Trucks

Το εσωτερικό της καμπίνας του νέου Volvo FΜ: το απόλυτο στην άνεση του οδηγού

| 6 λ ανάγνωση | 6 λ ανάγνωση
Αυτός είναι ο πρώτος επανασχεδιασμός του εσωτερικού της καμπίνας του Volvo FM από τότε που έγινε η παρουσίαση του στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η Carina Byström, Chief Designer Interior της Volvo Trucks, εξηγεί τι ενέπνευσε την ίδια και τους συναδέλφους της σε αυτή την εκ βάθρων επανασχεδίαση.
Η Carina Byström, επικεφαλής σχεδιαστής εσωτερικών χώρων της Volvo Trucks, βρίσκεται μπροστά από σκίτσα της σχεδίασης του Volvo FM και δείγματα χρωμάτων κρεμασμένα στον τοίχο
Η Carina Byström ήταν η επικεφαλής του επανασχεδιασμού του ευρύχωρου, νέου εσωτερικού της καμπίνας του Volvo FM - μια εργασία που παρέμενε άκρως απόρρητη.

Μπαίνοντας στο νέο Volvo FM το πρώτο πράγμα που θα σας κάνει εντύπωση είναι το πόσο ευρύχωρο είναι. Η υπερυψωμένη εμπρόσθια κολόνα προσθέτει ένα επιπλέον κυβικό μέτρο στο εσωτερικό της καμπίνας και προσφέρει περισσότερο χώρο. Σας δίνει επίσης μια αίσθηση άνεσης και επιτρέπει στον οδηγό να κινείται πιο ελεύθερα. "Είναι πολύ σημαντικό να τεντώνεις τα χέρια σου χωρίς να σε περιορίζει η οροφή. Ή να κινείσαι εύκολα μέσα στην καμπίνα, ακόμη και με μια κούπα καφέ στο χέρι σου. Σου δίνει μια αληθινή αίσθηση ελευθερίας", λέει η Carina Byström. 

Σκοπός μας ήταν να σιγουρευτούμε ότι όλα θα είναι στο οπτικό πεδίο του οδηγού και εύκολα προσβάσιμα από αυτόν.
Η στρατηγική σχεδιασμού της καμπίνας επικεντρώνεται στον οδηγό και την χωροθέτηση της ώστε όλα να είναι εύκολα προσβάσιμα.

Η Carina Byström ήταν επικεφαλής του επανασχεδιασμού του νέου εσωτερικού της καμπίνας του Volvo FM, ένα έργο που ξεκίνησε στο Volvo Trucks Design Studio στο Γκέτεμποργκ πριν από περίπου πέντε χρόνια και παρέμεινε άκρως απόρρητο μέχρι σήμερα. Από την αρχή, η Carina και η ομάδα της επικεντρώθηκαν στο σχεδιασμό της νέας καμπίνας γύρω από τις ανάγκες των οδηγών. Το νέο Volvo FM έπρεπε να είναι εξαιρετικά πρακτικό και άνετο, αφού δεν είναι απλά ένας χώρος εργασίας αλλά και ένας χώρος όπου ξεκουράζεστε και παίρνετε δυνάμεις. Κατά συνέπεια, η στρατηγική σχεδιασμού της καμπίνας επικεντρώνεται στον οδηγό και στο να είναι τα πάντα εύκολα προσβάσιμα.

Το "Workpod" ήταν μια ιδέα που αποτέλεσε τη βασική πηγή έμπνευσης της Carina και της ομάδας σχεδιασμού της Volvo Trucks. "Ως οδηγός, περνάτε πολλές ώρες μέσα στην καμπίνα του Volvo FM: οδηγείτε, κάνετε δουλειά γραφείου, κάποιες φορές απαντάτε σε κλήσεις, αναζητάτε πληροφορίες ή γευματίζετε. Γι' αυτό ο χώρος πρέπει να σας προσφέρει ευελιξία. Ταυτόχρονα, θέλαμε τα πάντα να είναι ορατά και εύκολα προσβάσιμα από το κάθισμα του οδηγού", εξηγεί η Carina. 

Η Carina και η ομάδα εσωτερικού σχεδιασμού συνεργάστηκαν με ειδικούς σε θέματα εργονομίας, διεπαφής ανθρώπου-μηχανής, ακόμη και με τεχνολόγους υλικών κατά το σχεδιασμό του νέου Volvo FM.

Εκτός από την ευρυχωρία, κάτι άλλο που εντυπωσιάζει άμεσα σε σχέση με το νέο Volvo FM είναι η εξαιρετική ορατότητα της καμπίνας. Η νέα καμπίνα διαθέτει μεγαλύτερα και χαμηλότερα παράθυρα, που παρέχουν ένα πολύ ευρύτερο οπτικό πεδίο. Διαθέτει επίσης νέους καθρέπτες οπισθοπορείας και γωνιακή κάμερα συνοδηγού. Η καλύτερη απευθείας όραση από την καμπίνα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει άμεσα τους χρόνους αντίδρασης του οδηγού. Και δεδομένου ότι οι οδηγοί του Volvo FM πρέπει συχνά να κινούνται σε περιορισμένους χώρους ή σε πολυσύχναστους αστικούς δρόμους, η άμεση ορατότητα είναι ζωτικής σημασίας. 

Όμως η απόλυτη συγκέντρωση και η ικανότητα αντίδρασης του οδηγού δεν έχει να κάνει μόνο με την καλύτερη ορατότητα αλλά και με την ελαχιστοποίηση των περισπασμών. Και αυτό είναι κάτι που η Carina και οι συνάδελφοι της στην ομάδα σχεδιασμού εργάστηκαν σκληρά για να το πετύχουν στο νέο Volvo FM. Η νέα καμπίνα περιλαμβάνει νέο ταμπλό, με επιπλέον αποθηκευτικό χώρο και πίνακα οργάνων υψηλής ανάλυσης 12 ιντσών και μια προαιρετική πλευρική οθόνη αφής 9 ιντσών για Infotainment, υποστήριξη πλοήγησης, πληροφορίες μεταφορών και παρακολούθηση καμερών.

"Για την τελευταία δεκαετία, υπάρχει μια αίσθηση ότι επιβαρύνουμε τη ζωή μας και το περιβάλλον οδήγησης με πληροφορίες και περισπασμούς. Αλλά είναι δύσκολο να επεξεργαστούμε όλες αυτές τις πληροφορίες. Εντοπίσαμε την ευκαιρία να μη συνεχίσουμε αυτή την τάση. Αυτός ο επανασχεδιασμός ήταν μια ουσιαστική ευκαιρία να επιστρέψουμε στα βασικά και να δώσουμε προτεραιότητα στο τι βλέπετε και πότε. Σας επιτρέπει επίσης την εξατομίκευση της οθόνης με βάση τις δικές σας ανάγκες" λέει η Carina.

Τα χαλάκια υψηλής πρόσφυσης σχεδιάστηκαν για να παρέχουν σταθερό πάτημα στους οδηγούς.

Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι ο αριθμός των εικονιδίων στον πίνακα οργάνων είναι μειωμένος και οι βασικές ενδείξεις και προειδοποιήσεις στο ταμπλό τονίζονται με ένα φωτιζόμενο κύκλο. Το φως από λευκό γίνεται πράσινο όταν μια ενέργεια βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως όταν ενεργοποιείται το φλας. Γίνεται πορτοκαλί για να προειδοποιήσει τον οδηγό για κάποιο ζήτημα και κόκκινο για να δείξει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και το φορτηγό πρέπει να ακινητοποιηθεί.

Μια νέα πλευρική οθόνη αφής η οποία μπορεί επίσης να ενεργοποιηθεί μέσω φωνητικού ελέγχου ή με κουμπιά στο τιμόνι, επιτρέπει στους οδηγούς την αδιάλειπτη πρόσβαση στα εργαλεία που χρειάζονται.

Ένας άλλος στόχος της ομάδας σχεδιασμού ήταν να δώσει στον οδηγό του Volvo FM αδιάλειπτη πρόσβαση στα εργαλεία που χρειάζεται. Η νέα οθόνη αφής στην πλευρική οθόνη είναι προσβάσιμη μέσω φωνητικού ελέγχου ή μέσω έξυπνα τοποθετημένων κουμπιών στο τιμόνι. 

"Θέλουμε ο οδηγός να επικεντρώνεται στο δρόμο και γι 'αυτό ο χειρισμός της οθόνης είναι δυνατός με πολλούς τρόπους", λέει η Carina.

Η Carina τονίζει ότι ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας του επανασχεδιασμού ήταν η συνεργασία με μια πλειάδα ειδικών της Volvo Trucks οι οποίοι εξειδικεύονται σε διαφορετικούς τομείς.

Για τους οδηγούς, η καμπίνα είναι και ένας χώρος για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους. Πίσω από το κάθισμα του οδηγού, ο νέος χώρος διαβίωσης του Volvo FM έχει βελτιωθεί από πλευράς άνεσης. Το κρεβάτι της νέας καμπίνας με κρεβάτι έχει ανυψωθεί κατά 17 εκ., με επιπλέον αποθηκευτικό χώρο επάνω αλλά και κάτω από αυτό. Ακόμα, η άνεση της καμπίνας έχει ενισχυθεί περαιτέρω με την ενισχυμένη μόνωση που προφυλάσσει από το κρύο, τη ζέστη και τον θόρυβο. 

Το πάτωμα είναι τώρα πιο επίπεδο, ενισχυμένο και εξοπλισμένο με ειδικά σχεδιασμένα χαλάκια με υψηλή πρόσφυση, ώστε οι οδηγοί να έχουν μια σταθερό πάτημα, τόσο μέσα στην καμπίνα όσο και κατά την είσοδο τους σε αυτήν. Επίσης, το νέο, πιο λεπτό και εργονομικά σχεδιασμένο I-Shift διευκολύνει τη μετάβαση από το κάθισμα στο κρεβάτι. 

Η Carina Byström εξηγεί ότι από την αρχή, αυτή και οι συνάδελφοί της θέλησαν όλα τα στοιχεία της καμπίνας να ταιριάζουν απρόσκοπτα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν στοιχεία που εντυπωσιάζουν αλλά και έξυπνες λύσεις, τις οποίες ίσως να μην παρατηρήσετε αμέσως, που κάνουν τη ζωή του οδηγού καλύτερη. Για παράδειγμα, υπάρχουν ενσωματωμένα φωτιστικά LED στα χωρίσματα της καμπίνας. "Είναι κάπως μικρή λεπτομέρεια αλλά πιστεύουμε ότι οι οδηγοί θα την εκτιμήσουν. Στο κάτω - κάτω η καμπίνα είναι ένα μέρος όπου περνάνε πολύ χρόνο οπότε είναι καλό να είναι ο χώρος διαβίωσης ξεκούραστος και ευχάριστος". 

Η Carina τονίζει ότι ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας του επανασχεδιασμού ήταν η συνεργασία με μια πλειάδα ειδικών της Volvo Trucks οι οποίοι εξειδικεύονται σε διαφορετικούς τομείς. Η ομάδα σχεδιασμού του Volvo FM συνεργάστηκε απευθείας με ειδικούς σε θέματα εργονομίας, διεπαφής ανθρώπου-μηχανής, ακόμη και με τεχνολόγους υλικών που μελέτησαν διεξοδικά και την παραμικρή λεπτομέρεια, όπως για παράδειγμα την πρόσφυση που δίνει η νέα μοκέτα δαπέδου, ώστε οι οδηγοί να πατούν με σιγουριά στο εσωτερικό της καμπίνας. "Όλα τα διαφορετικά στοιχεία συνδυάζονται και δημιουργήσουν ένα αρμονικό περιβάλλον εργασίας και διαβίωσης".

Το νέο Volvo FM

Αδηφάγος στο δρόμο
Οι σχεδιαστές της Volvo Trucks εμπνέονται συχνά από την ίδια τη φύση της βόρειας Σουηδίας. Για το Volvo FM, μια πηγή έμπνευσης ήταν ο αδηφάγος, ένα μυώδες σαρκοβόρο θηλαστικό που ενδημεί στις άγριες περιοχές του μακρινού Βορρά. Πολύ ευπροσάρμοστο και έτοιμο για οποιαδήποτε πρόκληση, το ζώο έχει δύναμη δυσανάλογη με το μέγεθός του και συχνά αντιμετωπίζει πολύ μεγαλύτερα ζώα, ακόμα και αρκούδες. 

Ισχυρό και ευέλικτο
"Το Volvo FM μπορεί να είναι πυροσβεστικό όχημα, ανατρεπόμενο μεταφοράς αδρανών υλικών ή απορριμματοφόρο και το έργο του οδηγού είναι σημαντικό για την κοινωνία. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πραγματικοί καθημερινοί ήρωες. Θελήσαμε ο σχεδιασμός του φορτηγού να βασίζεται σε στιβαρές γραμμές και χαρακτηριστικά έτσι ώστε να είναι κατάλληλος για διαφορετικές εφαρμογές και να αλληλεπιδρά με τον έξω κόσμο με θετικό τρόπο".

Συνδεδεμένο
Το νέο Volvo FM είναι σχεδιασμένο γύρω από την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. "Υπάρχει μια νέα ευφυΐα στο φορτηγό και μέρος της δουλειάς μας ήταν να σιγουρευτούμε ότι όλα τα συστήματα συνδέονταν και συνδυάζονταν απρόσκοπτα σε κάθε περίσταση".

Σχετικά νέα