Trucks

Volvo FH : κορυφαία απόδοση σε ακραίες καταστάσεις

Από το 1993, το Volvo FH εργάζεται για επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ένα φορτηγό το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μεταφορικών εταιρειών σε κάθε είδους κλιματολογικές συνθήκες, από το πολικό Σβάλμπαρντ μέχρι τις καυτές ερήμους της Σαουδικής Αραβίας.
Το Volvo FH εμπρός από τοπία στην έρημο και στους πάγους
Ανεξάρτητα από τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες που έχει να αντιμετωπίσει, το Volvo FH τα βγάζει πέρα σε κάθε περίπτωση.

“Ζω με τα Volvo μου, και στα εύκολα και στα δύσκολα!” λέει γελώντας ο Knut Vebostad. Ο Knut, Διευθυντής της εταιρείας Vebostad Transport AS, νοιάζεται πραγματικά για τα έξι Volvo FH που διαθέτει. Όταν από οδηγός αποφάσισε να ανοίξει την δική του επιχείρηση, η επιλογή φορτηγών ήταν εύκολη. ”Φυσικά και αγόρασα μόνο Volvo.”

Ο Knut Vebostad άρχισε το ταξίδι του στον κόσμο των μεταφορών στο Borkenes, σε μια από τις βορειότερες περιοχές της Νορβηγίας. “Όταν μεγαλώνεις σε αυτή την περιοχή, δεν πολυσκέφτεσαι αν οι δρόμοι έχουν πάγο ή πολλές στροφές. Απλά μαθαίνεις να βάζεις τις αλυσίδες για το χιόνι, όταν αυτό είναι απαραίτητο. Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, περισσότερο φοβόμουν τις πρώτες φορές που οδήγησα στον περιφερειακό του Όσλο.” 

Η Vebostad Transport ειδικεύεται στις μεταφορές ασφάλτου και χαλικιού. Βαριά φορτία που μπορούν να κάνουν ένα φορτηγό να φτάσει στα όριά του. Αλλά τα χαρακτηριστικά του Volvo FH το βγάζουν ασπροπρόσωπο.
“Ο τεμπέλης για συζυγείς κινητήριους άξονες είναι απαραίτητος σε εμάς που ασχολούνται με κατασκευαστικά έργα. Όταν κινούμαστε με το όχημα χωρίς φορτίο, εξοικονομούμε 10%-12% σε καύσιμα. Και περιορίζουμε τη φθορά των ελαστικών”, λέει ο Knut Vebostad.
Το I-Shift με αργές ταχύτητες συνεισφέρει επίσης στην αύξηση της ισχύς και της απόδοσης όταν το φορτηγό πρέπει να κινείται με χαμηλή, σταθερή ταχύτητα.
“Και το Volvo Dynamic Steering. Αυτό είναι κάτι το μοναδικό. Είναι μια εντελώς νέα αίσθηση” λέει ο Knut Vebostad.

Και σαν να μην έφταναν οι παγωμένοι δρόμοι της ηπειρωτικής Νορβηγίας, η Vebostad Transport έχει να αντιμετωπίσει και τις δυσκολίες του Σβάλμπαρντ που είναι μια από τις βορειότερες κατοικημένες περιοχές του κόσμου. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Vebostad διέθετε ένα Volvo FH σε έργα οδοποιίας σε αυτό το νησιωτικό σύμπλεγμα του Αρκτικού Ωκεανού.
“Φορτώσαμε το Volvo FH σε ένα φορτηγό πλοίο. Εμείς πήγαμε εκεί μετά από μερικές ημέρες με αεροπλάνο", λέει ο Knut Vebostad.
"Πρόκειται για ένα Volvo FH 540 του 2013. Το αποκαλούμε “ατσάλινο τράκτορα”. Ήταν το πρώτο φορτηγό που αγόρασε η εταιρεία μου."

Το θερμό κλίμα της ερήμου της Σαουδικής Αραβίας, βρίσκεται στο άλλο άκρο. Αλλά και εκεί το Volvo FH τα καταφέρνει εξίσου καλά. Η Sharbatly Fruit στη Τζέντα εμπορεύεται νωπά φρούτα και λαχανικά στην περιοχή, για περισσότερα από 60 χρόνια. Η εταιρεία στηρίζεται σε μια πειθαρχημένη εφοδιαστική αλυσίδα, προκειμένου τα προϊόντα να διατηρούνται στην σωστή θερμοκρασία κατά την μεταφοράς τους.
“Βασικά, τα φρούτα δεν επηρεάζονται καθόλου απο το θερμό κλίμα της Σαουδικής Αραβίας. Εκτός από τη στιγμή που παραδίδονται στην αγορά” λέει ο Hashim M Sharbatly, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Sharbatly Fruit.

Για να διατηρήσει αδιατάρακτη αυτή την εφοδιαστική αλυσίδα, η εταιρεία πρέπει να μπορεί να βασίζεται στο φορτηγό. Για τη μεταφορά από την Τζέντα μέχρι την Νταμάμ, το Volvo FH πρέπει να διασχίσει ολόκληρη τη χώρα, άρα και τη μεγάλη της έρημο.
“Η απόσταση από την Τζέντα μέχρι την Νταμάμ με επιστροφή είναι πάνω από 2 800 χιλιόμετρα” λέει ο οδηγός Reynaldo Garcia.
Η έρημος είναι αδυσώπητη καθώς οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 50 βαθμούς Κελσίου και οι αμμοθύελλες δοκιμάζουν τα όρια του φορτηγού. Αλλά το Volvo FH παραμένει αλύγιστο.
“Διαθέτουμε φορτηγά που κάνουν ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα χωρίς καμία αλλαγή εξαρτημάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο συμπλέκτης και τα φρένα. Από πλευράς ποιότητας λοιπόν είμαστε ευχαριστημένοι” λέει ο Daanie Zeyman, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του συνεργείου φορτηγών της Sharbatly.

Και όσο μεγάλη είναι η ικανότητα του Volvo FH να φέρνει σε πέρας οτι αποστολή αναλαμβάνει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, το ίδιο μεγάλη είναι και η εκτίμηση που έχουν και οι οδηγοί σε αυτό το φορτηγό.
“Το φορτηγό μπορεί πάντα να γίνεται καλύτερο. Αλλά για εμένα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Volvo FH είναι το καλύτερο που υπάρχει. Οδηγούμε το καλύτερο φορτηγό!” καταλήγει ο Knut Vebostad.
“Είναι άνετο. Πολύ γρήγορο και πολύ δυνατό. Μπορώ να πω ότι είναι το κορυφαίο φορτηγό του κόσμου” λέει ο Reynaldo Garcia.