Trucks

Πώς να προσελκύσετε νέους οδηγούς και να αντιμετωπίσετε τις ελλείψεις οδηγών

Dieter De Waele
2023-09-11
Ο κόσμος του οδηγού
Author
Dieter De Waele
Driver Development Manager

Οι οδηγοί φορτηγών είναι ιδιαίτερα περιζήτητοι λόγω της έλλειψης οδηγών στον κλάδο των μεταφορών. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι νέοι οδηγοί που μόλις έχουν ολοκληρώσει την κατάρτισή τους συναντούν εμπόδια στην εύρεση εργασίας, συνήθως λόγω περιορισμένης επαγγελματικής εμπειρίας. Αυτό συμβαίνει παρόλο που η έλλειψη οδηγών είναι μια σημαντικό πρόβλημα. Γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορούν να κάνουν γι' αυτό οι οδηγοί φορτηγών;

Η προσέλκυση νέων οδηγών είναι ζωτικής σημασίας για τον κλάδο των μεταφορών σε όλο τον κόσμο. Η ετήσια έρευνα οδηγών της IRU από το 2022 τονίζει την έλλειψη οδηγών σε παγκόσμια κλίμακα. Αλλά την ίδια στιγμή, σύμφωνα με εσωτερική έρευνα από το 2021 στα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και σουηδικά, το 22 τοις εκατό των οδηγών αντιμετωπίζουν την απασχολησιμότητα με αρνητική διάθεση.  Ένας νέος οδηγός θέτει το θέμα ως εξής:

"Εκπαιδεύτηκα προκειμένου να αλλάξω καριέρας, σκεπτόμενος ότι θα είναι αρκετά εύκολο να βρω δουλειά, με πασιφανή την έλλειψη οδηγών. Η πραγματικότητα με αιφνιδίασε, καθώς έχω καταχωρηθεί σε πρακτορεία εύρεσης εργασίας, έχω στείλει βιογραφικά και έχω κάνει αιτήσεις παντού, αλλά γενικά το μόνο που συμβαίνει είναι να μην παίρνω απαντήσεις ή να μου ζητούν τουλάχιστον δύο χρόνια εμπειρίας".

Όταν ο κλάδος των μεταφορών πιέζει τις τιμές και κατά προτίμηση επιθυμεί τη μείωση των χρόνων παράδοσης, αυτό επηρεάζει ιδιαίτερα τους νέους και εν δυνάμει οδηγούς. Ο Dieter De Waele είναι Διευθυντής Ανάπτυξης Οδηγών και επισημαίνει ότι φυσικά όλοι θέλουν καλά καταρτισμένους οδηγούς με 10 χρόνια εμπειρίας, αλλά κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

"Είναι εύκολο να αποκαρδιωθείτε από τις διαφημίσεις. Εστιάστε περισσότερο σε αυτό που μπορείτε να προσφέρετε στον οδηγό ως μεταφορέας αντί να εστιάζετε κυρίως σε αυτό που θέλετε από αυτόν. Κατά την αναζήτηση προσωπικού, φροντίστε οι οδηγοί να αισθάνονται ασφαλείς και ενημερωμένοι και, στη συνέχεια, προσφέρετέ τους ένα φιλόξενο εργασιακό περιβάλλον. Ακόμα, να είστε έτοιμοι να επενδύσετε στη σωστή εκπαίδευση καθώς αυτή μακροπρόθεσμα θα αποδώσει", λέει ο Dieter.

Χρήση της εκπαίδευσης ως τρόπου δημιουργίας ασφαλών και αφοσιωμένων οδηγών

Οι έρευνες δείχνουν* ότι τα προγράμματα μαθητείας και η κατάρτιση που χρηματοδοτείται από εταιρείες ήταν τόσο δημοφιλή όσο και ενδιαφέροντα για τους νέους οδηγούς, καθώς καθόριζαν ποιος θα ήταν ο πρώτος τους εργοδότης. Η εκπαίδευση επί πληρωμή κατέστησε οικονομική εφικτή την εκπαίδευσή σας και ευκολότερη την είσοδο στον κλάδο, αλλά ορισμένοι εξέφρασαν φόβο και ανασφάλεια όσον αφορά την εκπαίδευση.

"Με την εκπαίδευση μπορεί να αποκτάς την άδεια οδηγού, αλλά σου προσφέρει περιορισμένο χρόνο στο τιμόνι και δεν σε προετοιμάζει πάντα για την πραγματικότητα και τις ψυχικές και σωματικές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσεις στην πράξη. Η μαθητεία από έναν έμπειρο οδηγό και ο διάλογος μαζί του σε πραγματικές συνθήκες κίνησης και εργασίας μπορεί να είναι μέρος της λύσης", λέει ο Dieter De Waele.

Στην πραγματικότητα, το πιο σύνηθες περιζήτητο θέμα για τους νέους οδηγούς (30 τοις εκατό) ήταν οι συμβουλές, συμπεριλαμβανομένων γενικών ερωτήσεων σχετικά με τον κλάδο και την υπόσταση του οδηγού φορτηγού. Ακόμα κι αν ο μισθός ήταν ένας σημαντικός παράγοντας (το 11 τοις εκατό έδωσε προτεραιότητα σε αυτόν), η κατάρτιση και η απασχολησιμότητα ήταν ακόμη μεγαλύτερο σημείο προβληματισμού.

Μερικοί οδηγοί θεώρησαν ότι δεν είχαν επαρκή εφόδια για να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις της δουλειάς αμέσως μετά την εκπαίδευση. Η έντονη πίεση από τους εργοδότες για ταχείες παραδόσεις, σε συνδυασμό με ανασφάλεια ως προς τον ελιγμό ενός φορτηγού στην πυκνή κυκλοφορία και τον φόβο του ατυχήματος, τους έκανε να σκεφτούν να τα παρατήσουν πρόωρα λόγω της ψυχολογικής πίεσης.

"Μπορώ να καταλάβω ότι οι νέοι οδηγοί ανησυχούν για τις τόσο πολλές απαιτήσεις και αισθάνονται ανασφαλείς. Είναι σημαντικό η εκπαίδευση του οδηγού και οι ασκήσεις να είναι αντίστοιχες της πραγματικότητας και η διοίκηση να αντιλαμβάνεται τα επιμέρους οφέλη της εκπαίδευσης. Ότι μπορεί να ωφελήσει την επιχείρησή σας τόσο οικονομικά, αλλά και όσον αφορά τη διατήρηση των οδηγών", λέει ο Dieter.

Ο συνδυασμός του φορτηγού και της μάρκας που χρησιμοποιείται κατά την εκπαίδευση μπορεί να μην είναι πάντα αυτός που χρησιμοποιείται στις πραγματικές εργασιακές συνθήκες και μπορεί να φέρει άγχος, σύμφωνα με τον Dieter. Η στερέωση του φορτίου, οι ελιγμοί και η στάθμευση σε δύσκολες καταστάσεις, η πιθανή εκπαίδευση στα διοικητικά καθήκοντα της εργασίας, μαζί με τις εμπειρίες από έναν υφιστάμενο οδηγό, είναι στοιχεία που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την ένταξη του οδηγού στην πρώτη του εργασία και να τον κάνουν να παραμείνει.

 

Όσον αφορά τα βασικά κίνητρα για νέους οδηγούς

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μια πτυχή που θεωρήθηκε βασικό κίνητρο για τους νέους οδηγούς ήταν ο ανταγωνιστικός μισθός. Ένας μη ικανοποιητικός μισθός μαζί με άλλους αποτρεπτικούς παράγοντες όπως το άγχος και η έλλειψη κατάρτισης, αποτέλεσαν κίνητρα για την αναζήτηση νέου εργοδότη. Ωστόσο, αρκετοί νεότεροι οδηγοί ρώτησαν επίσης πώς να αυξήσουν τον μισθό τους με την πάροδο των ετών και να βελτιώσουν το επίπεδο διαβίωσής τους, δείχνοντας θετική διάθεση να κάνουν καριέρα στον κλάδο και να παραμείνουν σε αυτόν μακροπρόθεσμα. Η εκπαίδευση ήταν το δεύτερο πιο σημαντικό κίνητρο και η έρευνα έδειξε ότι η εύκολα προσβάσιμη εκπαίδευση βοήθησε άτομα από ποικίλες καταβολές να εισέλθουν στον κλάδο και να αποκτήσουν καλό εισόδημα.

"Ο μισθός είναι ένας σημαντικός παράγοντας αλλά επίσης σημαντικές είναι οι μάρκες των φορτηγών, η κατάσταση που βρίσκονται και κατά πόσον μπορείτε να κάνετε τους οδηγούς σας να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι, ασφαλείς και καλά ενημερωμένοι. Και δεδομένου ότι οι νέοι οδηγοί είναι επιρρεπείς στο να αγχώνονται στο ξεκίνημά τους, τόσο η έρευνα όσο και η εμπειρία δείχνουν ότι η εκπαίδευση όχι μόνο βοηθά στη δημιουργία ασφαλών και ήρεμων αλλά πιθανότατα τους κάνει επίσης πιο αφοσιωμένους και να θέλουν να παραμείνουν στη δουλειά", λέει ο Dieter.

Διαβάστε εδώ αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την υποστήριξη και την ανάπτυξη των οδηγών, ή επικοινωνήστε με τον τοπικό αρμόδιο επικοινωνίας της Volvo Trucks.

* Εσωτερική έρευνα της Volvo Trucks του 2021 στα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και σουηδικά.