζει ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ζήτησης για LNG, πιέζει για μια μετάβαση από τον άνθρακα προς το LNG προκειμένου να ανταποκριθεί στις κλιματικές φιλοδοξίες της καθώς και να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα στις πόλεις της.
Η σύντομη απάντηση είναι «ναι». Πολλοί κατασκευαστές φορτηγών με κινητήρες αερίου έχουν υπολογίσει ότι εκπέμπουν περίπου 15-20% λιγότερες εκπομπές μονοξειδίου το άνθρακα σε σύγκριση με το πετρέλαιο. Αν και αυτό είναι μικρότερο από τις δυνατές μειώσεις από τα ηλεκτρικά φορτηγά, η πραγματικότητα είναι ότι οι περιορισμοί στην αυτονομία και στα δίκτυα επαναφόρτισης σημαίνουν ότι η ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι επί του παρόντος μια βιώσιμη επιλογή για πολλές εταιρείες μεταφορών, αν και μπορεί να γίνει στο μέλλον. Τα φορτηγά με κινητήρα αερίου από την άλλη πλευρά, προσφέρουν την ίδια αυτονομία και απόδοση με το πετρέλαιο.
Κατά συνέπεια, το δίκτυο ανεφοδιασμού για φορτηγά LNG σε όλη την Ευρώπη αναπτύσσεται με ταχύτητα και κατά τον χρόνο σύνταξης ανέρχεται σε 786 σταθμούς. Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις φορτηγών LNG στην Κίνα αυξάνονται και πάλι, καθώς η κινεζική κυβέρνηση επιδοτεί τη μετάβαση από το πετρέλαιο. Η Ινδία ακολουθεί το ίδιο παράδειγμά, με στόχο να μετατρέψει το ένα τρίτο του στόλου φορτηγών βαρέως τύπου της χώρας σε LNG μέσα στα επόμενα 5-7 χρόνια.
Αν και το LNG είναι ένα εξαιρετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, η πραγματική διαφορά θα γίνει με τη μετάβαση στο bio-LNG. Αυτό είναι ένα μη ορυκτό, ανανεώσιμο καύσιμο που παράγεται με τη χρήση οργανικών απόβλητων και ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής του μπορεί να δημιουργήσει αρνητικές εκπομπές CO2 έως και 200% (από την πηγή έως την κατανάλωση).
Στη ναυτιλιακή βιομηχανία, ένα πλοίο που κινείται με LNG εκπέμπει έως και 23% λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε σύγκριση με τα συμβατικά καύσιμα πλοίων. Και όπως και με τα φορτηγά βαρέος τύπου, τα πλοία LNG και οι υποδομές ανεφοδιασμού είναι πλήρως συμβατά με το bio-LNG, ανοίγοντας έτσι ένα δρόμο για την απαλλαγή από τον άνθρακα. Για τον λόγο αυτό, θεωρείται επίσης ένα δυνητικό μεταβατικό καύσιμο στη ναυτιλιακή βιομηχανία.
Για να μάθετε περισσότερα για το LNG και το bio-LNG και για τις δυνατότητες των φορτηγών με κινητήρες αερίου, ίσως σας θέλετε να διαβάσετε: