Trucks

Πέντε τρόποι εξοικονόμησης καυσίμου και ενέργειας με τα ανταλλακτικά και τις υπηρεσίες της Volvo Trucks

Markus Fabiansson
2024-02-19
Οικονομία καυσίμου
Author
Markus Fabiansson
Manager Services Offer

Η ελαχιστοποίηση του κόστους καυσίμου είναι μια διαρκής πρόκληση για όλους τους ιδιοκτήτες φορτηγών και κλειδί για τη λειτουργία μιας κερδοφόρας επιχείρησης. Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην απόδοση καυσίμου ενός φορτηγού, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου χρήσης και χειρισμού του οχήματος. Ακολουθούν πέντε τομείς στους οποίους μπορείτε να αυξήσετε ακόμη περισσότερο την απόδοση του οχήματός σας. 

Τα δεδομένα και η ψηφιοποίηση καθιστούν δυνατή την παρακολούθηση της κατανάλωσης καυσίμου σε πραγματικό χρόνο

1. Χρησιμοποιήστε τα δεδομένα και την ψηφιοποίηση για να βελτιώσετε τις τεχνικές οδήγησης

Ο τρόπος οδήγησης ενός φορτηγού μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην κατανάλωση καυσίμου και ενέργειας. Για παράδειγμα, η οδήγηση του οχήματος με τη φόρα του και η ελαχιστοποίηση του φρεναρίσματος και της επιτάχυνσης θα βελτιώσουν την απόδοση, ενώ το περιττό ρελαντί είναι σπατάλη. Με τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων, είναι δυνατό να εντοπιστούν τομείς προς βελτίωση και να εφαρμοστούν ενέργειες που βοηθούν στη μείωση της κατανάλωσης.

 

Οι ψηφιακές υπηρεσίες της Volvo Trucks «Καύσιμα και περιβάλλον» και «Ενέργεια και περιβάλλον», οι οποίες είναι διαθέσιμες μέσω του Volvo Connect, παρέχουν σαφείς και συνοπτικές αναφορές σχετικά με την κατανάλωση καυσίμου ή ενέργειας τόσο από μεμονωμένα οχήματα όσο και από ολόκληρους στόλους. Καλύπτει τις συμπεριφορές οδήγησης σε διάφορες παραμέτρους, όπως το φρενάρισμα και η επιτάχυνση, η προσαρμογή ταχύτητας, η πρόβλεψη και το ρελαντί.

Με τα δεδομένα, οι οδηγοί μπορούν να προσαρμόσουν και να τελειοποιήσουν τις τεχνικές τους και ταυτόχρονα να εξοικονομήσουν καύσιμο και ενέργεια».

«Ακόμη και οι πιο ικανοί και έμπειροι οδηγοί μπορούν να βρουν περιθώρια βελτίωσης», λέει ο Markus Fabiansson, Διευθυντής Προσφοράς Υπηρεσιών της Volvo Trucks. «Με τα δεδομένα, οι οδηγοί μπορούν να προσαρμόσουν και να τελειοποιήσουν τις τεχνικές τους και ταυτόχρονα να εξοικονομήσουν καύσιμο και ενέργεια».
 

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς η συνδεσιμότητα και η ανάλυση δεδομένων μπορούν να συμβάλουν στην αποδοτικότερη, σε καύσιμο και ενέργεια, οδήγηση

Οι τεχνικοί σέρβις μπορούν να αντιμετωπίσουν μια σειρά ζητημάτων που θα προκαλέσουν άσκοπη υψηλή κατανάλωση καυσίμου εάν δεν επιλυθούν.

2. Τακτικά σέρβις και ενημερώσεις λογισμικού

Ένα καλά συντηρημένο όχημα είναι ένα όχημα με αποδοτική κατανάλωση καυσίμου. Μέσω του τακτικού σέρβις, οι τεχνικοί μπορούν να αντιμετωπίσουν ζητήματα όπως η τριβή στα φρένα, τα βουλωμένα φίλτρα, οι διαρροές πίεσης και καυσίμου, η ευθυγράμμιση των τροχών και άλλα ζητήματα που μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη κατανάλωση καυσίμου εάν δεν επιλυθούν.

 

Αυτό εξασφαλίζει επίσης τακτικά σέρβις λαδιού, τα οποία βοηθούν τον κινητήρα να λειτουργεί με ελάχιστες τριβές και απώλειες ενέργειας. Επιπλέον, το σέρβις μπορεί να περιλαμβάνει τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις λογισμικού, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν βελτιώσεις στην απόδοση του οχήματος και την απόδοση καυσίμου. Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς η τακτική συντήρηση μπορεί να εξοικονομήσει καύσιμο.

 

Το συμβόλαιο σέρβις είναι ο απλούστερος και πιο βολικός τρόπος για να διασφαλιστούν τα τακτικά σέρβις και η τακτική συντήρηση. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τα διαφορετικά προσφερόμενα Συμβόλαια σέρβις της Volvo  ή επικοινωνήστε με την πλησιέστερη  αντιπροσωπεία της Volvo Trucks.
 

3. Φροντίζετε πάντα τα ελαστικά να φουσκώνουν στη σωστή πίεση

Ως μέρος των Γενικών Κανονισμών Ασφάλειας (GSR) της ΕΕ, τα συστήματα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών είναι πλέον υποχρεωτικά σε όλα τα νέα φορτηγά από το 2024. Αυτά διευκολύνουν την παρακολούθηση της πίεσης των ελαστικών σε πραγματικό χρόνο μέσω αισθητήρων σε κάθε τροχό για την αποφυγή συμβάντων που σχετίζονται με τα ελαστικά και ταυτόχρονα επιτυγχάνεται ασφάλεια και εξασφαλίζεται χρόνος διαθεσιμότητας.

 

Τα όχι επαρκώς φουσκωμένα ελαστικά προκαλούν επίσης αυξημένη αντίσταση κύλισης και, κατ' επέκταση, αυξημένη κατανάλωση καυσίμου και ενέργειας, επομένως είναι χρήσιμο να διατηρούνται πάντα στη βέλτιστη πίεση.

 

Η υπηρεσία παρακολούθησης ελαστικών της Volvo Trucks παρέχει στις μεταφορικές εταιρείες μια πλήρη επισκόπηση των φορτηγών και των ρυμουλκούμενων τους μέσω του Volvo Connect, μειώνοντας τον κίνδυνο κόστους και διαταραχών που αφορούν ζητήματα που σχετίζονται με τα ελαστικά. Προσφέρει προειδοποιήσεις για ανεπαρκή ή υπερβολική πίεση, καθώς και προειδοποιήσεις διάτρησης και ανίχνευση δυσλειτουργίας. Προσφέρει επίσης την κατάσταση της μπαταρίας του αισθητήρα, επισκόπηση θερμοκρασίας ελαστικών και ανίχνευση αργής διαρροής.

Μάθετε περισσότερα για τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν η αντίσταση κύλισης και τα ελαστικά στην κατανάλωση καυσίμου.

 

4. Κατά την οδήγηση ηλεκτρικού οχήματος, προθερμάνετε τις μπαταρίες με την εφαρμογή My Truck

Σε ένα ηλεκτρικό φορτηγό, η προετοιμασία των μπαταριών διασφαλίζει ότι χρησιμοποιείται η πλήρης ισχύς τους και βοηθά στη μεγιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης. Βοηθά επίσης στην παράταση της διάρκειας ζωής των μπαταριών. Μέσω της δυνατότητας ετοιμότητας λειτουργίας στην εφαρμογή My Truck, είναι δυνατό να προρυθμίσετε εξ αποστάσεως τα συστήματα θέρμανσης της καμπίνας μέσω του smartphone σας, ώστε να ενεργοποιούνται αυτόματα. Με αυτόν τον τρόπο, η μπαταρία του φορτηγού βρίσκεται στη βέλτιστη θερμοκρασία τη στιγμή της αναχώρησης.

 

Ανακαλύψτε περισσότερες συμβουλές για την επέκταση της εμβέλειας ενός ηλεκτρικού φορτηγού.

Η υπέρβαση της αντίστασης του αέρα συμβάλλει σημαντικά στην κατανάλωση καυσίμου ενός φορτηγού, αλλά μπορεί να ελαχιστοποιηθεί μέσω εκτροπέων, σπόιλερ και φτερών.

5. Προσαρμόστε το όχημά σας για βελτιωμένη αεροδυναμική

Οι εκτροπείς οροφής και πλευρών, τα σπόιλερ, τα φτερά, τα αεροδυναμικά καλύμματα σασί και τα καπάκια των τροχών μπορούν όλα να συμβάλουν στη βελτιωμένη αεροδυναμική και στην απόδοση καυσίμου. Ωστόσο, για να μεγιστοποιήσετε τα κέρδη απόδοσης, είναι σημαντικό τέτοια αξεσουάρ να προσαρμόζονται σύμφωνα με τη διαμόρφωση του φορτηγού και του ρυμουλκούμενου.

 

«Ό,τι μπορείτε να κάνετε για να γίνει η επιφάνεια του φορτηγού πιο λεία και να κλείσουν τα κενά, θα βοηθήσει στη βελτίωση της απόδοσης του καυσίμου», λέει η Helena Knappe, Genuine Volvo Parts Manager. «Συνιστάται ανεπιφύλακτα να χρησιμοποιείτε ανταλλακτικά και αξεσουάρ από τον αρχικό κατασκευαστή του φορτηγού, επειδή έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν τέλεια με το όχημα για να διασφαλίζουν τη βέλτιστη αεροδυναμική.»

Ό,τι μπορείτε να κάνετε για να γίνει η επιφάνεια του φορτηγού πιο λεία και να κλείσουν τα κενά, θα βοηθήσει στη βελτίωση της απόδοσης του καυσίμου».

Εδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σημασία της αεροδυναμικής . Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με οποιαδήποτε από τις αναφερόμενες υπηρεσίες, επικοινωνήστε με την πλησιέστερη αντιπροσωπεία της Volvo Trucks.

 

Μάθετε ακόμη περισσότερα για το πώς η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει σε πιο αποδοτική κατανάλωση καυσίμου κατά την οδήγηση, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Πώς οι συνδεδεμένες υπηρεσίες και μια καλή τεχνική οδήγησης μειώνουν την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές CO2
  • Πώς μπορείτε να εφαρμόσετε στην πράξη τις ψηφιακές υπηρεσίες καθοδήγησης οδηγών
  • Πώς η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση προωθούν την ανάπτυξη των μελλοντικών υπηρεσιών καθοδήγησης οδηγών

 

Σχετικά άρθρα