Trucks

Πώς αποδίδει η επένδυση στην άνεση του οδηγού φορτηγού

Klas Nilsson Samuel Nerdal
2024-01-22
Τεχνολογία και καινοτομία Ο κόσμος του οδηγού
Authors
Klas Nilsson
Product Manager, Volvo FH and Volvo FH16
Samuel Nerdal
Product Manager Electronics and Electrical Solutions

Για πολλούς οδηγούς φορτηγών, το όχημά τους είναι κάτι περισσότερο από ένα χώρο εργασίας – είναι ένα δεύτερο σπίτι. Επενδύοντας στην άνεση των οδηγών και στις λειτουργίες που κάνουν τη ζωή και την εργασία μέσα σε ένα φορτηγό καθημερινά πιο εύκολη, οι επιχειρήσεις δεν επενδύουν μόνο στην ευεξία τους, αλλά συμβάλλουν επίσης στην προσέλκυση και διατήρηση των καλύτερων οδηγών.

«Με την παγκόσμια έλλειψη οδηγών, είναι σαφές ότι οι οδηγοί έχουν μεγαλύτερη επιρροή όσον αφορά στις προδιαγραφές και στις μάρκες φορτηγών», λέει ο Klas Nilsson, Product Manager για τα Volvo FH και Volvo FH16. «Πολλοί οδηγοί οδηγούν για 8-10 ώρες την ημέρα και μένουν στην καμπίνα τους έως επτά νύχτες την εβδομάδα. Επομένως, δεν είναι περίεργο που το επίπεδο άνεσης και ευκολίας που παρέχεται παίζει μεγάλο ρόλο στην επιλογή εργοδότη από τον οδηγό».
 

Τι ψάχνουν οι οδηγοί σε ένα φορτηγό;

Κάθε χρόνο, η Volvo Trucks συναντά εκατοντάδες οδηγούς φορτηγών σε όλο τον κόσμο και τους κάνει αυτήν ακριβώς την ερώτηση. Στην έρευνά της περιλαμβάνει επικοινωνίες με οδηγούς, ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις σε βάθος, ενώ συναντά οδηγούς σε στάσεις φορτηγών και εργοτάξια.

«Συναντούμε ένα μεγάλο εύρος οδηγών, από ανθρώπους που οδηγούν κυρίως το φορτηγό μέχρι εκείνους που το χρησιμοποιούν επίσης ως σπίτι, καθώς και όλες τις ενδιάμεσες περιπτώσεις», λέει ο Samuel Nerdal, Product Manager Electronics and Electrical Solutions, Volvo Trucks. «Συνομιλώντας μαζί τους, μπορούμε να παρακολουθούμε τις αντιλήψεις και τις νοοτροπίες τους και να διασφαλίζουμε ότι το αναπτυξιακό μας έργο παραμένει ιδιαίτερα οδηγοκεντρικό».

Μιλώντας με τους οδηγούς, η Volvo Trucks έχει διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι οδηγοί μεταφορών μεγάλων αποστάσεων γενικά δίνουν προτεραιότητα στον ύπνο και την άνεση κατά την ανάπαυση, ενώ όσοι ανήκουν σε άλλες κατηγορίες εκτιμούν την άνεση του οδηγού και το οπτικό πεδίο.

«Αυτό το κάνουμε εδώ και 20 χρόνια και οι απαντήσεις δεν αλλάζουν τόσο πολύ», προσθέτει ο Klas. «Μπορεί να υπάρξουν αλλαγές μεταξύ κλάδων. Οι οδηγοί στις εργασίες μεταφορών μεγάλων αποστάσεων δίνουν προτεραιότητα σε πράγματα, όπως κρεβάτια και εγκαταστάσεις μαγειρέματος, ενώ για τους οδηγούς που μπαινοβγαίνουν συχνά από την καμπίνα τους, προφανώς η ευκολία εισόδου είναι ζωτικής σημασίας. Συνολικά, όμως, αυτοί οι τρεις παράγοντες – άνεση κατά την ανάπαυση, άνεση οδηγού και οπτικό πεδίο – είναι πάντα σημαντικοί».
 

Πώς μετατρέπεται μια καμπίνα φορτηγού σε ένα δεύτερο σπίτι

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, η Volvo Trucks έχει εισαγάγει πολλά νέα χαρακτηριστικά και αναβαθμίσεις για να βελτιώσει την άνεση του οδηγού στην πιο πρόσφατη γκάμα οχημάτων της. Κορυφαίο είναι το νέο Globetrotter XXL, το οποίο είναι 250 mm μακρύτερο και επομένως επιτρέπει περισσότερο χώρο διαμονής, συμπεριλαμβανομένου ενός πιο φαρδιού κρεβατιού. Η εσωτερική σχεδίαση έχει επίσης προσαρμοστεί για τη βελτίωση του χώρου διαμονής.

Για παράδειγμα, ο φούρνος μικροκυμάτων είναι πλέον τοποθετημένος απρόσκοπτα στα μπροστινά ράφια της καμπίνας. Επιπλέον, η αναβαθμίδα στο μπροστινό μέρος του Globetrotter XXL έχει επεκταθεί, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πάγκος. Για τους οδηγούς που εργάζονται στην αποκομιδή απορριμμάτων ή στις αστικές διανομές, οι οποίοι πρέπει να μπαινοβγαίνουν συχνά από την καμπίνα, υπάρχει τώρα το Volvo FM Low Entry, το οποίο φέρνει τη θέση του οδηγού στο επίπεδο του δρόμου και επιτρέπει στον οδηγό να μπαίνει και να βγαίνει χωρίς σκαλιά.
 

Αντικαθιστώντας τους πλαϊνούς καθρέφτες, το νέο Camera Monitor System βελτιώνει την άμεση ορατότητα για τον οδηγό, ιδιαίτερα σε κυκλικούς κόμβους και διασταυρώσεις. Οι κάμερες μπορούν επίσης να συμβάλουν στη βελτιωμένη προσωπική ασφάλεια όταν ο οδηγός κοιμάται στην καμπίνα όλη τη νύχτα, καθώς του επιτρέπει να βλέπει κατά μήκος των πλευρών του οχήματος χωρίς να χρειάζεται να ανοίξει κουρτίνες ή πόρτες.

Η οθόνη απεικόνισης μέσα στην καμπίνα χρησιμοποιεί γραφικά στοιχεία και εφαρμογές, ώστε οι οδηγοί να μπορούν εύκολα και με σαφήνεια να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακά εργαλεία και λειτουργίες.
Οι οδηγοί έχουν μεγαλύτερη επιρροή όσον αφορά στις προδιαγραφές και στις μάρκες φορτηγών… και το επίπεδο άνεσης και ευκολίας που παρέχεται παίζει μεγάλο ρόλο στην επιλογή του εργοδότη από τον οδηγό».

Γιατί τα πολυμέσα και ο ήχος είναι αναπόσπαστο μέρος της οδήγησης φορτηγών

Καθώς οι οδηγοί αναμένεται να εκτελούν περισσότερες εργασίες σε μια εργάσιμη ημέρα, τα περιβάλλοντα εργασίας οδηγού και τα ψηφιακά εργαλεία είναι ολοένα και πιο ζωτικής σημασίας. Για την υποστήριξη των οδηγών στην καθημερινή τους εργασία, ένα νέο σύστημα πλοήγησης με συνδρομή θα είναι διαθέσιμο με τα νέα φορτηγά. Οι οδηγοί μπορούν να επωφεληθούν από ένα ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης που είναι ασφαλές, εύχρηστο και ανταποκρίνεται γρήγορα στις εντολές και στις αλλαγές των συνθηκών οδήγησης και κυκλοφορίας.

Αυτή η πλοήγηση είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του φορτηγού, με αυτόματες ενημερώσεις χαρτών που επιτρέπουν την αποτελεσματική παράδοση των εμπορευμάτων. Είναι επίσης ενσωματωμένο στις εφαρμογές Volvo Connect* και My Business Apps, καθιστώντας εύκολη και ασφαλή την κοινή χρήση προορισμών και διαδρομών μεταξύ διαχειριστών στόλου, οδηγών και άλλων τρίτων.

Στο My Business Apps, όλες οι εφαρμογές τρίτων που είναι εγκεκριμένες από τη Volvo μπορούν να εκχωρηθούν στα οχήματα στο Volvo Connect επιτρέποντας τη χρήση τους στη δευτερεύουσα οθόνη του οδηγού – δεν απαιτούνται smartphone ή tablet μέσα στην καμπίνα. Με αυτές τις βελτιώσεις, οι οδηγοί μπορούν να απολαμβάνουν ένα ασφαλέστερο, πιο εξατομικευμένο και αποτελεσματικό περιβάλλον εργασίας και μια συνολικά πιο σύγχρονη εμπειρία οδήγησης. 

Μια από τις προτεραιότητες στην ανάπτυξη των νέων εσωτερικών χώρων καμπίνας ήταν η βελτίωση του HMI (διεπαφές ανθρώπου-μηχανής). Η οθόνη απεικόνισης στην καμπίνα έχει απλοποιηθεί με γραφικά στοιχεία και εφαρμογές, καθιστώντας σαφέστερη και ευκολότερη για τους οδηγούς την πρόσβαση στα απαιτούμενα εργαλεία και τις λειτουργίες όταν χρειάζεται. 

Επιπλέον, ο αριθμός των θυρών USB έχει αυξηθεί από τρεις σε έξι για το Volvo FH και από μία σε τέσσερις για το Volvo FM. Μια σημαντική βελτίωση σε όλη τη γκάμα είναι το ηχοσύστημα στην καμπίνα, το οποίο έχει ανανεωθεί πλήρως με νέα ηχεία για τη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ήχου. Διατίθεται επίσης με βελτιωμένο εξωτερικό ψηφιακό ενισχυτή και subwoofer για ακόμα καλύτερο ήχο.

«Το ηχοσύστημα είναι κάτι που οι οδηγοί εκτιμούν όλο και περισσότερο, επειδή περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους ακούγοντας ηχητικά βιβλία, ραδιόφωνο ή τα δικά τους μέσα», λέει ο Samuel. «Για αυτό καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια για να το βελτιώσουμε και τώρα μπορείτε πραγματικά να ακούσετε τη διαφορά». Το τηλεχειριστήριο κλειδιού είναι πλέον στον βασικό εξοπλισμό σε όλα τα οχήματα με τη λειτουργία διακοπής τροφοδοσίας της μπαταρίας, η οποία διευκολύνει την εξοικονόμηση ενέργειας και τη διατήρηση της διάρκειας ζωής των μπαταριών του φορτηγού. Επιπλέον, διαθέτει επίσης τη λειτουργία ελέγχου λαμπτήρων. 

Το ηχοσύστημα της καμπίνας έχει ανανεωθεί και βελτιωθεί με νέα ηχεία και διατίθεται με εξωτερικό ψηφιακό ενισχυτή και subwoofer.
Το ηχοσύστημα είναι κάτι που οι οδηγοί εκτιμούν ολοένα και περισσότερο… Συνεπώς, καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για να το βελτιώσουμε και τώρα μπορείτε πραγματικά να ακούσετε τη διαφορά».

Πώς τα ψηφιακά εργαλεία και οι λύσεις λογισμικού βελτιώνουν την άνεση του οδηγού

Για πολλούς οδηγούς, η μεγαλύτερη ταλαιπωρία προέρχεται από την ψυχική και σωματική καταπόνηση της ανάγκης να μένουν ακίνητοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ κάνουν συνεχώς μικρές προσαρμογές στην ταχύτητα και την κατεύθυνση του οχήματος. Για να διευκολύνει τον φόρτο εργασίας του οδηγού, η Volvo Trucks ανέπτυξε το σύστημα Volvo Dynamic Steering, το οποίο συμβάλλει στη μείωση της ανάγκης για τέτοιες προσαρμογές για μια πιο ομαλής εμπειρία οδήγησης. 

 

Οι πιο πρόσφατες ενημερώσεις στο Volvo Dynamic Steering περιλαμβάνουν το Pilot Assist, ένα σύστημα που παρακολουθεί συνεχώς τη θέση του φορτηγού στο δρόμο και παρέχει ελαφρά υποβοήθηση διεύθυνσης, εάν το όχημα αποκλίνει από τη λωρίδα του. Επίσης, παρακολουθεί το προπορευόμενο όχημα για να εξασφαλίσει τη διατήρηση ασφαλούς απόστασης. Κατά την οδήγηση σε πλαγιές και λόφους, το I-See της Volvo Trucks χρησιμοποιεί δεδομένα βάσει χάρτη για να προβλέψει τα τοπογραφικά χαρακτηριστικά του δρόμου που ακολουθεί και επιλέγει προληπτικά τη βέλτιστη ταχύτητα και τη βέλτιστη ροπή για μια πιο ομαλή διαδρομή.

 

«Εάν ένα φορτηγό διαθέτει I-See και Pilot Assist, μπορείτε ουσιαστικά να οδηγείτε με έλεγχο πορείας σε οποιαδήποτε ταχύτητα και σχεδόν σε οποιαδήποτε κατάσταση, ακόμα και σε κυκλικούς κόμβους ή σε πυκνή κίνηση», λέει ο Klas. «Αυτό όχι μόνο διευκολύνει το έργο του οδηγού, αλλά σημαίνει επίσης ότι είναι πιο ασφαλής. Και επιπλέον, θα μπορούσατε επίσης να εξοικονομήσετε καύσιμα».

 

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε για να προσελκύσετε και να διατηρήσετε οδηγούς φορτηγών, διαβάστε το προηγούμενο άρθρο μας, το οποίο καλύπτει τα εξής:

  • Τι αποτελεί κίνητρο για τους οδηγούς φορτηγού
  • Ποιες ενέργειες μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη διατήρηση των οδηγών
  • Γιατί είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη τις προτεραιότητες των οδηγών

 

*Το Volvo Connect είναι το σύστημα διαχείρισης στόλου φορτηγών της Volvo Trucks και η πύλη για όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες της Volvo Trucks.

Παρακολουθήστε μερικές από τις νεότερες ενημερώσεις και λειτουργίες προϊόντος:

Related Insights