Trucks

Σχεδιάζοντας ένα αποδοτικό φορτηγό για το μέλλον

Jonathan Disley
2024-01-22
Τεχνολογία και καινοτομία Οικονομία καυσίμου Εξοικονόμηση καυσίμου
Author
Jonathan Disley
Διευθυντής Σχεδιασμού

Ο τολμηρός επανασχεδιασμός των αεροδυναμικών καμπινών της Volvo Trucks ήταν μια μακρά διαδικασία. Ο διευθυντής σχεδιασμού, Jonathan Disley, εξηγεί πώς η νέα, ξεχωριστή ταυτότητα και λειτουργικότητα των καμπινών αναδεικνύει μια νέα εποχή ενεργειακής απόδοσης.
 

Το 2019, η ΕΕ επιβεβαίωσε ότι θα τροποποιούσε την Οδηγία περί βαρών και διαστάσεων για τα φορτηγά, ανοίγοντας νέες δυνατότητες σχεδιασμού. Η ομάδα εξωτερικού σχεδιασμού της Volvo Trucks συζητούσε ήδη με μηχανικούς σχετικά με μια βελτιωμένη αεροδυναμική καμπίνα που θα βελτιστοποιούσε την ενεργειακή απόδοση για τις επιχειρήσεις φορτηγών. Τώρα, είχε φτάσει η ώρα για έναν πρωτοφανή επανασχεδιασμό.
 

«Η αλλαγή στη νομοθεσία της ΕΕ ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για εμάς να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα και να αξιοποιήσουμε όσα κάναμε στο παρελθόν», λέει ο Jonathan Disley. «Στόχος μας ήταν ένα ορατά πιο αποδοτικό φορτηγό με την απλότητα και την αεροδυναμική έκφραση στην καρδιά του σχεδιασμού του».
 

Αντλώντας έμπνευση και η διαδικασία πίσω από τη νέα σχεδίαση της καμπίνας

Σε στενή συνεργασία με τους ειδικούς αεροδυναμικής και τους μηχανικούς της Volvo Trucks, η ομάδα σχεδιασμού άρχισε να εξετάζει πώς θα μπορούσε να διαμορφώσει και να τελειοποιήσει την καμπίνα για να την κάνει πιο αποδοτική ενεργειακά.
 

«Αναζητήσαμε το πιο πρόσφατο υλικό για να εμπνευστούμε στην αεροδυναμική, από τα αυτοκίνητα μέχρι τα πλοία, ακόμη και στην αεροδιαστημική. Στόχος μας ήταν να αναπτύξουμε έναν πιο προοδευτικό σχεδιασμό για το μέλλον. Θέλαμε επίσης να εμπλουτίσουμε το σχέδιο με τη σκανδιναβική μας κληρονομιά και τα κλασικά σχεδιαστικά στοιχεία της Volvo», λέει ο Jonathan Disley.
 

Πίνακες εικόνων, σκίτσα και ενδελεχείς συζητήσεις σχετικά με τη φιλοσοφία του σχεδιασμού και τον κανονισμό της ΕΕ αποτέλεσαν μέρος της αρχικής διαδικασίας ανάπτυξης. Οδήγησαν σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο συναρπαστικές αλλαγές: το νέο Volvo FH Aero, το οποίο έχει μεγαλώσει κατά 240 mm για να μεγιστοποιήσει την αεροδυναμική απόδοση. Οι διαστάσεις της κάτω και της άνω γωνίας στο μπροστινό μέρος της καμπίνας έχουν επίσης υπολογιστεί προσεκτικά και αναδιαμορφωθεί, με πιο ομαλές και καμπύλες γραμμές για τη βελτιστοποίηση της ροής του αέρα γύρω από το φορτηγό.
 

Στο Volvo FH Aero και στις τυπικές καμπίνες, ένα νέο Σύστημα Παρακολούθησης Κάμερας με έναν κομψό σχεδιασμό «φτερού» αντικαθιστά τους πλαϊνούς καθρέπτες για να βελτιώσει τη ροή του αέρα. Τα νέα, γραμμικά φώτα θέσης που θυμίζουν τα εμβληματικά φώτα V της Volvo βρίσκονται στις επάνω γωνίες της μπροστινής όψης και ενσωματώνονται οπτικά στα μαύρα πάνελ.
 

Παράλληλα, επανασχεδιάστηκε το εμβληματικό σήμα της Volvo. Τώρα είναι μεγαλύτερο, με απλοποιημένο, κομψό σχεδιασμό που αντικατοπτρίζει την εποχή της ψηφιοποίησης και της αποτελεσματικότητας.
 

«Ο επανασχεδιασμός ήταν ένα συνεχές έργο που ξεκίνησε πριν από την πανδημία», εξηγεί ο Jonathan Disley. «Παρά τις πρακτικές προκλήσεις, βρήκαμε έναν τρόπο να προχωρήσουμε, εφαρμόζοντας σιγά σιγά μεγάλες και μικρές αλλαγές για να αγκαλιάσουμε τον κύριο στόχο μας: μια κορυφαία εμφάνιση και αίσθηση που βοηθά στην εξοικονόμηση καυσίμου και ενέργειας για να ωφελήσει ουσιαστικά τους χειριστές φορτηγών.»
 

Ένας λειτουργικός, βιώσιμος σχεδιασμός με προσαρμόσιμο φινίρισμα

Στη σειρά ηλεκτρικών φορτηγών της Volvo, οι επάνω και κάτω σχάρες διαθέτουν μια νέα αποδοτική, κυψελωτή σχεδίαση που δημιουργεί μια ομαλή, εκλεπτυσμένη εμφάνιση. Συνδυάζεται με μαύρους προβολείς και το λευκό σήμα της Volvo.
 

«Ο στόχος ήταν ένας απλοποιημένος σκανδιναβικός σχεδιασμός που αντανακλά τη μετάβασή μας προς την αύξηση της βιωσιμότητας και της ηλεκτροκίνησης», εξηγεί ο Jonathan Disley.
 

Στα πετρελαιοκίνητα φορτηγά, η επάνω σχάρα διαθέτει την ίδια εντυπωσιακή κυψελωτή σχεδίαση με τα ηλεκτρικά φορτηγά. Η αλλαγή επιτρέπει στους πελάτες να έχουν τη δυνατότητα επιλογής βασικών ή βελτιωμένων χρωμάτων διακόσμου στο μπροστινό κάτω μέρος του Volvo FH. Στο Volvo FH16, το φινίρισμα είναι πιο τολμηρό, με φωτεινό χρωμιωμένο διάκοσμο, ασημί επάνω σχάρα και κάτω μάσκα από σκούρο χρώμιο για μια πιο δυνατή εμφάνιση. 

«Στόχος μας ήταν ορατά πιο αποδοτικά φορτηγά με την απλότητα και την αεροδυναμική έκφραση στην καρδιά του σχεδιασμού του».

Η ομάδα σχεδιασμού αποφάσισε επίσης να δημιουργήσει περισσότερο χώρο μεταξύ του παρμπρίζ και της κάτω σχάρας για τις επωνυμίες πελατών και συνεργατών.
 

«Δεν θέλαμε να σχεδιάσουμε απλώς μια νέα αποτελεσματική ταυτότητα, ακούσαμε τα σχόλια των πελατών και αναγνωρίσαμε ότι αυτό ήταν ένα σημαντικό χαρακτηριστικό για πολλές επιχειρήσεις φορτηγών», λέει ο Jonathan Disley.
 

Η κάτω σχάρα με το ενσωματωμένο σκαλοπάτι μπορεί τώρα να ανοίξει πλήρως για να αποκαλύψει μια λειτουργία έκπληξη για αυξημένη άνεση του οδηγού: έναν πάγκο με ποτηροθήκες για να κάθεστε στα διαλείμματα. Η μπροστινή όψη έχει επίσης χαμηλώσει προσθέτοντας μια αίσθηση ταχύτητας στη σχεδίαση.
 

«Αν και οι αλλαγές αφορούν κυρίως την ενεργειακή απόδοση, παρέχουν επίσης μεγαλύτερη εστίαση στον πελάτη, λειτουργικότητα και ευκαιρίες για την προσαρμογή του φορτηγού», λέει ο Jonathan Disley. «Αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε ένα πολύ συνεργατικό περιβάλλον στη Volvo, όπου οι σχεδιαστικές ιδέες και τα σχόλια των πελατών κυκλοφορούν συνεχώς και λαμβάνονται υπόψη.»
 

Μια σύνοψη του νέου σχεδιασμού της Volvo Trucks: αλλαγές και οφέλη

Μια ξεχωριστή νέα «αεροδυναμική» ταυτότητα με μια σκανδιναβική προσέγγιση που εφαρμόζεται σε ολόκληρη τη σειρά Volvo Trucks.
 

Volvo FH Aero και Volvo FH16 Aero  : μια νέα εποχή αποτελεσματικότητας

  • Ο καλύτερος σχεδιασμός καμπίνας της Volvo Trucks για ενεργειακή απόδοση, με μπροστινή όψη που έχει επεκταθεί κατά 240 mm. Με όλες τις νέες αεροδυναμικές βελτιώσεις στην καμπίνα, το Volvo FH Aero μπορεί να επεκτείνει την αυτονομία των ηλεκτρικών φορτηγών και να μειώσει το κόστος καυσίμου.
  • Εκλεπτυσμένο κυψελωτό μοτίβο σχάρας για μέγιστη απόδοση (επάνω σχάρα σε πετρελαιοκίνητα φορτηγά, επάνω και κάτω σχάρα σε ηλεκτρικά φορτηγά, με δυνατότητα χρωματικής αντιστοιχίας για απρόσκοπτη εμφάνιση).
  • Καμπυλωτές μπροστινές γωνίες που μεγιστοποιούν την αεροδυναμική.
  • Πιο σμιλεμένο σχέδιο με μπροστινή σχεδίαση που ενισχύει αεροδυναμικά το κάτω μπροστινό μέρος.
  • Πρισματική κάτω μπροστινή σχάρα για βελτιωμένο εφέ 3D στα πετρελαιοκίνητα φορτηγά.
  • Εξαιρετικά μεγάλο μπροστινό σκαλοπάτι που μπορεί να χαμηλώσει εντελώς για να γίνει πάγκος με ποτηροθήκες για τον οδηγό.
  • Περισσότερος χώρος μεταξύ του παρμπρίζ και της σχάρας για ένα πάνελ συνεργατών με επίκεντρο τον πελάτη.
  • Ανυψωμένες προεκτάσεις από καουτσούκ που σφραγίζουν καλύτερα το κενό του ρυμουλκούμενου.
  • Πλήρως ενσωματωμένες μπροστινές λαβές κάτω από το παρμπρίζ για βελτίωση της ροής του αέρα.
  • Εμβληματικοί προβολείς σε σχήμα V σε μαύρο χρώμα στο Volvo FH16 και τα ηλεκτρικά φορτηγά Volvo.
  • Κάτω πλαίσιο σχάρας σε σχήμα U με περισσότερες επιλογές για την προσαρμογή του διακόσμου.
  • Ανυψωμένο Volvo Spread Word Mark σε δεσπόζουσα θέση πιο κοντά στον οδηγό.
     

Όλα τα μοντέλα φορτηγών Volvo (FH Aero, FH16 Aero, FH, FH16, FM, FMX)

Τολμηρά, νέα χαρακτηριστικά σχεδιασμού:

  • Κομψή, μηχανοκίνητη σχεδίαση συστήματος παρακολούθησης κάμερας σε σχήμα «φτερού» για βελτιωμένη ροή αέρα. Η υπέρυθρη κάμερα βελτιώνει την ορατότητα του οδηγού και την ασφάλεια τη νύχτα.
  • Πιο λεία, σφραγισμένα μαύρα πάνελ για βελτίωση της ροής του αέρα στο επάνω μέρος της καμπίνας.
  • Ξεχωριστή, γραμμική φωτεινή υπογραφή στις επάνω γωνίες που είναι ενσωματωμένη στα μαύρα πάνελ.
  • Αειφόρα φώτα LED σε όλο το εξωτερικό του φορτηγού.
     

Δυνατότητες προσαρμογής:

  • Φινίρισμα σε χρώματα σατέν/φωτεινό χρώμιο ή λευκό μαργαριτάρι στο σήμα και το έμβλημα Volvo Iron Mark, ανάλογα με το μοντέλο του φορτηγού.
  • Δυνατότητα επιλογής χρώματος διακόσμου στο κάτω μπροστινό μέρος.


Επανασχεδιασμένο σήμα Volvo Iron Mark, λεκτικό σήμα και εμβλήματα:

  • Επανασχεδιασμένο σήμα Volvo Iron Mark που είναι μεγαλύτερο, με απλοποιημένη, πιο κομψή εμφάνιση που αντικατοπτρίζει την εποχή της ψηφιοποίησης και της αποτελεσματικότητας.
  • Εκλεπτυσμένα εμβλήματα μοντέλων φορτηγών για πιο μοντέρνα, ψηφιακή εμφάνιση.

Εξερευνήστε τον σχεδιασμό της νέας σειράς φορτηγών με τη βοήθεια του διευθυντή σχεδιασμού μας

Related Insights