Trucks

Βόρειο σέλας

Ο σχεδιασμός των προβολέων των φορτηγών Volvo εμπνεύστηκε από τον πάγο. Η Maria Balthammar, Senior Designer της εταιρείας, εξηγεί πώς η φύση διαμόρφωσε το σχήμα ενός από τα πλέον χαρακτηριστικά γνωρίσματα των φορτηγών Volvo.
Ο εμβληματικός σχεδιασμός των προβολέων της Volvo Trucks εμπνεύστηκε άμεσα από την όψη του σκληρού πάγου.

Όταν το χιόνι και ο πάγος σκεπάζουν το σουηδικό τοπίο κάθε χειμώνα, τα πάντα είναι διαφορετικά.
"Ο χειμώνας ξαναφέρνει το φως", λέει η Maria Balthammar, Senior Designer της Volvo Trucks. "Μεταμορφώνει τις γνώριμες μορφές και φέρνει νέες στην επιφάνεια." 

Ερευνούμε συνεχώς τρόπους για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φως σαν εργαλείο έτσι ώστε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τη ζωή του οδηγού και την ασφάλειά του.

Οι προβολείς της Volvo Trucks προέρχονται κατευθείαν από αυτό το παγωμένο τοπίο. Ο εμβληματικός σχεδιασμός τους εμπνεύστηκε άμεσα από την όψη του πάγου.

"Η Volvo Trucks έχει πάντα ως στόχο την απλούστευση του σχεδιασμού", λέει η Maria Balthammar.
"Αναρωτιόμαστε πώς μπορούμε να αναδείξουμε τη λιτή μορφή του σχεδίου. Γι 'αυτό και η φύση είναι σημαντική πηγή έμπνευσης για εμάς."

Το χαρακτηριστικό φως κίνησης ημέρας λειτουργίας του προβολέα με σχήμα V, το οποίο δείχνει ότι το όχημα κινείται, έχει μια γαλακτώδη υφή που θυμίζει παγετώνα. Το υπόλοιπο του κελύφους του φωτός είναι διαφανές, όπως ο λεπτός, νεοσχηματισμένος πάγος επάνω σε μια λίμνη. 

Εκτός από την επινόηση μιας καλαίσθητης και ξεχωριστής μορφής, η ομάδα σχεδιασμού της Volvo Trucks έπρεπε να λάβει υπόψη και τα πρακτικά ζητήματα, όπως η ευκολία στην αλλαγή λαμπτήρων και η αντοχή σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Είναι ένας σχεδιασμός που κάνει τους προβολείς της Volvo άμεσα αναγνωρίσιμους στο δρόμο. "Οι περισσότεροι προβολείς οχημάτων είναι οριζόντιοι και έχουν γαλακτερό κάλυμμα, γεγονός που καθιστά δύσκολο να δούμε τι βρίσκεται κάτω από το πλαστικό κέλυφος", λέει η Maria Balthammar. "Αλλά ο προβολέας της Volvo διαφέρει. Το διαφανές εξωτερικό του σημαίνει ότι κάθε στοιχείο των φώτων είναι διαχωρισμένο και εμφανές. Εν τω μεταξύ, το κατακόρυφο σχήμα, που περιβάλλεται από το φως κίνησης ημέρας, δίνει ένα μοναδικό περίγραμμα. Ένα φορτηγό Volvo το αναγνωρίζετε κατευθείαν από τους προβολείς του.

 

Ο σχεδιασμός των προβολέων κάνει το Volvo άμεσα αναγνωρίσιμο στο δρόμο. "Από τους προβολείς καταλαβαίνετε αμέσως ότι είναι Volvo" λέει η Maria Balthammar.
Διερευνούμε συνεχώς πώς να χρησιμοποιούμε το φως ως εργαλείο για τη βελτίωση της ζωής του οδηγού και τη βελτίωση της ασφάλειας" εξηγεί η Maria Balthammar.

 

 

Για να προστεθεί ελαστικότητα και να συνδυαστούν τα διάφορα στοιχεία του φωτός, η ομάδα σχεδιασμού της Volvo Trucks βασίστηκε σε μια ακόμα μορφή που απαντάται στη φύση: τη διαστρωμάτωση.

Πώς μπορεί να διατηρήσει την αντοχή και το σχήμα του κάτι που συστέλλεται και διαστέλλεται; Η φύση μας δείχνει ότι οι δομές έχουν συχνά πολυστρωματική μορφή και αυτό τις καθιστά ισχυρές. Με αυτή τη λυχνία, τα στοιχεία που αποτελούν τα διάφορα στρώματα συνδυάζονται για να αποτελέσουν μέρη του συνόλου. 

 

Η δημιουργία ενός ισχυρού σχεδίου βασίζεται τόσο σε πρακτικά ζητήματα όσο και στην ανάπτυξη μιας καλαίσθητης και ξεχωριστής μορφής.

"Ο σχεδιασμός ενός στοιχείου του φορτηγού πρέπει να είναι ευχάριστος στην όψη αλλά κάθε μέρος του σχεδίου πρέπει επίσης να είναι δομικά σταθερό" λέει η Maria Balthammar. 

"Όσον αφορά το σχεδιασμό των προβολέων, θα πρέπει να μπορεί να ανοίγουν για αλλαγή π.χ. λαμπτήρα ή LED. Τα φορτηγά πρέπει επίσης να αντέχουν σε ακραίες συνθήκες ζέστης και ψύχους. Και αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για κάθε στοιχείο του οχήματος επειδή το υλικό διαστέλλεται και συστέλλεται με τις μεταβολές της θερμοκρασίας. Έτσι μπορεί να δημιουργηθούν κενά μεταξύ των τμημάτων καθώς αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού" λέει.

Η Maria Balthammar εργάζεται ήδη 6 χρόνια στην Volvo Trucks.

Οι προβολείς είναι κρίσιμοι για την ασφάλεια, ειδικά στις δύσκολες συνθήκες που απαντώνται στο βορρά το χειμώνα, όπου οι ημέρες είναι σύντομες και οι οδηγοί κάνουν πολλές από τις βάρδιες τους στο σκοτάδι. Ο φωτισμός λοιπόν θα συνεχίσει να είναι ένας τομέας στον οποίο οι σχεδιαστές της Volvo Trucks αναπτύσσουν και δημιουργούν νέα και καινοτόμα σχέδια.

"Οι νέες τεχνολογίες LED δημιουργούν ευκαιρίες", λέει η Maria Balthammar. "Ερευνούμε συνεχώς τρόπους για τη χρήση του φωτός ως εργαλείου για τη βελτίωση της ζωής του οδηγού και την αύξηση της ασφάλειάς του. Ο σωστός τύπος φωτός για παράδειγμα μπορεί να βελτιώσει την εγρήγορσή σας. Πολλές είναι οι δυνατότητες που δημιουργούνται."

Maria Balthammar

Τίτλος: Senior Designer της Volvo Trucks
Ηλικία: 41
Θητεία στη Volvo: 6 χρόνια