Trucks

Θέτουμε νέα στάνταρ για το χρόνο διαθεσιμότητας και την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο

| 7 λ ανάγνωση | 7 λ ανάγνωση
Πάνω από 600.000 φορτηγά Volvo είναι σήμερα συνδεδεμένα και ο αριθμός τους αυξάνεται καθημερινά. Η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο είναι πλέον πραγματικότητα και βήμα προς βήμα, η Volvo Trucks βελτιώνει το χρόνο διαθεσιμότητας των οχημάτων, προσφέροντας υπηρεσίες και βοηθώντας τις μεταφορικές επιχειρήσεις να τηρούν την υπόσχεσή τους για έγκαιρες παραδόσεις κάθε φορά.
Η Volvo Trucks εφαρμόζει σήμερα νέες μεθόδους παρακολούθησης και ανάλυσης δεδομένων από χιλιάδες φορτηγά σε πραγματικό χρόνο.

Μέχρι το 2025, θέλουμε να εξαλείψουμε τις μη προγραμματισμένες ακινητοποιήσεις φορτηγών", λέει ο Markus Efraimsson, Αντιπρόεδρος Uptime Services της Volvo Trucks. Είναι ένας φιλόδοξος στόχος ο οποίος όμως γίνεται όλο και περισσότερο εφικτός χάρη στις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις.

Σήμερα, κάθε φορτηγό Volvo είναι εξοπλισμένο με ένα από τα πιο προηγμένα τηλεματικά και διαγνωστικά συστήματα του κλάδου. Αυτό, σε συνδυασμό με την τελευταία τεχνολογία συνδεσιμότητας, επιτρέπει στη Volvo Trucks να παρακολουθεί εξ αποστάσεως και να αναλύει κρίσιμα δεδομένα εξαρτημάτων σε πραγματικό χρόνο και να προβλέπει ποια δυσλειτουργία πρόκειται να εμφανιστεί. 

Τα δεδομένα, τα οποία προέρχονται από τα συστήματα μετεπεξεργασίας, τον κινητήρα και τα συστήματα διαχείρισης ισχύος των φορτηγών, καθώς και από πολλούς άλλους βασικούς δείκτες της κατάστασης των οχημάτων, μεταδίδονται στο International Uptime Center της Volvo Trucks International στο Ghent, στο Βέλγιο. Εδώ, υφίστανται επεξεργασία και ανάλυση. Εάν καταγραφεί κάποια προειδοποίηση, ανακοινώνεται στον τοπικό αντιπρόσωπο ή μέσω ενός εθνικού κέντρου χρόνου διαθεσιμότητας, ώστε να μπορέσουν να λάβουν προληπτικά μέτρα πριν συμβεί κάποια ακινητοποίηση. Επί του παρόντος, η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο διατίθεται ως επιλογή του Χρυσού συμβολαίου συντήρησης Volvo στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Markus Efraimsson, Αντιπρόεδρος Uptime Services
Shanna Schillewaert, Ειδικός ανάπτυξης υπηρεσιών

Η Shanna Schillewaert, η οποία εργάζεται ως Ειδικός ανάπτυξης υπηρεσιών μαζί με πάνω από 500 τεχνικούς και επιστήμονες δεδομένων στο πεδίο της παρακολούθησης φορτηγών στο International Uptime Center, εξηγεί:  

"Όχι μόνο συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε λεπτομερή δεδομένα φορτηγών σε πραγματικό χρόνο, αλλά επίσης χρησιμοποιούμε προηγμένες τεχνικές εκμάθησης υπολογιστών για την ανάλυση και την πρόγνωση των δυσλειτουργιών. Δεν είμαστε μόνο η καρδιά της παρακολούθησης των φορτηγών. Η τεχνογνωσία μας και η γνώση του κλάδου μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε αλγόριθμους που παρέχουν ακριβείς προβλέψεις για την κατάσταση ενός φορτηγού".

Μέρος της δουλειάς της Shanna είναι επίσης να εξασφαλίσει αμφίδρομη ροή πληροφοριών μεταξύ της τεχνικής ομάδας του κέντρου και της Volvo Trucks. Αυτό γίνεται έτσι ώστε οι πληροφορίες και τα σχόλια να αφομοιώνονται ώστε να βελτιωθεί η υπηρεσία που παρέχει το International Uptime Center. 

Το International Uptime Center της Volvo Trucks στη Γάνδη του Βελγίου, προσφέρει 24ωρη τεχνική υποστήριξη σε 16 γλώσσες.

"Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι υπάρχει ανθρώπινη παρουσία πίσω από οτιδήποτε κάνουμε εδώ. Προσπαθούμε συνεχώς να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ομαλή την όλη διαδικασία", λέει. 

Ένα παράδειγμα για το πώς έχει εξελιχθεί το International Uptime Center είναι το έργο του για την εξάλειψη των γλωσσικών εμποδίων. Είτε πρόκειται για προγνωστικές προειδοποιήσεις, για βλάβες ή για τεχνική υποστήριξη, ο στόχος είναι η επικοινωνία στη μητρική γλώσσα του πελάτη ή του αντιπροσώπου. Προς το παρόν το κέντρο εγγυάται αυτήν την υπηρεσία σε 16 διαφορετικές γλώσσες. 

Με την ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες μας επιτρέπουν να δράσουμε πριν συμβεί κάτι.

Αρχικά, το Κέντρο Παρακολούθησης Φορτηγών εντός του International Uptime Center συνεργάστηκε με πέντε ευρωπαϊκές αγορές, αλλά τώρα λειτουργεί σε 24 βάση. Η υποστήριξη που παρέχει, σε συνδυασμό με την ικανότητα παρακολούθησης φορτηγών σε πραγματικό χρόνο, έχει ήδη ωφελήσει χιλιάδες πελάτες της Volvo Trucks σε θέματα προληπτικής συντήρησης. Ο στόχος στο μέλλον είναι να αυξηθεί δραστικά ο αριθμός των φορτηγών που παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο στα επόμενα χρόνια. Επίσης, η Volvo Trucks επεκτείνει σταδιακά τον αριθμό των εξαρτημάτων που παρακολουθεί και από τα οποία συλλέγει δεδομένα.

Η Shanna λέει ότι ακολούθησε το "ταξίδι" του χρόνου διαθεσιμότητας της Volvo Trucks. "Όταν ξεκίνησα πριν από 10 χρόνια, ο ρόλος μου ήταν να ανταποκρίνομαι στις ακινητοποιήσεις και το έργο μου ήταν κυρίως κατασταλτικό. Στη συνέχεια εργάστηκα στις συνδεδεμένες υπηρεσίες, οι οποίες κάνουν πράξη αυτό που κάνουμε σήμερα. Τώρα, όλα κινούνται από την αντίδραση στην πρόβλεψη. Με την ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες μας επιτρέπουν να δράσουμε πριν συμβεί κάτι. Είναι μια μετάβαση με ανεξάντλητες δυνατότητες για τον κλάδο των μεταφορών", λέει.

Σήμερα, κάθε φορτηγό Volvo είναι πλήρως συνδεδεμένο και με τη δυνατότητα να παρέχει δεδομένα απόδοσης σε πραγματικό χρόνο.

Όλο αυτό τα έργο είναι μέρος της διαρκούς στρατηγικής της Volvo Trucks για τη διατήρηση των φορτηγών των πελατών στο δρόμο. Μια άλλη πρωτοβουλία για την υποστήριξη αυτού του σχεδίου είναι να μειωθεί περαιτέρω ο χρόνος του σέρβις για να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πελάτες μας. Παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο σημαίνει ότι οι μη προγραμματισμένες ακινητοποιήσεις μπορούν να προβλεφθούν και να γίνουν προγραμματισμένες ή ακόμη και να συνδυαστούν με επισκέψεις για σέρβις που υπάρχουν ήδη στο πρόγραμμα συντήρησης του φορτηγού. Η όλη διαδικασία είναι πιο αποτελεσματική και μπορεί να γίνει ακόμη λιγότερο συχνή εάν έχουν αναλυθεί εκ των προτέρων τα δεδομένα του φορτηγού και είναι ήδη στο συνεργείο οι απαιτούμενοι τεχνικοί και τα απαραίτητα ανταλλακτικά. 

Για το λόγο αυτό, παράλληλα με την κυκλοφορία της νέας, πλήρως συνδεδεμένης σειράς φορτηγών, η Volvo Trucks παρουσιάζει το συμβόλαιο Volvo Uptime Care (συμβόλαιο φροντίδας χρόνου διαθεσιμότητας της Volvo) που εκμεταλλεύεται τα οφέλη της προληπτικής συντήρησης. Αυτό το νέο συμβόλαιο προσφέρει συνεχώς ενημερωμένα χρονοδιαγράμματα συντήρησης βασισμένα στην πραγματική χρήση και κατάσταση ενός φορτηγού, τις προγραμματισμένες επισκέψεις στο συνεργείο και τις αυτόματες ειδοποιήσεις στο ταμπλό του φορτηγού, όταν είναι ώρα για service.

Αυτό που είναι πιο ενδιαφέρον είναι ότι με τη χρήση εκμάθησης υπολογιστών μπορούμε να εντοπίσουμε κρυμμένα μοτίβα και να προβλέψουμε τις δυσλειτουργίες με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Η καλύτερη συνδεσιμότητα επιτρέπει τη ροή δεδομένων και προς το φορτηγό, καθιστώντας δυνατή την εξ αποστάσεως ενημέρωση λογισμικού και παραμέτρων. Οι απομακρυσμένες λήψεις λογισμικού μπορούν να πραγματοποιηθούν ακόμη και κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος και μειώνουν ήδη τον αριθμό των επισκέψεων φορτηγών στο συνεργείο. Η εξοικονόμηση χρόνου είναι σημαντική και είναι μια ακόμη τεχνολογική καινοτομία που βοηθά την Volvo Trucks να θέτει νέα πρότυπα στο χρόνο διαθεσιμότητας του φορτηγού.

Τέλος, οι νέες μέθοδοι στην εκμάθηση υπολογιστών δημιουργούν ευκαιρίες για τη βελτίωση της ακρίβειας της πρόβλεψης και πρόληψης των απρογραμμάτιστων στάσεων. Η Volvo Trucks αρχίζει ήδη να ανακαλύπτει περισσότερα για τον τρόπο λειτουργίας των φορτηγών της σε πραγματικές συνθήκες, προκειμένου να προβλέψει αστοχίες εξαρτημάτων ακόμη νωρίτερα, έως και 100 ημέρες σε ορισμένες περιπτώσεις. Και υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης αυτών των πληροφοριών για την ανάπτυξη στο μέλλον καλύτερων, πιο δυναμικών προϊόντων.

"Αυτό που είναι πιο ενδιαφέρον είναι ότι με τη χρήση εκμάθησης υπολογιστών μπορούμε να εντοπίσουμε κρυμμένα μοτίβα και να προβλέψουμε τις δυσλειτουργίες με μεγαλύτερη ακρίβεια. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο μπορούμε να εξαλείψουμε σχεδόν την ανάγκη για πρόσθετες επισκέψεις στο συνεργείο, αλλά και να δούμε τι ακριβώς προκαλεί θέμα στα εξαρτήματα. Και αυτή είναι μια συναρπαστική προοπτική για τη διατήρηση των φορτηγών των πελατών μας στο δρόμο", λέει ο Markus Efraimsson. 

Παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο

Η Volvo Trucks εφαρμόζει σήμερα νέες μεθόδους παρακολούθησης και ανάλυσης δεδομένων από χιλιάδες φορτηγά σε πραγματικό χρόνο. Όταν εντοπιστεί επικείμενη αστοχία, το International Uptime Center ειδοποιείται για να ληφθούν προληπτικά μέτρα. Η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των κρίσιμων για το χρόνο διαθεσιμότητας εξαρτημάτων, είναι σήμερα διαθέσιμη ως επιλογή στο Χρυσό συμβόλαιο συντήρησης Volvo στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές. Θα κυκλοφορήσει σταδιακά σε νέες αγορές και θα γίνεται διαθέσιμη ως επιλογή στα άλλα Συμβόλαια Συντήρησης Volvo στο εγγύς μέλλον.

ΛΗΨΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ
Η βελτιωμένη συνδεσιμότητα διευκολύνει τη λήψη λογισμικού εξ αποστάσεως, μειώνοντας την ανάγκη των επισκέψεων στο συνεργείο. Γίνεται λήψη του νέου λογισμικού το οποίο αποθηκεύεται στο φορτηγό μέχρι ο οδηγός να βρει τον κατάλληλο χρόνο για να κάνει την εγκατάσταση του. Τα Αξεσουάρ Λογισμικού Volvo μπορούν επίσης να ληφθούν εξ αποστάσεως για εύκολες και βολικές αναβαθμίσεις.

VOLVO UPTIME CARE CONTRACT - ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ
Η Volvo Trucks παρουσιάζει ένα νέο συμβόλαιο συντήρησης που ονομάζεται συμβόλαιο φροντίδας χρόνου διαθεσιμότητας, ειδικά σχεδιασμένο για τη βελτίωση του χρόνου διαθεσιμότητας. Περιλαμβάνει τον προγραμματισμό συνδεδεμένων υπηρεσιών που επιτρέπει στην Volvo Trucks, χάρη στην καλύτερη συνδεσιμότητα, να ενημερώνει και να βελτιστοποιεί συνεχώς το χρονοδιάγραμμα συντήρησης με βάση την πραγματική χρήση και την κατάσταση του φορτηγού. Η φροντίδα χρόνου διαθεσιμότητας επίσης ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο απρόβλεπτων ακινητοποιήσεων μέσω της απομακρυσμένης παρακολούθησης επιλεγμένων εξαρτημάτων. Με όλες αυτές τις πληροφορίες, η επίσκεψη στο συνεργείο μπορεί να προγραμματιστεί και τα ανταλλακτικά να παραγγελθούν εκ των προτέρων, αν χρειαστεί. Αυτή η υπηρεσία περιλαμβάνεται και στα άλλα συμβόλαια συντήρησης Volvo με δυνατότητα σύνδεσης. 

Σχετικά νέα