Trucks

Γρίλια με προσόντα

Από απόσταση, οι γρίλιες στο μπροστινό μέρος των Volvo FH και FH16 είναι μοναδικές και εμβληματικές. Είναι επίσης πολύ πρακτικές. Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από το σχεδιασμό τους;
"Οι νέες γρίλιες παρέχουν βέλτιστη διανομή του αέρα ψύξης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την απόδοση του κινητήρα και τη μείωση των εκπομπών ρύπων", λέει ο Ismail Ovacik, Chief Designer Exterior της Volvo Trucks.

Όταν το 2012 κυκλοφόρησαν οι αναβαθμισμένες εκδόσεις των Volvo FH και FH16, μερικές βασικές αλλαγές σηματοδότησαν μια νέα αρχή για τη ναυαρχίδα της Volvo. Με τους κανονισμούς Euro 6 προ των πυλών, χρειάστηκαν αρκετές τροποποιήσεις για να ευθυγραμμιστούν τα φορτηγά με τις απαιτήσεις της αγοράς. Ο σχεδιασμός για τη βελτίωση του αέρα ψύξης του κινητήρα ήταν μια σημαντική αλλαγή που έπρεπε να μελετήσει η ομάδα σχεδιασμού της Volvo Trucks στο Γκέτεμποργκ.

Οι σχεδιαστές της εταιρείας επινόησαν ένα βελτιστοποιημένο σχεδιασμό για τις γρίλιες και στα δύο φορτηγά, για τη βελτίωση της απόδοσης ψύξης και της κυκλοφορίας του αέρα γύρω από τον κινητήρα. "Οι νέες γρίλιες παρέχουν βέλτιστη διανομή του αέρα ψύξης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την απόδοση του κινητήρα και τη μείωση των εκπομπών ρύπων", λέει ο Ismail Ovacik, Chief Designer Exterior της Volvo Trucks. Μια προσεκτική ματιά στο σχεδιασμό της γρίλιας και στα δύο φορτηγά καταδεικνύει πόσο δουλεμένη είναι μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Κάθε κυψέλη του εξαγωνικού "κυψελωτού" σχεδίου έχει σχεδιαστεί ιδιαίτερα ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο λειτουργική, ενώ τα ίδια τα μοτίβα έχουν εμπνευστεί από μοτίβα που υπάρχουν στη φύση. "Ο σχεδιασμός ενός συμβόλου σημαίνει μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες της μάρκας μας", συνεχίζει ο Ismail Ovacik. "Έχοντας αυτά στο μυαλό μας, μεγάλο δημιουργικό έργο δαπανήθηκε για το σχεδιασμό της γρίλιας. Λόγω της κλίμακας του εγχειρήματος, χρειάστηκε πραγματικά μεγάλη προσπάθεια για να παραχθούν οι γρίλιες".

Αν και προφανώς αποτελούν μέρος της ίδιας οικογένειας, οι διαφορές ανάμεσα στις δύο γρίλιες είναι εμφανείς. Τη στιγμή που το Volvo FH διαθέτει ενιαία γρίλια συνδυασμένη με το εξαγωνικό σχέδιο, το FH16 διαθέτει σχεδιασμό μετάλλου σε μαύρο φόντο που δίνει μια τρισδιάστατη εντύπωση. "Και οι δύο γρίλιες έτυχαν θετικής υποδοχής από τους πελάτες, αλλά ειδικά η γρίλια του FH16 ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής", λέει ο Ismail.

Από μια άποψη, ήταν έργο αγάπης. Υποθέτω ότι θα μπορούσατε να το ονομάσετε καλλιτεχνικό δημιούργημα της Volvo.

Οι γρίλιες των Volvo FH και FH16 ήταν οι πρώτες μιας νέας γενιάς, από την εποχή που κυκλοφόρησαν τα αναβαθμισμένα φορτηγά το 2012. Τα σχέδια αποτέλεσαν το πρότυπο για εκείνα που ακολούθησαν στα άλλα ανανεωμένα μοντέλα φορτηγών της Volvo.

Σύμφωνα με τον Ismail, η μάσκα του FH είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλαστικά εργαλεία στον κλάδο των φορτηγών. "Από μια άποψη, ήταν έργο αγάπης. Υποθέτω ότι θα μπορούσατε να το ονομάσετε καλλιτεχνικό δημιούργημα της Volvo."

Ismail Ovacik

Τίτλος: Chief Designer Exterior της Volvo Group Truck Technology.
Ηλικία: 37
Θητεία στη Volvo: Εννέα.
Χώρος εργασίας: Το ευρωπαϊκό στούντιο σχεδιασμού της Volvo Group Trucks Technology στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Related News