Trucks

Στην πρώτη γραμμή της συνδεσιμότητας στις μεταφορές

Οι εξελίξεις στη συνδεσιμότητα προσφέρουν μια νέα σειρά έξυπνων κυκλοφοριακών λύσεων που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και της κυκλοφοριακής ροής, αλλά και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Στο Connected Solutions Innovation Hub, στην Καλιφόρνια, η Volvo Trucks συνεργάζεται με εταιρείες από τον κλάδο των μεταφορών για να αναπτύξει νέες δυνατότητες και για να βρίσκεται στο επίκεντρο των τελευταίων τάσεων στη συνδεσιμότητα.

Ένα τυπικό φορτηγό Volvo συνδέεται με απομακρυσμένους πύργους και δορυφόρους κινητής τηλεφωνίας που συμβάλλουν στην πλοήγηση με το GPS ή συνδέεται με υπηρεσίες διαχείρισης στόλου για συντήρηση. Ωστόσο, οι ειδικοί συνδεδεμένων οχημάτων της Volvo Group πιστεύουν ότι το επόμενο κύμα τεχνολογίας φορτηγών θα έχει κυρίως τοπικ'ο χαρακτήρα. Αυτό θα μπορούσε να απελευθερώσει τις δυνατότητες των συνδεδεμένων τεχνολογιών οχημάτων για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων, όπως το να γίνει εφικτή η αύξηση της παραγωγικότητας των μεταφορών και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κοινωνιών που πλήττονται από τη κυκλοφορία βαρέων φορτηγών.

Θα παρέχει στο φορτηγό και στον οδηγό πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, οι οποίες θα τους επιτρέπουν να προγραμματίζουν και να αντιδρούν στις αλλαγές τη στιγμή που συμβαίνουν. Αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να οδηγήσουν σε βελτιωμένη ροή κυκλοφορίας αλλά και μεγαλύτερη ασφάλεια και αποδοτικότητα.

Συνεργάζονται με ένα σύνολο τεχνολογιών οι οποίες θα επιτρέπουν σε ένα φορτηγό να επικοινωνεί σχεδόν στη στιγμή με άλλα οχήματα και την υποδομή γύρω από αυτό. Αυτά περιλαμβάνουν τόσο ραδιοκύματα μεσαίου εύρους που παρακολουθούν το δρόμο έως 500 μέτρα μπροστά, καθώς και δίκτυα υψηλής ταχύτητας 5G που επιτρέπουν στα οχήματα να συνδέονται με τον κόσμο γύρω τους, σε ταχύτητες έως και 20 φορές ταχύτερες από τα σημερινά δίκτυα 4G.

"Θα παρέχει στο φορτηγό και στον οδηγό πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, οι οποίες θα τους επιτρέπουν να προγραμματίζουν και να αντιδρούν στις αλλαγές τη στιγμή που συμβαίνουν. Αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να οδηγήσουν σε βελτίωση της ροής της κυκλοφορίας, μεγαλύτερη ασφάλεια και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα", λέει η Jenny Elfsberg, υπεύθυνη για το Volvo Group Connected Solutions Innovation Lab στην Καλιφόρνια, όπου έχει αναλάβει να δημιουργήσει συνεργασίες καινοτομίας για κοινές δράσεις σε νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης και της συνδεσιμότητας.

Όπως πολλά άλλα μέρη του κόσμου, η Καλιφόρνια χρειάζεται λύσεις για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Η πολιτεία έχει ήδη μια αναπτυσσόμενη οικονομία και πληθυσμό που αυξάνεται συνέχεια. Επιπλέον, οι πάμπολλες υπηρεσίες παραδόσεων και τα κοινής χρήσης αυτοκίνητα, που υποστηρίζονται από τον καινοτόμο τομέα τεχνολογίας της πολιτείας, έχουν προσθέσει ακόμη περισσότερα οχήματα σε δρόμους και αυτοκινητόδρομους. Σε πολλές πόλεις και μεταφορικά κέντρα, η κυκλοφοριακή συμφόρηση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας χρονοβόρες και δαπανηρές καθυστερήσεις τόσο για τους πολίτες όσο και για τις μεταφορικές εταιρείες. Ευτυχώς, η Καλιφόρνια διαθέτει και σημαντικά όπλα στην εξεύρεση λύσεων: μια κουλτούρα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, φιλόδοξους στόχους για το κλίμα και οξυδερκείς κρατικούς φορείς.

Πώς λοιπόν οι νέοι τύποι συνδεσιμότητας βοηθούν την Καλιφόρνια να βελτιώσει την κυκλοφορία της; Οι δοκιμές στο Carson, νότια του Λος Άντζελες είναι μια ένδειξη του δρόμου της προόδου. Στο πλαίσιο ενός έργου έρευνας και ανάπτυξης χρηματοδοτούμενου από κρατικούς φορείς, η Volvo Trucks, μαζί με άλλους εταίρους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, παρουσίασε το λεγόμενο "Eco-Drive", μια ιδέα για τη σύνδεση των φορτηγών με έξυπνους φωτεινούς σηματοδότες σε επιλεγμένες διαδρομές διακίνησης εμπορευμάτων.

Μέσω ασύρματης επικοινωνίας, τα φορτηγά λαμβάνουν δεδομένα SPaT (signal phase and timing) σε πραγματικό χρόνο από τους σηματοδότες, όταν πλησιάζουν σε αυτούς. Στη συνέχεια, κάθε φορτηγό ενσωματώνει τα δεδομένα SPaT με τις συντεταγμένες GPS και την ταχύτητα του, καθώς και τη θέση του φωτεινού σηματοδότη, για τη δημιουργία ενός προφίλ ταχύτητας μετακίνησης σε πραγματικό χρόνο. Αυτό δίνει στον οδηγό τη δυνατότητα να αποφεύγει απότομες επιταχύνσεις ή φρεναρίσματα καθώς προσεγγίζει τους σηματοδότες.

Ο ευρύτερος στόχος είναι να μειωθούν οι στάσεις και η συμφόρηση, προκειμένου να βελτιωθεί η υγεία και η ποιότητα ζωής στις κοινότητες κατά μήκος των αρτηριών μεταφοράς εμπορευμάτων. Η ιδέα Eco-Drive αξιολογείται σε αρτηρίες κοντά στους πολυσύχναστους λιμένες του κόλπου του San Pedro στη Νότια Καλιφόρνια. Με το 70% περίπου των εισαγωγών και εξαγωγών των ΗΠΑ να διακινούνται μέσω των λιμανιών της Καλιφόρνια, η αποδοτικότερη ροή της κυκλοφορίας κατά μήκος αυτών των συνδεδεμένων διαδρομών, μπορεί να συντελέσει σε σημαντική αύξηση της απόδοσης για τα εμπορεύματα που διακινούνται προς και από τις ΗΠΑ.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια διερευνητική φάση, κατά συνέπεια οι κρατικοί φορείς και οι πελάτες θα παίξουν σημαντικό ρόλο ... Με τη μεταξύ μας συνεργασία μπορούμε να βρούμε τα καλύτερα μέσα προκειμένου να προοδεύσει ο κλάδος.

"Το Eco-Drive δείχνει ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί στην πράξη αυτή η τεχνολογία, ωστόσο δεν βρισκόμαστε παρά μόνο στην αρχή", λέει η Jenny Elfsberg. Και εξηγεί ότι στο μέλλον, αυτές οι τεχνολογίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πάμπολλες βελτιώσεις της απόδοσης, όπως η δημιουργία "πράσινων" λωρίδων με προτεραιότητα στα λεωφορεία, οχήματα μεταφοράς επικίνδυνων φορτίων ή φορτίων που πρέπει να παραδίδονται άμεσα. Παράλληλα, στην υποδομή θα υπάρχουν αισθητήρες με δυνατότητα παροχής αναφορών κατάστασης και πληροφοριών κυκλοφορίας στους διαχειριστές στόλων, για τον καλύτερο προγραμματισμό των διαδρομών τους. 

"Σήμερα, υπάρχει μια καθυστέρηση στις πληροφορίες που λαμβάνουν οι οδηγοί από το περιβάλλον τους, επειδή τα δεδομένα πρέπει να διακινούνται μέσω του Cloud. Στο μέλλον όμως, αυτές οι πληροφορίες θα βελτιστοποιηθούν και θα μεταφέρονται σχεδόν αμέσως. Θα είναι επίσης πιο διαδραστικές" λέει η Jenny Elfsberg. 

Οι πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο μπορούν να συντελέσουν στην παραγωγή δυναμικών πληροφοριών για την κυκλοφορία και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων συμφόρησης που αντιμετωπίζουν οι πόλεις στην Καλιφόρνια και σε όλο τον κόσμο. Η αυξημένη συνδεσιμότητα θα βελτιώσει επίσης την ασφάλεια σε αυτόνομες λύσεις οδήγησης, οι οποίες αρχίζουν να χρησιμοποιούνται από την κοινωνία.

Έχοντας ως έδρα το παράρτημα της Volvo Group Βορείου Αμερικής στην Costa Mesa, μία ώρα νότια του Λος Άντζελες, ο Dr. Aravind Kailas, Research and Innovation Manager της Volvo Group Βορείου Αμερικής είναι ειδικός στη συνδεσιμότητα και συνεργάζεται με τις υπηρεσίες ανάπτυξης της δημόσιας πολιτικής. 

"Ένας σημαντικός λόγος που η εξελιγμένη συνδεσιμότητα μπορεί να γίνει πράξη, είναι ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα γίνονται πολύ λιγότερο δαπανηρά και καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια από την μπαταρία. Και αυτό καθιστά δυνατή την προσθήκη επιπλέον αισθητήρων σε οχήματα και στην υποδομή", λέει και καταλήγει: "Είμαστε έτοιμοι να δούμε περισσότερη συνδεσιμότητα μεταξύ των οχημάτων αλλά και των οχημάτων και των υποδομών, ταχύτερες συνδέσεις και περισσότερες επιλογές συνδεσιμότητας. Όλη αυτή η συνδεσιμότητα θα λύσει προβλήματα". 

Ο Dr. Aravind Kailas πιστεύει επίσης ότι οι συνεργασίες με τις δημοτικές αρχές και τους πελάτες θα είναι βασικός συντελεστής εξέλιξης.

"Στην Καλιφόρνια υπάρχουν πολλοί θεσμικοί παράγοντες με προοδευτική διάθεση. Θα συμβάλλουν σημαντικό στην ανάπτυξη και την εφαρμογή καινοτόμων μεταφορικών λύσεων. Επί του παρόντος βρισκόμαστε σε μια διερευνητική φάση, έτσι τόσο οι κυβερνητικές υπηρεσίες όσο και οι πελάτες θα διαδραματίσουν τεράστιο ρόλο στην εμπορική διαθεσιμότητα αυτών των νέων τεχνολογιών. Μέσα από τη συνεργασία μας θα μπορέσουμε να εξελιχτούμε." 

Συνδεσιμότητα - στοιχεία
Η συνδεσιμότητα μεταξύ των φορτηγών και του κόσμου γύρω τους, συμπεριλαμβανομένων άλλων οχημάτων και υποδομών, θα έρθει γρηγορότερα από ότι σε άλλους κλάδους. Αυτό θα βελτιώσει σημαντικά το χρόνο διαθεσιμότητας του φορτηγού.

Η ανάπτυξη της συνδεσιμότητας διευκολύνεται σε μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη της τεχνολογίας τόσο στα φορτηγά όσο και στις υποδομές, καθώς και από τη διαθεσιμότητα εξοπλισμού σε χαμηλό κόστος.

Η αυξημένη συνδεσιμότητα σε πραγματικό χρόνο μπορεί να συμβάλλει στη λύση κυκλοφοριακών προβλημάτων όπως η ασφάλεια, η συμφόρηση και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Επιτρέπει τη σταδιακή εισαγωγή και άλλων προηγμένων τεχνολογιών στις μεταφορές, όπως λύσεις αυτοματισμού και ηλεκτροκίνησης.

Με το συνδυασμό τη συνεργασία κυβερνητικών φορέων και επιχειρήσεων, η Πολιτεία της Καλιφόρνια γίνεται το κέντρο της ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων συνδεσιμότητας που θα φέρουν επανάσταση στον τρόπο μετακίνησης, τόσο ανθρώπων όσο και εμπορευμάτων. 

Η έννοια του Eco-Drive
Το Eco-Drive λαμβάνει ασύρματα πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τους φωτεινούς σηματοδότες και το χρονισμό τους. Δίνει ηχητική και οπτική αναφορά στους οδηγούς φορτηγών, επιτρέποντάς τους να ρυθμίζουν και να βελτιστοποιούν την ταχύτητα του οχήματός τους. Το Eco-Drive έχει τη δυνατότητα να εξομαλύνει τη ροή της κυκλοφορίας και την μείωση του θορύβου.

Διευκολύνοντας τη συνδεσιμότητα του μέλλοντος
Πολλές και διαφορετικές τεχνολογίες: Με τον ίδιο τρόπο που το κινητό σας χρησιμοποιεί 3G για κλήσεις, Bluetooth για σύνδεση με τα ακουστικά σας και Wi-Fi για σύνδεση στο Διαδίκτυο, τα συνδεδεμένα οχήματα και οι υποδομές θα βασίζονται σε πολλές διαφορετικές τεχνολογίες επικοινωνιών μικρής και μεγάλης εμβέλειας. Δεν υπάρχει μόνο μια λύση για την επίλυση όλων των κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Αποκλειστική επικοινωνία μικρής εμβέλειας: Επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο, μικρής εμβέλειας (περίπου 300 μ.) που δεν βασίζεται στην υποδομή τηλεπικοινωνιών, όπως οι πύργοι κινητής τηλεφωνίας.

5G: Η 5η γενιά ψηφιακών δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Το δίκτυο θα είναι σημαντικά ταχύτερο από τα σημερινά (είναι έως και 20 φορές πιο γρήγορο από το 4G LTE) και αναμένεται να αναπτύξει λειτουργίες βασισμένες στο IoT (Internet of Things), οι οποίες περιλαμβάνουν αυτόνομες και συνδεδεμένες συσκευές.

Related News