Trucks

Ποιες είναι οι τελευταίες τάσεις στην τεχνολογία των μπαταριών;

Staffan Lundgren
2024-12-11
Τεχνολογία και καινοτομία Ηλεκτροκίνηση Εναλλακτικά καύσιμα
Author
Staffan Lundgren
Διευθυντής Τεχνολογικής Στρατηγικής & Ανάλυσης

Τα τελευταία χρόνια, οι βελτιώσεις στην τεχνολογία των μπαταριών επέτρεψαν την αύξηση των ηλεκτρικών μεταφορών. Ποιες είναι όμως οι επόμενες μεγάλες τάσεις και καινοτομίες στον τομέα και τι θα σημαίνουν για τα φορτηγά βαρέος τύπου;
 

Οι μπαταρίες βρίσκονται στο επίκεντρο της ηλεκτροκίνησης και κάθε βελτίωση, είτε στην απόδοση, είτε στην τιμή ή την αξιοπιστία, επιταχύνει τη μετάβαση στις ηλεκτροκίνητες μεταφορές. Έχει ήδη σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
 

Πώς έχει αναπτυχθεί η τεχνολογία των μπαταριών

Οι πρώτες εμπορικές μπαταρίες ιόντων λιθίου κυκλοφόρησαν το 1991, αλλά η τιμή και η χωρητικότητά τους περιόρισαν τη χρήση τους σε ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης. Αλλά αυτό άλλαξε γρήγορα καθώς η τιμή τους έπεσε κατακόρυφα, καθιστώντας τις σύντομα μια βιώσιμη επιλογή για επιβατικά αυτοκίνητα και αργότερα για φορτηγά βαρέως τύπου. Από το 2010, το κόστος μειώθηκε από 1.400 USD ανά κιλοβατώρα, σε 140 USD ανά κιλοβατώρα το 2023 – μείωση 90%.

 

Η κύρια ανακάλυψη ήταν η εφεύρεση των μπαταριών LCO (οξείδιο λιθίου κοβαλτίου) το 1980 και η επαναστατική αρχή της χρήσης λιθίου ως υλικό καθόδου. Αυτό διπλασίασε αμέσως την ενεργειακή πυκνότητα των υπαρχουσών μπαταριών. Από τότε, οι διάφορες χημικές συνθέσεις μπαταριών συνέχισαν να εξελίσσονται, οδηγώντας σε βελτιώσεις στην ενεργειακή χωρητικότητα, τη διάρκεια ζωής, την ασφάλεια και την απόδοση.

 

Το 2001, είδαμε την ανάπτυξη μπαταριών NMC (νικελίου μαγγανίου κοβαλτίου), οι οποίες γρήγορα έγιναν δημοφιλείς στην αυτοκινητοβιομηχανία λόγω της ικανότητάς τους να προσφέρουν πολύ υψηλότερες ενεργειακές πυκνότητες και καλή θερμική σταθερότητα. Τώρα, όμως, οι μπαταρίες LFP (φωσφορικού σιδήρου λιθίου) αρχίζουν να κυριαρχούν στη βιομηχανία. Η πυκνότητα ενέργειάς τους είναι χαμηλότερη από τις μπαταρίες NMC, αλλά προσφέρουν βελτιωμένη ασφάλεια, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, χαμηλότερο κόστος και μειωμένο αντίκτυπο στο περιβάλλον. 

Ποιες νέες τεχνολογίες μπαταρίας θα δούμε τα επόμενα χρόνια;

Υπάρχουν πολλές νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται: Όσον αφορά την αύξηση της ενεργειακής πυκνότητας, υπάρχουν μεγάλες ελπίδες για μπαταρίες στερεάς κατάστασης. Αυτό περιλαμβάνει την αντικατάσταση του υγρού ηλεκτρολύτη με στερεά υλικά όπως κεραμικά ή στερεά πολυμερή, επιτρέποντας την αποθήκευση περισσότερης ενέργειας σε μια μικρότερη και ελαφρύτερη μπαταρία. Για τα ηλεκτρικά φορτηγά, αυτό θα συντελούσε σε μεγαλύτερη αυτονομία. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείτε στερεούς ηλεκτρολύτες, η ειδική αντίσταση της μπαταρίας αυξάνεται, σε σύγκριση με έναν υγρό ηλεκτρολύτη. Επομένως, υπάρχουν επί του παρόντος δυσκολίες όσον αφορά τις ταχύτητες φόρτισης και την υποβάθμιση της απόδοσης με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, η τεχνολογία προσφέρει πολλές δυνατότητες για τη μείωση των περιορισμών των μπαταριών ιόντων λιθίου και συνεχίζει να εξελίσσεται. Η Toyota, για παράδειγμα, σκοπεύει έως το 2027 να ξεκινήσει την εμπορική παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρίες στερεάς κατάστασης.

 

Η άλλη τάση που οδηγεί στην ανάπτυξη μπαταριών είναι η ανάγκη για φθηνότερες και πιο βιώσιμες λύσεις. Εδώ, οι μπαταρίες ιόντων νατρίου είναι μια πολλά υποσχόμενη επιλογή. Σήμερα, έχουν περίπου τη μισή ενεργειακή πυκνότητα μιας μπαταρίας ιόντων λιθίου, αλλά κοστίζουν περίπου το μισό, επομένως η τεχνολογία θα μπορούσε να είναι μια καλή επιλογή για εφαρμογές με χαμηλότερες απαιτήσεις ενέργειας. Δεδομένου ότι περιέχουν νάτριο, το οποίο είναι ένα από τα φθηνότερα και πιο εύκολα διαθέσιμα υλικά στον πλανήτη, οι περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις είναι πολύ μικρότερες από αυτές των μπαταριών ιόντων λιθίου. 

Οι μπαταρίες βρίσκονται στο επίκεντρο της ηλεκτροκίνησης και κάθε βελτίωση, είτε στην απόδοση, είτε στην τιμή ή την αξιοπιστία, επιταχύνει τη μετάβαση στις ηλεκτροκίνητες μεταφορές.

Ποιες τεχνολογίες μπαταριών θα χρησιμοποιηθούν για ηλεκτρικά φορτηγά βαρέως τύπου;

Η κύρια πρόκληση είναι να μειωθεί το κόστος των ηλεκτρικών φορτηγών και η ανάπτυξη φθηνότερων μπαταριών θα βοηθήσει σημαντικά. Αλλά οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών διαφέρουν μεταξύ των εφαρμογών, επίσης. Όσον αφορά τα φορτηγά μεγάλων αποστάσεων, στοχεύουμε να επιτύχουμε την ίδια ευελιξία λειτουργίας που έχετε από ένα πετρελαιοκίνητο φορτηγό. Σύντομα θα διατίθενται ηλεκτρικά φορτηγά με αυτονομία έως και 600 km. Αλλά αν είναι απαραίτητο να διανύετε μεγαλύτερες αποστάσεις, συχνά χρειάζεται να σταματάτε και να επαναφορτίζετε κατά τη διάρκεια της ημέρας: και αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και μερικές ώρες μέχρι να υπάρξουν δυνατότητες ταχείας φόρτισης.

 

Νομίζω ότι θα δούμε κάποια διαφοροποίηση στον κλάδο, με διαφορετικές τεχνολογίες μπαταρίας που χρησιμοποιούνται ανάλογα με το έργο μεταφοράς. Ίσως θα δούμε μπαταρίες ιόντων νατρίου να χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε μικρότερες εργασίες όπου οι ενεργειακές απαιτήσεις είναι σχετικά χαμηλές, όπως η αστική διανομή. Και τότε θα δούμε μπαταρίες στερεάς κατάστασης να χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά φορτηγά μεγάλων αποστάσεων, υποθέτοντας ότι θα δούμε επίσης μελλοντικά μια τεχνολογική επανάσταση στον τομέα αυτό. 

 

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η εντατική έρευνα και ανάπτυξη σε αυτές τις τεχνολογίες βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένων εταιρειών τεχνολογίας, βιομηχανικών κατασκευαστών και δημόσιων ιδρυμάτων – που έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη και τη βελτίωση τεχνολογιών μπαταριών. Αυτόν δεν σημαίνει απαραίτητα κάποιο τεχνολογικό άλμα, όπως η πρώτη μπαταρία λιθίου οξειδίου του κοβαλτίου, αλλά θα συνεχίσουμε να βλέπουμε την τεχνολογία να εξελίσσεται και να βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου.

 

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις μπαταρίες των ηλεκτρικών φορτηγών, μπορεί να σας ενδιαφέρει να διαβάσετε Πώς τα ηλεκτρικά φορτηγά μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη του αποτυπώματος άνθρακα στον κλάδο των τροφίμων και ποτών. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά για τη μείωση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων και τα εναλλακτικά καύσιμα, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο Ποιο είναι το καλύτερο εναλλακτικό καύσιμο για το φορτηγό σας;

Related Insights

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αναπτυχθεί διάφορες τεχνολογίες στη χημεία των μπαταριών, η καθεμία με τα δικά της μοναδικά πλεονεκτήματα και αδυναμίες. Η βέλτιστη μπαταρία για κάθε όχημα εξαρτάται από τις ανάγκες και τις συνθήκες λειτουργίας του. Κάθε μπαταρία έχει διαφορετικές προδιαγραφές ορίων ελέγχου που δεν πρέπει να υπερβαίνονται. Για να διασφαλιστεί η ασφαλής και μακροχρόνια λειτουργία, πρέπει να εφαρμοστεί μια ειδική στρατηγική ελέγχου στη μονάδα διαχείρισης μπαταρίας SW. Η βασική γνώση της λειτουργίας του οχήματος είναι απαραίτητη για την καλύτερη δυνατή χρήση της μπαταρίας από τον πελάτη. Οι ακόλουθες έξι χημικές ενώσεις μπαταριών είναι παραδείγματα συχνά χρησιμοποιούμενων χημικών ενώσεων:

 

 

Οξείδιο Λιθίου-Κοβαλτίου (LCO)

Μια επαναστατική ανακάλυψη από τον Άγγλο χημικό John B. Goodenough, η οποία έθεσε τα θεμέλια για την ανάπτυξη των μελλοντικών μπαταριών ιόντων λιθίου.

Ενεργειακή χωρητικότητα: 150-200 Wh/kg

 

Φωσφορικό Σίδηρο-Λίθιο (LFP)

Αναπτύχθηκαν το 1996 και προσφέρουν βελτιωμένη ασφάλεια και θερμική σταθερότητα σε σύγκριση με τις μπαταρίες LCO, καθώς και μεγαλύτερο κύκλο ζωής. Αν και η ενεργειακή τους χωρητικότητα είναι σχετικά χαμηλή, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στα ηλεκτρικά οχήματα.

Ενεργειακή χωρητικότητα: 90-120 Wh/kg

 

Οξείδιο Λιθίου-Μαγγανίου (LMO)

Πρώτη εμπορική χρήση το 1996, οι μπαταρίες LMO προσφέρουν καλή θερμική σταθερότητα και ασφάλεια, είναι φθηνότερες στην παραγωγή και έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο σε σύγκριση με τις χημικές ενώσεις που βασίζονται στο κοβάλτιο. Έχουν υψηλό ρυθμό εκφόρτισης αλλά σχετικά χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα και μικρό κύκλο ζωής, καθιστώντας τις κατάλληλες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, υβριδικά οχήματα και ηλεκτρικά ποδήλατα.

Ενεργειακή χωρητικότητα: 100-150 Wh/kg

 

Οξείδιο Λιθίου-Νικελίου-Μαγγανίου-Κοβαλτίου (NMC)

Αναπτύχθηκε το 2001 και προσφέρει καλή ισορροπία μεταξύ ενεργειακής πυκνότητας και ασφάλειας, καθιστώντας το την πιο κοινή μπαταρία που χρησιμοποιείται σήμερα στη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων.

Ενεργειακή χωρητικότητα: 150-220 Wh/kg

 

Οξείδιο Λιθίου-Νικελίου-Κοβαλτίου-Αλουμινίου (NCA)

Οι μπαταρίες NCA προσφέρουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, μεγάλο κύκλο ζωής και εξαιρετικές δυνατότητες γρήγορης φόρτισης. Χρησιμοποιούνται σε ορισμένα ηλεκτρικά οχήματα υψηλών επιδόσεων, αλλά η χρήση τους είναι περιορισμένη λόγω ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια.

Ενεργειακή χωρητικότητα: 200-260 Wh/kg

 

Τιτανικού λιθίου (LTO)

Οι μπαταρίες LTO είναι από τις ασφαλέστερες χημικές ενώσεις ιόντων λιθίου στην αγορά, με εξαιρετική θερμική σταθερότητα. Προσφέρουν δυνατότητες γρήγορης φόρτισης και μεγάλο κύκλο ζωής, κάτι που τις καθιστά ιδανικές για ηλεκτρικά οχήματα που απαιτούν συχνές και σύντομες φορτίσεις, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ωστόσο, έχουν χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα και είναι ακριβές στην παραγωγή.

Ενεργειακή χωρητικότητα: 50-80 Wh/kg

 

Πηγές: Battery University, Elements, Dragonfly, Flash Battery