Trucks

Anna Wrige Berling
2023-05-23
Τεχνολογία και καινοτομία Ασφάλεια
Author
Anna Wrige Berling
Traffic and Product Safety Director at Volvo Trucks

9 νέα συστήματα ασφαλείας φορτηγών Volvo

Η τεχνολογία είναι πολύ σημαντική για τη σύγχρονη οδική ασφάλεια - και αυτό ισχύει σίγουρα για τη Volvo Trucks, όπου έχουν αναπτυχθεί πολλά πρωτοποριακά συστήματα. Τώρα, παρουσιάστηκε μια ολόκληρη σειρά νέων συστημάτων ασφαλείας, τα οποία παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια για την επίτευξη του οράματος της Volvo "μηδέν ατυχήματα" , με στόχο την εξάλειψη όλων των ατυχημάτων στα οποία εμπλέκεται ένα φορτηγό Volvo.

Εννέα νέες σύγχρονες  λειτουργίες έχουν σχεδιαστεί για να προειδοποιούν τους οδηγούς για κινδύνους και να ανιχνεύουν εμπόδια στα τυφλά σημεία, προσαρμοσμένες σε διάφορες καταστάσεις και περιβάλλοντα. Ακολουθεί μια επισκόπηση των επιμέρους χαρακτηριστικών και των αναβαθμίσεων - και πώς μπορούν να αυξήσουν την ασφάλεια των οδηγών και των άλλων χρηστών του οδικού δικτύου.

"Παρουσιάζουμε πρόσθετα συστήματα ασφαλείας που μπορούν να ενισχύσουν τις δυνατότητες του οδηγού, συμβάλλοντας στην προστασία του ίδιου και των ανθρώπων με τους οποίους μοιράζεται το δρόμο. Αξιοποιώντας τις τελευταίες τεχνικές εξελίξεις, μπορούμε να προβλέψουμε πιθανές συγκρούσεις και να βοηθήσουμε στην αποτροπή τους", λέει η Anna Wrige Berling, Διευθύντρια Ασφάλειας Κυκλοφορίας και Προϊόντων της Volvo Trucks.


Πώς να αναπτύξετε συστήματα ασφάλειας φορτηγών


Όλα τα νέα συστήματα ασφαλείας είναι το τελικό αποτέλεσμα μιας συνεχούς διαδικασίας ανάπτυξης, βασισμένης σε εκτεταμένη έρευνα ατυχημάτων. Ένα από τα πράγματα που το καθιστούν αυτό δυνατό είναι το γεγονός ότι για πάνω από 50 χρόνια, η Volvo Trucks συλλέγει και αναλύει δεδομένα από ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται τα οχήματά της. Αυτό το τεράστιο απόθεμα γνώσεων σχετικά με το τι προκαλεί ατυχήματα, αναδεικνύει κοινά σενάρια και παρέχει ανεκτίμητες γνώσεις κατά τη δημιουργία συστημάτων ασφαλείας για τα τελευταία φορτηγά Volvo.



"Δεν είναι μυστικό ότι η ασφάλεια αποτελούσε πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς μας. Όχι μόνο διεξάγουμε σε βάθος έρευνα ατυχημάτων, αλλά εξετάζουμε επίσης προσεκτικά την ασφάλεια των φορτηγών από όλες τις οπτικές γωνίες. Οι εκστρατείες μας Stop, Look, Wave και See and Be Seen αποτελούν απόδειξη αυτού του τρόπου σκέψης", λέει η Anna Wrige Berling.



Η οδική ασφάλεια ήταν πάντα εξαιρετικά σημαντική για τη Volvo Trucks. Πρόσφατα, ανέβηκε στην πολιτική ατζέντα με νέα νομοθεσία, όπως οι Γενικοί Κανονισμοί Ασφάλειας (GSR) της ΕΕ, οι οποίοι επιβάλλουν ενεργά συστήματα ασφάλειας στα φορτηγά. Η Volvo Trucks καλωσορίζει τις αυστηρότερες νομοθετικές απαιτήσεις ασφάλειας. Επιπλέον, αρκετά από τα νέα και αναβαθμισμένα συστήματά της κάνουν το βήμα παραπάνω - και μάλιστα υπερβαίνουν τις νομικές απαιτήσεις.



Η Anna Wrige Berling λέει ότι είναι επίσης φανταστικό να βλέπουμε τεχνολογία ασφάλειας που μπορεί να βοηθήσει τον οδηγό με άλλους τρόπους, όπως με την ανακούφιση από το άγχος που μπορεί να βιώνει, για παράδειγμα, σε πολυσύχναστες πόλεις. Όπως το θέτει η ίδια: "Στη Volvo Trucks, εξακολουθούμε να θεωρούμε τους οδηγούς ως το πιο σημαντικό σύστημα ασφαλείας. Ωστόσο, τα νέα συστήματα ασφαλείας μας έχουν σχεδιαστεί για να τους υποστηρίζουν στους σημερινούς πολυσύχναστους δρόμους, ώστε να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου σύγκρουσης. Μέσω της νέας τεχνολογίας, της συνεχούς έρευνας ατυχημάτων και μιας ολιστικής θεώρησης της ασφάλειας των φορτηγών, μπορούμε να πλησιάσουμε περισσότερο στο όραμά μας για μηδενικά ατυχήματα".

Στη Volvo Trucks, εξακολουθούμε να θεωρούμε τους οδηγούς ως το πιο σημαντικό σύστημα ασφαλείας. Ωστόσο, τα νέα συστήματα ασφαλείας μας έχουν σχεδιαστεί για να τους υποστηρίζουν στους σημερινούς πολυσύχναστους δρόμους, ώστε να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου σύγκρουσης.

Νέα Συστήματα Ασφαλείας

1. Σύστημα Front Short Range Assist - Νέο

Συμβάλλει στη μείωση των συγκρούσεων, ειδοποιώντας τον οδηγό όταν ανιχνεύεται πεζός ή ποδηλάτης στην περιοχή κινδύνου στο μπροστινό μέρος του φορτηγού. Σχεδιάστηκε για να συνεισφέρει στην αύξηση της ασφάλειας για όλους τους χρήστες του δρόμου.

 

2. Προειδοποίηση για το άνοιγμα της πόρτας (Door Opening Warning)  - Νέο

Αυτό το έξυπνο σύστημα, που προσφέρεται και στις δύο πλευρές του φορτηγού, βοηθά στην αποφυγή σύγκρουσης των ανοιγόμενων θυρών με άλλους χρήστες του δρόμου όταν το φορτηγό βρίσκεται σε στάση, ακόμη και όταν ο κινητήρας είναι σβηστός. Ως εκ τούτου, προσφέρει πρόσθετη προστασία για τους ποδηλάτες και τους πεζούς και στις δύο πλευρές του φορτηγού.


3. Σύστημα αποφυγής πλευρικής σύγκρουσης (Side Collision Avoidance Support) - Νέο

Σχεδιασμένο για να μειώνει τον κίνδυνο σύγκρουσης όταν το φορτηγό στρίβει ή αλλάζει λωρίδα κυκλοφορίας, παρακολουθώντας τις περιοχές στα πλάγια του οχήματος και προειδοποιώντας τον οδηγό όταν άλλοι χρήστες του δρόμου βρίσκονται σε αυτές. Προσφέροντας υποστήριξη αποφυγής πλευρικών συγκρούσεων και στις δύο πλευρές του φορτηγού και αντιμετωπίζοντας επίσης ατυχήματα κατά την αλλαγή λωρίδας, η λειτουργία αυτή υπερβαίνει τις επερχόμενες κανονιστικές απαιτήσεις.


4. Λειτουργία Auto Hold - Νέο

Η λειτουργία Auto Hold βοηθάει να παραμείνει το φορτηγό ακίνητο μέχρι να πατήσετε το γκάζι, προσφέροντας καθησυχασμό και βοήθεια στον οδηγό σε ανηφορικούς δρόμους και ανηφόρες.


5. Σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών (Tire Pressure Monitoring System) - Νέο

Διαθέτει βελτιωμένους αισθητήρες τοποθετημένους στις ζάντες των ελαστικών που μπορούν να προειδοποιήσουν τον οδηγό για χαμηλή πίεση και αυξημένο κίνδυνο διαρροής ή σκασίματος. Αυτό το σύστημα υπερβαίνει επίσης τις νομικές απαιτήσεις και είναι ικανό να παρακολουθεί ένα ευρύτερο φάσμα ενδείξεων υποπίεσης και υπερπίεσης. Εκτός από την ασφάλεια, στα πρόσθετα οφέλη αυτής της λειτουργίας περιλαμβάνεται επίσης η καλύτερη ενεργειακή απόδοση.

 

Αναβαθμισμένα Συστήματα Ασφαλείας

6. Προειδοποίηση σύγκρουσης με φρένο έκτακτης ανάγκης (Collision Warning with Emergency Brake) - Αναβάθμιση

Το προηγμένο σύστημα Προειδοποίησης σύγκρουσης με φρένο έκτακτης ανάγκης της Volvo Trucks έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τους νομικούς κανονισμούς για την αποφυγή συγκρούσεων με το πίσω μέρος του οχήματος. Χρησιμοποιεί την τελευταία τεχνολογία ραντάρ και κάμερας στο μπροστινό μέρος του φορτηγού.


7. Λειτουργία Προειδοποίησης Οδηγού ( Driver Alert Support) - Αναβάθμιση

Αυτή η έξυπνη λειτουργία, η οποία προσφέρθηκε για πρώτη φορά από τη Volvo Trucks πολύ πριν απαιτηθεί από το νόμο, παρακολουθεί και αναλύει τις κινήσεις του φορτηγού στη λωρίδα κυκλοφορίας, προκειμένου να ανιχνεύει την κούραση και την υπνηλία του οδηγού. Το σύστημα ειδοποιεί και στη συνέχεια ενημερώνει τον οδηγό να κάνει διάλειμμα όταν χρειάζεται. Τώρα έχει αναβαθμιστεί ώστε να αξιοποιεί την τελευταία τεχνολογία καμερών στο φορτηγό.


8. Σύστημα Υποβοήθησης Διατήρησης Ταχύτητας ( Intelligent Speed Assist) - Αναβάθμιση

Αυτή η έξυπνη λειτουργία ενημερώνει τον οδηγό για τα όρια ταχύτητας, ανιχνεύοντας τις πινακίδες ταχύτητας και εμφανίζοντας το όριο στην οθόνη του οργάνου. Τώρα έχει ενημερωθεί ώστε να εμφανίζει το όριο ταχύτητας για τον συγκεκριμένο συνδυασμό οχημάτων.


9. Σύστημα Προσαρμοζόμενης υψηλής δέσμης φωτός (Adaptive High Beam) - Αναβάθμιση

Το  Σύστημα Προσαρμοστικής Υψηλής Δέσμης (Adaptive High Beam) απενεργοποιεί αυτόματα τα τμήματα LED των μπροστινών προβολέων όταν πλησιάζουν άλλα οχήματα κατά τη νυχτερινή οδήγηση. Έτσι διατηρείται η κάλυψη μεγάλης σκάλας σε άλλες περιοχές, όπου δεν υπάρχουν άλλα οχήματα. Διαθέτει τώρα αναβαθμισμένο ραντάρ και κάμερα.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας, επισκεφθείτε τον τοπικό σας αντιπρόσωπο.

Με αυτόν τον τρόπο τα συστήματα ασφάλειας υποστηρίζουν τους οδηγούς και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου σύγκρουσης.