Trucks

Πώς το Volvo Dynamic Steering ενισχύει την ασφάλεια

Jan-Inge Svensson
2023-09-21
Τεχνολογία και καινοτομία Ασφάλεια
Author
Jan-Inge Svensson
Product Owner Steering Software

Από την κυκλοφορία του, το Volvo Dynamic Steering έχει βοηθήσει στην πρόληψη ατυχημάτων και έχει κάνει την καθημερινή εργασία των οδηγών φορτηγών ασφαλέστερη. Ο Peter Een είναι ένας έμπειρος οδηγός φορτηγού που πιστεύει ότι το σύστημα απέτρεψε ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχτεί σε σοβαρό ατύχημα. 

Ο Peter Een είχε μόλις ξεφορτώσει μια παρτίδα ξυλείας και επέστρεφε στον εργοδότη του – τη Sundbergs Åkeri στη Herrljunga της Σουηδίας – όταν, ξαφνικά, άκουσε έναν δυνατό κρότο. Το λάστιχο στον μπροστινό δεξιό τροχό του είχε σκάσει. «Μπαίνεις αμέσως σε κατάσταση πανικού», λέει ο Peter, ο οποίος οδηγάει φορτηγά για σχεδόν 50 χρόνια. «Την τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο, έκανα ελιγμούς σε όλο τον δρόμο πριν καταφέρω να σταματήσω στην αριστερή λωρίδα. Ήταν καθαρή τύχη που κατάφερα να βγω από κάτι τέτοιο αλώβητος».

Αλλά αυτήν τη φορά ο Peter δεν χρειάστηκε να βασιστεί στην τύχη – είχε το Volvo Dynamic Steering. Παρόλο που ταξίδευε με 80 km/h, το φορτηγό παρέμεινε πλήρως στην πορεία του. «Αποδείχθηκε ότι το λάστιχο είχε ξεκολλήσει και οδηγούσα μόνο με τη ζάντα. Έκοβε την άσφαλτο σαν μαχαίρι. Χωρίς το Volvo Dynamic Steering, δεν θα είχα μπορέσει να κρατήσω το φορτηγό στον δρόμο και αυτό το περιστατικό θα μπορούσε να έχει ένα πολύ άσχημο τέλος».

 

Σε τι συμβάλλει το Volvo Dynamic Steering;

Συνήθως, όταν σκάει ένα ελαστικό σε έναν πρόσθιο τροχό, η αρχική έκρηξη και ο αέρας που διαφεύγει αναγκάζει τους πρόσθιους τροχούς να αλλάξουν διεύθυνση και το όχημα να λάβει κλίση, με αποτέλεσμα το όχημα να παρεκκλίνει από την πορεία του. Σε αυτήν την περίπτωση, εναπόκειται στον οδηγό να πάρει αμέσως τον έλεγχο του τιμονιού και να κρατήσει το φορτηγό στον δρόμο.

Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, οι αισθητήρες στη μονάδα Volvo Dynamic Steering εντόπισαν αμέσως τις ακούσιες κινήσεις του τιμονιού που προκλήθηκαν από την έκρηξη. Η μονάδα ελέγχου Volvo Dynamic Steering, η οποία ελέγχει τη διεύθυνση, μπόρεσε στη συνέχεια να μειώσει αυτές τις κινήσεις, υποστηρίζοντας έτσι τον οδηγό να κρατήσει το όχημα στην πορεία του.

«Η έκρηξη του ελαστικού του πρόσθιου τροχού μπορεί να επηρεάσει τη γωνία του τιμονιού έως και 80 μοίρες», λέει ο Jan-Inge Svensson, Product Owner Steering Software, ο οποίος βοήθησε στην ανάπτυξη του Volvo Dynamic Steering.

«Αυτό μπορεί να κάνει το όχημα να εκτραπεί προς το πλάι μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου και οι συνέπειες μπορεί να είναι θανατηφόρες. Το Volvo Dynamic Steering έχει σχεδιαστεί για να μειώνει αυτές τις κινήσεις και να δίνει στον οδηγό περισσότερο χρόνο για να αντιδράσει. Εξαρτάται βέβαια από τις περιστάσεις κατά πόσο θα μπορέσει να υποστηρίξει τον οδηγό για την αποφυγή ενός ατυχήματος».

Η οδήγηση ενός φορτηγού για μεγάλα χρονικά διαστήματα επιβαρύνει τους ώμους και την πλάτη του οδηγού, αλλά με το Volvo Dynamic Steering, η οδήγηση γίνεται πολύ πιο εύκολη.

Πώς το Volvo Dynamic Steering μπορεί να βοηθήσει στην προληπτική αποφυγή της ολίσθησης

Οι αποκλίσεις από τη λωρίδα που προκαλούνται από εκρήξεις ελαστικών είναι μόνο ένα είδος ατυχήματος που ενδέχεται να αποφευχθεί με το Volvo Dynamic Steering. Ένα άλλο είναι η ολίσθηση, χάρη σε μια από τις λειτουργίες του, την Υποβοήθηση ευστάθειας. Λειτουργεί με έναν συνδυασμό του Volvo Dynamic Steering και του Electronic Stability Control, που χρησιμοποιεί τους αισθητήρες του οχήματος για την παρακολούθηση της ευστάθειας του οχήματος. 

Εάν εντοπιστεί η παραμικρή τάση ολίσθησης, για παράδειγμα εάν οι πίσω τροχοί χάνουν πρόσφυση, το σύστημα παρέχει αυτόματα ελαφριά υποβοήθηση διεύθυνσης προς την αντίθετη κατεύθυνση για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του οχήματος.
 

Γιατί το Volvo Dynamic Steering κάνει ασφαλέστερη την οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο

Οι εκρήξεις ελαστικών δεν είναι η πιο κοινή αιτία ατυχημάτων που περιλαμβάνουν αποκλίσεις από τη λωρίδα κυκλοφορίας. Τις περισσότερες φορές αυτές προκαλούνται από κόπωση ή απροσεξία του οδηγού. Η υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας του Volvo Dynamic Steering έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει σε αυτές τις περιπτώσεις. Ενεργοποιείται αυτόματα όταν το φορτηγό φτάσει τα 55 km/h και παρακολουθεί συνεχώς τη θέση του φορτηγού, χρησιμοποιώντας μια κάμερα για την παρακολούθηση των σημάνσεων λωρίδας. Όταν ανιχνεύσει ότι το φορτηγό ξεφεύγει από τη λωρίδα του, στέλνει ένα σήμα στο Volvo Dynamic Steering, το οποίο με τη σειρά του παρέχει μια ελαφριά αντιστάθμιση διεύθυνσης για να διορθώσει την πορεία του. Ο οδηγός ειδοποιείται επίσης μέσω δόνησης στο τιμόνι. 

Με το Volvo Dynamic Steering, δεν υπάρχουν προβλήματα στους ελιγμούς και στην οπισθοδρόμηση με φορτίο. Επίσης δεν επηρεάζεστε από τους πλευρικούς ανέμους με την ίδια ένταση και η οδήγηση γίνεται πολύ πιο σταθερή. Είναι σαν ένα διαφορετικό φορτηγό.

Πώς το Volvo Dynamic Steering ανακουφίζει από το άγχος και την καταπόνηση της καθημερινής οδήγησης φορτηγού

Ενώ τα τροχαία ατυχήματα είναι ο πιο προφανής κίνδυνος της οδήγησης φορτηγών, ένας από τους μεγαλύτερους επαγγελματικούς κινδύνους μακροπρόθεσμα είναι η σωματική καταπόνηση που συνοδεύει την οδήγηση, ιδιαίτερα στον αυχένα, την πλάτη και τους ώμους του οδηγού. Αυτή η καταπόνηση προκαλείται από την πολύωρη παραμονή σε ένα σημείο, τη συνεχή εκτέλεση μικρών προσαρμογών στη διεύθυνση και μπορεί να επιδεινωθεί από καταστάσεις όπως η οδήγηση σε πλαγιές, σε ανώμαλους δρόμους ή σε περιοχές με ισχυρούς πλευρικούς ανέμους.

 

Ωστόσο, το Volvo Dynamic Steering έχει την ικανότητα να ανιχνεύει αυτές τις συνθήκες και να προσαρμόζει αυτόματα το σύστημα διεύθυνσης κατά περίπτωση. Αυτό στη συνέχεια απαλλάσσει τον οδηγό από μεγάλο μέρος της επιβάρυνσης από τις διαρκείς χειροκίνητες διορθώσεις της γωνίας διεύθυνσης.

 

Στις Προσωπικές Ρυθμίσεις του Volvo Dynamic Steering, οι οδηγοί μπορούν επίσης να κάνουν προσαρμογές στην απόκριση του τιμονιού ανάλογα με τις περιστάσεις και τις προσωπικές τους προτιμήσεις. Μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε προ-προγραμματισμένες ρυθμίσεις που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν βέλτιστη οδήγηση σε διαφορετικούς τύπους δρόμου και καταστάσεις ή να προσαρμόζουν ελεύθερα διαφορετικές παραμέτρους για μια πλήρη προσαρμογή.

 

«Η οδήγηση ενός φορτηγού για μεγάλα χρονικά διαστήματα επιβαρύνει τους ώμους και την πλάτη του οδηγού, αλλά με το Volvo Dynamic Steering, η οδήγηση γίνεται πολύ πιο εύκολη», λέει ο Jan-Inge.

 

«Βοηθά στην εξάλειψη των πολλών μικρών και συνεχών ενοχλήσεων που μπορεί να κουράσουν έναν οδηγό και ως εκ τούτου συμβάλλει σε ένα πολύ καλύτερο εργασιακό περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα, ο οδηγός είναι πιο χαλαρός και λιγότερο κουρασμένος. Μπορεί επίσης να συγκεντρωθεί περισσότερο στον δρόμο και στο περιβάλλον του, καθιστώντας τον επίσης έναν ασφαλέστερο οδηγό».

 

Αυτή είναι σίγουρα η εμπειρία του ίδιου του Peter Een: «Με το Volvo Dynamic Steering, δεν υπάρχουν προβλήματα στους ελιγμούς και στην οπισθοδρόμηση με φορτίο. Επίσης δεν επηρεάζεστε από τους πλευρικούς ανέμους με την ίδια ένταση και η οδήγηση γίνεται πολύ πιο σταθερή. Είναι σαν ένα διαφορετικό φορτηγό.»

Περίληψη: Τα οφέλη για την ασφάλεια από το Volvo Dynamic Steering.

Το Volvo Dynamic Steering έχει σχεδιαστεί για να…

 

  • Ανιχνεύει και να μειώνει τις ακούσιες κινήσεις του τιμονιού, για παράδειγμα εκείνες που προκαλούνται από έκρηξη ελαστικού.
  • Ανιχνεύει τάσεις ολίσθησης και να παρέχει αυτόματα ελαφριά υποβοήθηση αντίθετης διεύθυνσης για τη σταθεροποίηση του οχήματος.
  • Ανιχνεύει αποκλίσεις από τη λωρίδα και να παρέχει ήπια αντίστροφη πλοήγηση και ειδοποιήσεις δόνησης στον οδηγό.
  • Ανακουφίζει την πίεση και την καταπόνηση στην πλάτη, το λαιμό και τους ώμους του οδηγού, μειώνοντας την ανάγκη για συνεχείς ρυθμίσεις και διορθώσεις του τιμονιού.

Related Insights