Trucks

Πώς χρησιμοποιείται η τεχνολογία για τη μείωση των ατυχημάτων με φορτηγά

Anna Wrige Berling
2023-08-29
Τεχνολογία και καινοτομία Ασφάλεια
Author
Anna Wrige Berling
Traffic and Product Safety Director at Volvo Trucks

Όσο συνεχίζουν να συμβαίνουν τροχαία ατυχήματα, η Volvo Trucks θα συνεχίσει να βρίσκει τρόπους βελτίωσης της οδικής ασφάλειας για να πετύχει το όραμά της για μηδενικά ατυχήματα. Χρησιμοποιώντας έρευνα και τεχνολογίες αιχμής, ο στόχος είναι να συμβάλει στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πριν αυτά συμβούν.

Τα σημερινά φορτηγά είναι συνήθως εξοπλισμένα με μια σειρά προηγμένων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων αισθητήρων, ραντάρ, καμερών και δυνατοτήτων επεξεργασίας δεδομένων, τα οποία έχουν επιτρέψει την ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων ασφαλείας σχεδιασμένων να βοηθούν στην πρόληψη ατυχημάτων πριν συμβούν. Πολλά από αυτά τα συστήματα έχουν γίνει (ή θα γίνουν σύντομα) νομικές απαιτήσεις: Ωστόσο, σημειώνονται ακόμη πρόοδοι και πολλές από τις λύσεις που προσφέρει η Volvo Trucks υπερβαίνουν τις απαιτήσεις του νόμου. 
 

Τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας κάνουν τους δρόμους μας ασφαλέστερους;
 

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Insurance Institute for Highway Safety στις ΗΠΑ, έδειξε ότι τα συστήματα προειδοποίησης μπροστινής σύγκρουσης και αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης μειώνουν τις οπίσθιες συγκρούσεις σε ποσοστό άνω του 40 τοις εκατό.


Η Anna Wrige Berling, Διευθύντρια Κυκλοφορίας και Ασφάλειας Προϊόντων στη Volvo Trucks, έχει εργαστεί εκτενώς στην έρευνα των ατυχημάτων για πολλά χρόνια και είναι πεπεισμένη ότι τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας κάνουν τη διαφορά. «Για παράδειγμα, οι ανατροπές φορτηγών σε στροφές λόγω υπερβολικά μεγάλης ταχύτητας ήταν πολύ συνηθισμένες. Αλλά από τότε που ο ηλεκτρονικός έλεγχος ευστάθειας έγινε νομική απαίτηση στην ΕΕ το 2015, αυτά τα ατυχήματα έχουν μειωθεί σημαντικά».

Το σημαντικό είναι να εντοπιστούν οι πιο συνηθισμένοι τύποι ατυχημάτων, να κατανοηθούν οι βαθύτερες αιτίες τους και να βρεθούν τρόποι με τους οποίους οι διάφορες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν στην αποτροπή τους. Για παράδειγμα, ένα συνηθισμένο ατύχημα με φορτηγά και ποδηλάτες συμβαίνει όταν το φορτηγό στρίβει προς την πλευρά του συνοδηγού. Η έρευνα δείχνει ότι η πιο κοινή αιτία είναι η κακή ορατότητα από την καμπίνα, επομένως μια προφανής λύση είναι να βρούμε τρόπους που θα διευκολύνουν τον οδηγό να εντοπίζει τους ποδηλάτες σε αυτήν την περιοχή – όπως η γωνιακή κάμερα συνοδηγού ήη Υποστήριξη αποφυγής πλευρικής σύγκρουσηςΕάν μπορέσουν να αποφευχθούν όλα τα κοινά είδη ατυχημάτων, το αποτέλεσμα θα είναι η διάσωση αμέτρητων ζωών. 

Είναι προφανώς εξαιρετικά επωφελές να αντιμετωπίζονται οι καταστάσεις υψηλού κινδύνου πριν συμβεί ένα ατύχημα και τα δεδομένα μπορούν να είναι ένα πραγματικά χρήσιμο εργαλείο για αυτόν τον σκοπό.

Πώς τα δεδομένα και η ψηφιοποίηση μπορούν να συμβάλουν σε ασφαλέστερη οδήγηση των φορτηγών

Η πρόοδος της τεχνολογίας διευκολύνει επίσης τον εντοπισμό επικίνδυνων συμπεριφορών και ενθαρρύνει την ασφαλέστερη οδήγηση, καθώς τα δεδομένα να μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την τεχνική του οδηγού ή τις συνθήκες οδήγησης. Για παράδειγμα, οι συχνές περιπτώσεις σκληρού φρεναρίσματος και επιτάχυνσης μπορεί να υποδηλώνουν ότι ένας οδηγός είτε εφαρμόζει επιθετικό στυλ οδήγησης είτε βρίσκεται συχνά σε αγχωτικές καταστάσεις. Εάν τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειάς τους ενεργοποιούνται συχνά, ακόμη και αν είναι μόνο οι προειδοποιήσεις, αυτό υποδηλώνει επίσης ότι ένας οδηγός διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο ατυχήματος.

 

Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Volvo Trucks, διαθέσιμη μέσω του Volvo Connect, συλλέγει και χρησιμοποιεί αυτού του είδους τα δεδομένα για να δημιουργήσει πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά οδήγησης. Μέσα από τις αναφορές της, είναι δυνατό να εντοπιστούν τομείς προς βελτίωση και να ληφθούν μέτρα όπως η εκπαίδευση του οδηγού, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μελλοντικών ατυχημάτων. Για παράδειγμα, εάν ένας οδηγός φρενάρει δυνατά συχνά, τότε μπορεί να λάβει εκπαίδευση για το πώς να οδηγεί πιο προληπτικά, κάτι που θα συμβάλει στο να γίνει πιο ασφαλής οδηγός συνολικά. Ή εάν ένα σύστημα ενεργητικής ασφάλειας ενεργοποιείται συχνά σε μια συγκεκριμένη διασταύρωση, η εταιρεία μπορεί να αναζητήσει τρόπους για τον καλύτερο χειρισμό της ή ακόμα και να συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές και τους σχεδιαστές για να βρει τρόπους να κάνει τη διασταύρωση ασφαλέστερη.

 

"Μερικές φορές οι οδηγοί μπορεί να βρεθούν σε δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις λόγω των συνθηκών του δρόμου και της κυκλοφορίας και μερικές φορές μπορεί ακόμη και να μην γνωρίζουν πως εφαρμόζουν μη ασφαλείς πρακτικές οδήγησης", λέει ο Johan Rundberg, ιδιοκτήτης σέρβις στόλου και μεταφοράς, Volvo Trucks. «Ανεξάρτητα από αυτό, είναι θεμιτός ο εντοπισμός αυτών των συνθηκών, ώστε να μπορούν να διερευνηθούν οι βαθύτερες αιτίες τους. Είναι προφανώς εξαιρετικά επωφελές να αντιμετωπίζονται αυτές οι καταστάσεις υψηλού κινδύνου πριν συμβεί ένα ατύχημα και τα δεδομένα μπορούν να είναι ένα πραγματικά χρήσιμο εργαλείο για αυτόν τον σκοπό."

 

Γιατί οι οδηγοί θα είναι πάντα ζωτικής σημασίας για την οδική ασφάλεια

Ο πιο σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην οδική ασφάλεια είναι ο οδηγός, ο οποίος πρέπει να είναι πάντα προσεκτικός και να ανταποκρίνεται γρήγορα. Ωστόσο, ακόμη και οι πιο ικανοί και έμπειροι οδηγοί εξακολουθούν να είναι άνθρωποι που κάνουν λάθη, ενώ συχνά επηρεάζονται από καταστάσεις που δεν ελέγχουν. Ο σκοπός των συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας είναι να υποστηρίζουν τους οδηγούς και να συμπληρώνουν τις δεξιότητές τους. Εξάλλου, μια έγκαιρη προειδοποίηση ή ένα επιπλέον δευτερόλεπτο χρόνου αντίδρασης μπορεί εύκολα να κάνει τη διαφορά μεταξύ ενός παραλίγο ατυχήματος και ενός θανατηφόρου ατυχήματος.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς να μειώσετε τον κίνδυνο των πιο συνηθισμένων ατυχημάτων με τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας; Κατεβάστε το παρακάτω έγγραφο, το οποίο καλύπτει:

●      Οκτώ συχνά τροχαία ατυχήματα και τις αιτίες τους.

●      Τα κύρια ενεργά συστήματα ασφαλείας της Volvo Trucks που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή τους.

●      Τα δευτερεύοντα συστήματα υποστήριξης οδηγού που μπορούν να βοηθήσουν στην ασφαλέστερη οδήγηση.

Σχετικά άρθρα