Trucks

Η ασφάλεια ως παράγοντας εξοικονόμησης κόστους

Το Volvo FH, ένα από τα ασφαλέστερα φορτηγά του κόσμου, είναι πρωτοπόρο σε θέματα ασφαλείας υψηλής ποιότητας. Ο συνδυασμός ενός προσεχτικού οδηγού μαζί με την επένδυση σε συστήματα ασφαλείας μπορεί να συμβάλλει στην εξοικονόμηση κόστους για τις εταιρείες μεταφορών. Συναντήσαμε τον Carl Johan Almqvist, Traffic & Product Safety Director της Volvo Trucks, για να μάθουμε πώς γίνεται αυτό.
Ο Carl Johan Almqvist και ένα Volvo FH
Carl Johan Almqvist, Traffic & Product Safety Director της Volvo Trucks

Η ασφάλεια ήταν ανέκαθεν το σήμα κατατεθέν της Volvo Trucks. Από τη ζώνη ασφαλείας των τριών σημείων έως τη σύγχρονη προηγμένη τεχνολογία ασφάλειας, όπως για παράδειγμα το σύστημα Volvo Dynamic Steering (VDS), η ασφάλεια ήταν πάντα μια από τις βασικές αξίες της εταιρείας. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για την ασφάλεια είναι το σύστημα πέδησης, με δισκόφρενα που μειώνουν σημαντικά την απόσταση φρεναρίσματος. Επιπλέον, υπάρχει και ο ηλεκτρονικός έλεγχος ευστάθειας (ESC) που μειώνει αποτελεσματικά τον κίνδυνο ολίσθησης και ανατροπής του φορτηγού. Μέσα από σκληρές δοκιμές και συνεχείς βελτιώσεις, τα φορτηγά της Volvo συνεχίζουν να είναι από τα ασφαλέστερα φορτηγά του κόσμου. Το Volvo FH δεν αποτελεί εξαίρεση.

«Τα συστήματα ασφαλείας που προσφέρουμε, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση καλύτερων και ασφαλέστερων δραστηριοτήτων για τους πελάτες μας και τους οδηγούς. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι ο τέλειος συνδυασμός επιτυγχάνεται όταν συνδυάζετε τις τελευταίες καινοτομίες ασφάλειας με την ασφαλή οδική συμπεριφορά του οδηγού», λέει ο Carl Johan Almqvist.

Σύμφωνα με την έκθεση ασφαλείας της Volvo Trucks για το 2017, υπάρχει μόνο ένας αποδεκτός αριθμός οδικών ατυχημάτων: το μηδέν. Η μείωση του κινδύνου οδικών ατυχημάτων σημαίνει ότι θέτουμε την ασφάλεια ως κορυφαία προτεραιότητα στις καθημερινές μεταφορικές δραστηριότητες, αλλά και ότι  προσπαθούμε να κατανοήσουμε πώς αυτές σχετίζονται με όλους τους εμπλεκόμενους, καθώς και με τις εταιρείες μεταφορών και την κοινωνία. Η ασφάλεια τόσο του φορτηγού όσο και του οδηγού είναι πολύ σημαντική για την περαιτέρω μείωση του αριθμού των ατυχημάτων. Αυτό και μόνο λειτουργεί ως κίνητρο για να επενδύσετε σε ένα Volvo FH, ένα φορτηγό άρρηκτα συνδεδεμένο με την οδική ασφάλεια, το οποίο συμβάλλει στη διάσωση ζωών. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Ακόμα και τα ελαφρά ατυχήματα έχουν συνέπειες - πρωτίστως για τους εμπλεκόμενους αλλά και για τις εταιρείες μεταφορών και την κοινωνία.

«Η αλήθεια είναι ότι οι επενδύσεις στην ασφάλεια μπορούν να μειώσουν το κόστος και τον απρογραμμάτιστο χρόνο ακινητοποίησης του φορτηγού. Το παρακάτω σχήμα* μας δείχνει πώς είναι εύκολο να μετρηθεί το άμεσο κόστος - η ανάκτηση της υγείας του οδηγού, το κόστος επισκευής του οχήματος και ο χρόνος ακινητοποίησής του κατά την επισκευή. Ωστόσο, τα παραπάνω αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό του συνολικού κόστους που σχετίζεται με τα ατυχήματα. Το έμμεσο κόστος είναι συνήθως πολύ υψηλότερο. Για παράδειγμα, τα κατεστραμμένα προϊόντα, η επισκευή του οχήματος, τυχόν θάνατοι κατά τα ατυχήματα καθώς και η διακοπή της καθημερινής επιχειρηματικής δραστηριότητας οδηγούν σε καθυστερήσεις στις παραδόσεις και αυτά τα πράγματα είναι αφανείς δαπάνες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν τα περιστατικά δεν συνέβαιναν καθόλου. Για να το θέσουμε απλά, η επένδυση στην ασφάλεια σημαίνει αυξημένη παραγωγικότητα και χρόνο διαθεσιμότητας», εξηγεί ο Carl Johan Almqvist.


Σε μια επιχείρηση όπως μια μεταφορική εταιρεία ο απρογραμμάτιστος χρόνος ακινητοποίησης του φορτηγού είναι καθοριστικής σημασίας. Σύμφωνα με τον Carl Johan Almqvist, ο κίνδυνος απώλειας εσόδων αποτελεί σοβαρό κίνητρο προκειμένου να δοθεί μέγιστη προτεραιότητα στην ασφάλεια.

«Βασικά, το να θέτουμε την ασφάλεια ως μέγιστη προτεραιότητα αποφέρει τεράστια οφέλη σε όλους. Το να έχετε λίγα ή καθόλου ατυχήματα σημαίνει ότι αυξάνετε τον χρόνο διαθεσιμότητας του φορτηγού σας και, για να το θέσουμε απλά, το κόστος σας μειώνεται. Επιπλέον, φροντίζετε να είναι ασφαλέστερος ο οδηγός σας αλλά και οι άλλοι οδηγοί, οι ποδηλάτες και οι πεζοί. Τέλος, εξίσου σημαντικό είναι ότι αποφεύγετε κάποιες έμμεσες συνέπειες όπως το να ζημιωθεί το όνομα ή η εικόνα της επιχείρησής σας.»

Αλλά, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα συστήματα ασφαλείας δεν μπορούν να τα κάνουν όλα μόνα τους. Ο Carl Johan Almqvist επισημαίνει ότι ο τρόπος αλληλεπίδρασης του οδηγού και των συστημάτων είναι μείζονος σημασίας .

«Τα συστήματα ασφαλείας της Volvo Trucks δεν αντικαθιστούν τον οδηγό. Αντιθέτως, είναι συστήματα υποστήριξης του οδηγού. Το πιο σημαντικό για όλους όσους εργάζονται για την οδική ασφάλεια είναι να εκπαιδεύσουν ασφαλείς οδηγούς και να επικεντρώνονται σε αυτούς. Τα πάντα καταλήγουν στους οδηγούς και τους βασικούς ρόλους που παίζουν οι ίδιοι όσον αφορά την ασφάλεια, την οικονομία καυσίμου και την παραγωγικότητα. Και μάλιστα, στην επίτευξη των επιχειρηματικών σας στόχων, ο οδηγός κάνει όλη τη διαφορά.»

Αλλά μερικές φορές χρειάζεται χρόνος ή ακόμα και η εμπλοκή σε κάποιο ατύχημα για να συνειδητοποιήσουμε το πόσο βασικός είναι ο ρόλος του οδηγού. Ο Carl Johan Almqvist εξηγεί περαιτέρω:

«Διαπιστώνουμε ότι μια εταιρεία επενδύει πιο εύκολα σε ένα ασφαλές φορτηγό μετά από ένα δυστύχημα, ιδιαίτερα εάν υπάρχουν σοβαρές απώλειες. Αυτό δείχνει ότι η ασφάλεια από πολλές απόψεις συνδέεται με συναισθηματικές αξίες. Θα θέλαμε να δούμε περισσότερες επιχειρήσεις να λειτουργούν προνοητικά και να επενδύουν στην ασφάλεια πριν συμβεί το οτιδήποτε.»

Η Volvo Trucks συμβάλει στην πρόληψη των ατυχημάτων και με εκστρατείες όπως το Stop Look Wave και το See and Been Seen, όπου ο στόχος είναι να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν πώς να αλληλοεπιδρούν με τον οδηγό του φορτηγού έτσι ώστε να είναι πιο ασφαλή στον δρόμο.

«Αυτές οι εκστρατείες μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης και τη νοοτροπία των ανθρώπων. Και με την υποστήριξη των ποιοτικών συστημάτων υψηλής ασφάλειας των φορτηγών μας, είμαστε σε καλό δρόμο για να πραγματοποιήσουμε το όραμά μας που είναι τα μηδενικά ατυχήματα, παράλληλα με την εξοικονόμηση κόστους. Άλλη μία περίπτωση από την οποία κερδίζουν όλοι», καταλήγει ο Carl Johan Almqvist.

4 καινοτόμα συστήματα ασφαλείας των φορτηγών Volvo


Συνδεδεμένη ασφάλεια (Connected Safety)
Με τη Συνδεδεμένη ασφάλεια, τα οχήματα της Volvo μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Έχουν τη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τις κυκλοφοριακές συνθήκες, περιορίζοντας τον κίνδυνο ατυχήματος. Με τη Συνδεδεμένη ασφάλεια, η Volvo ανοίγει την πόρτα προς το μέλλον. Το σύστημα Συνδεδεμένη Ασφάλεια είναι επί του παρόντος διαθέσιμο στη Σουηδία και τη Νορβηγία.


Σύστημα Volvo Dynamic Steering
Από τότε που λανσαρίστηκε το πρωτοποριακό σύστημα Volvo Δυναμική Οδήγηση (VDS) το 2013, έχει αλλάξει σημαντικά την οδηγική συμπεριφορά πολλών ανθρώπων. Τέλεια σταθερότητα σε υψηλές ταχύτητες, απόλυτος έλεγχος σε χαμηλές ταχύτητες και σημαντικά λιγότερη καταπόνηση για τους μυς και τις αρθρώσεις. Το σύστημα Υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας επεμβαίνει και βοηθά τον οδηγό να επαναφέρει το όχημα στη λωρίδα του αν τυχόν το όχημα ακούσια πλησιάσει στις διαγραμμίσεις των λωρίδων. Μαζί με το σύστημα Υποβοήθησης ευστάθειας βοηθάει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου ολίσθησης. Αυτό σημαίνει βελτιωμένη ασφάλεια και μειωμένος κίνδυνος τραυματισμών.


Σύστημα προειδοποίησης μετωπικής πρόσκρουσης

Το 2012 η Volvo Trucks παρουσίασε τo Σύστημα προειδοποίησης μετωπικής πρόσκρουσης με αυτόματη πέδηση. Πρόκειται για ένα σύστημα ενεργητικής ασφάλειας το οποίο συνδυάζει ραντάρ και κάμερα για τον εντοπισμό των προπορευόμενων οχημάτων. Εάν το φορτηγό πλησιάσει υπερβολικά στο προπορευόμενο όχημα, τo Σύστημα προειδοποίησης μετωπικής πρόσκρουσης επεμβαίνει και ειδοποιεί τον οδηγό. Εάν είναι απαραίτητο, το σύστημα ενεργοποιεί τα φρένα για να αποφευχθεί η σύγκρουση.


Ζώνη ασφαλείας
Η χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι ένα εύκολο μέσο προστασίας των επιβαινόντων, σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα. Η ζώνη ασφαλείας παρουσιάστηκε στα οχήματα της Volvo Trucks το 1979.