Trucks

Σχεδιασμένο για ασφάλεια

Το νέο και αναβαθμισμένο Ενεργό Σύστημα Διεύθυνσης της Volvo έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την ασφάλεια και την άνεση του οδηγού, παρέχοντας ταυτόχρονα στους οδηγούς μεγαλύτερο έλεγχο και καλύτερη σταθερότητα ενώ επίσης μειώνει τις κακώσεις κατά την οδήγηση. Καλώς ήρθατε στο Ενεργό Σύστημα Διεύθυνσης Volvo 2.0.
Το Ενεργό Σύστημα Διεύθυνσης της Volvo έχει σχεδιαστεί για τέλεια ακρίβεια και λιγότερη καταπόνηση κατά το χειρισμό του τιμονιού.

Ενεργό Σύστημα Διεύθυνσης της Volvo

Το Ενεργό Σύστημα Διεύθυνσης της Volvo έχει σχεδιαστεί για τέλεια ακρίβεια και λιγότερη καταπόνηση κατά το χειρισμό του τιμονιού. Η μονάδα του Ενεργού συστήματος διεύθυνσης Volvo συνδυάζει το συμβατικό υδραυλικό τιμόνι με ηλεκτροκινητήρα προσαρμοσμένο στο μηχανισμό του τιμονιού.

Κάμερα
Η κάμερα παρακολουθεί τις διαγραμμίσεις των λωρίδων στο δρόμο από απόσταση περίπου 5 έως 50 μέτρα μπροστά από το όχημα. Όταν το σύστημα Υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας είναι ενεργοποιημένο και το όχημα πλησιάζει πολύ στη διαγράμμιση της λωρίδας, το όχημα επανέρχεται στη λωρίδα κυκλοφορίας.

Μονάδα ελέγχου
Η μονάδα αναλαμβάνει την επεξεργασία πληροφοριών σχετικά με την κίνηση του φορτηγού, όπως η ταχύτητα και η θέση των διαγραμμίσεων λωρίδων, να αποστέλλονται αιτήματα στο Ενεργό σύστημα διεύθυνσης Volvo.

Χειριστήρια προσωπικών ρυθμίσεων
Μέσω των χειριστηρίων στο τιμόνι και το σύστημα Infotainment, ο οδηγός μπορεί να προσαρμόσει τις προτιμήσεις κατεύθυνσης για το όχημα.

ESC και αισθητήρας εγκάρσιας επιτάχυνσης
Ο αισθητήρας εγκάρσιας επιτάχυνσης μετρά την ταχύτητα περιστροφής του φορτηγού και καταγράφει αν έχει αρχίσει να ολισθαίνει. Το Ενεργό σύστημα διεύθυνσης Volvo συλλέγει αυτές τις πληροφορίες για να στρίψει το όχημα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο ηλεκτρονικός έλεγχος ευστάθειας (ESC) ενεργοποιείται και επιβραδύνει το όχημα.

Εξωτερικοί αισθητήρες
Το Ενεργό σύστημα διεύθυνσης της Volvo δρα με βάση πληροφορίες που συλλέγονται από διάφορους αισθητήρες που βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλο το φορτηγό.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΛΩΡΙΔΑΣ

Το Ενεργό σύστημα διεύθυνσης Volvo με Σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει τα φορτηγά να παρεκκλίνουν από τη λωρίδα τους. Παρέχει είτε μια ήπια παρέμβαση στο τιμόνι είτε έναν παλμό μέσω του τιμονιού για να ειδοποιήσει τον οδηγό όταν το όχημα έχει ξεφύγει από τις διαγραμμίσεις της λωρίδας του αυτοκινητόδρομου. 

Η κόπωση και η απροσεξία μπορεί να προκαλέσουν την απόκλιση του οχήματος από τη λωρίδα του, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή ή σε σοβαρή σύγκρουση με άλλο όχημα.

Τώρα, το νέο Ενεργό σύστημα διεύθυνσης Volvo με Σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας περιλαμβάνει δυνατότητα διόρθωσης στο τιμόνι. Αν ένα φορτηγό τείνει να βγει από τη λωρίδα του, το σύστημα υποστηρίζει τον οδηγό με μικρή διορθωτική κίνηση στο τιμόνι για να οδηγήσει το όχημα ξανά στη λωρίδα του. Η παρέμβαση είναι ήπια και επιτρέπει στον οδηγό να την παρακάμψει εύκολα όταν κάνει ελιγμό για να αποφύγει κάποιο αντικείμενο ή όταν κάνει κάποιον άλλο ελιγμό. Όταν μια παρέμβαση βρίσκεται σε εξέλιξη, εμφανίζεται ένα εικονίδιο στο ταμπλό. 

Όταν το όχημα φτάσει σε ταχύτητα 55 χλμ./ώρα και το Σύστημα υποστήριξης διατήρησης λωρίδας είναι σε θέση να παρακολουθεί τη θέση του στο δρόμο, το σύστημα ενεργοποιείται και εμφανίζεται ένα λευκό εικονίδιο στο ταμπλό. 

Αν το φορτηγό αρχίσει να αποκλίνει από τη λωρίδα του, το σύστημα υποστηρίζει τον οδηγό με μικρή διορθωτική κίνηση στο τιμόνι για να οδηγήσει το όχημα ξανά στη λωρίδα του. Ένα πράσινο εικονίδιο στο ταμπλό δείχνει ότι υπάρχει παρέμβαση σε εξέλιξη.

"Πιστεύουμε ότι αυτό το σύστημα μπορεί να σώσει ζωές. Μια παρέκκλιση από τη λωρίδα μπορεί να συμβεί σε κλάσματα του δευτερολέπτου."

Ο Carl Johan Almqvist, Traffic & Product Safety Director της Volvo Trucks, θεωρεί την τεχνολογία ως αποκάλυψη. 

"Πιστεύουμε ότι αυτό το σύστημα μπορεί να σώσει ζωές. Μια παρέκκλιση από τη λωρίδα μπορεί να συμβεί σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Έλλειψη προσοχής για ένα δευτερόλεπτο και το φορτηγό μπορεί να βρεθεί σε άλλη λωρίδα κυκλοφορίας ή στο αντιθέτως ερχόμενο ρεύμα. Το Σύστημα υποστήριξης διατήρησης λωρίδας έχει σχεδιαστεί για να είναι απλό στη χρήση και διακριτικό, ενώ, ταυτόχρονα, είναι απολύτως κρίσιμης σημασίας."

Από το 2007, η Volvo Trucks προσφέρει Σύστημα υποστήριξης διατήρησης λωρίδας, το οποίο παρακολουθεί τη θέση του φορτηγού στο δρόμο και αποστέλλει μια προειδοποίηση όταν το όχημα είναι πολύ κοντά στο όριο της λωρίδας του. Μέσω του Συστήματος υποστήριξης διατήρησης λωρίδας, η ηχητική ειδοποίηση παρέκκλισης λωρίδας έχει αντικατασταθεί με μια διακριτική δόνηση στο τιμόνι και με ένα εικονίδιο στο ταμπλό, για την προειδοποίηση των οδηγών καθώς πλησιάζουν στο όριο της λωρίδας τους.

ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

Το Ενεργό σύστημα διεύθυνσης Volvo με Υποβοήθηση σταθερότητας, ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο ολίσθησης σε ολισθηρούς δρόμους και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη θανάσιμων ατυχημάτων.

Η απώλεια ελέγχου του οχήματος σε ολισθηρούς δρόμους είναι κάτι που κάθε οδηγός θέλει να αποφύγει. Όταν ένα φορτηγό αρχίζει να ολισθαίνει, είναι σημαντικό να στρίψει γρήγορα και ομαλά προς τη σωστή κατεύθυνση για να διατηρηθεί ο έλεγχος. Αλλά ακόμα και οι καλύτεροι οδηγοί μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεως σε δύσκολες οδικές συνθήκες. Ο δρόμος μπορεί να έχει πάγο, στάσιμα νερά, υγρά φύλλα ή άμμο ή να είναι γλιστερός για οποιονδήποτε άλλο λόγο. 

Το Ενεργό σύστημα διεύθυνσης Volvo με Υποβοήθηση ευστάθειας βοηθά τον οδηγό να διατηρεί τον έλεγχο του οχήματος με τη ρύθμιση της ροπής του τιμονιού όταν το φορτηγό αρχίσει να ολισθαίνει. Βοηθά επίσης το σύστημα Ηλεκτρονικού ελέγχου ευστάθειας να δράσει πιο γρήγορα.

Μόλις το σύστημα εντοπίσει ότι το φορτηγό αρχίζει να ολισθαίνει, η λειτουργία Υποβοήθησης ευστάθειας αντιδρά αμέσως και αρχίζει να στρίβει στην αντίθετη κατεύθυνση για την αντιστάθμιση της ολίσθησης όπως ένας επαγγελματίας οδηγός. Το σύστημα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά την οδήγηση σε δρόμο χαμηλής τριβής σε ανηφόρα ή σε στροφή.

"Η ολίσθηση δεν είναι κάτι που θέλετε ποτέ να ζήσετε ως οδηγός φορτηγού. Το σύστημα αυτό αντιδρά αστραπιαία και διορθώνει με το τιμόνι."

Ο Gustav Neander, Διευθυντής έργου Volvo Dynamic Steering στη Volvo Trucks, πιστεύει ότι η Υποβοήθηση ευστάθειας κάνει μεγάλη διαφορά κατά την οδήγηση σε ολισθηρές συνθήκες. 

"Η ολίσθηση δεν είναι κάτι που θέλετε ποτέ να ζήσετε ως οδηγός φορτηγού. Πρόσφατα οδήγησα ένα φορτηγό από τα βόρεια της Σουηδία στην έδρα της Volvo Trucks στο Γκέτεμποργκ σε χιόνι, πάγο και βροχή. Κατά μήκος της διαδρομής είδαμε αρκετά φορτηγά που είχαν βγει από το δρόμο λόγω ολίσθησης. Το σύστημα αυτό αντιδρά αστραπιαία για να διορθώσεις με το τιμόνι και εμποδίζει αυτούς τους τύπους ατυχημάτων. Διευκολύνει σημαντικά την οδήγηση στο χιόνι, τη βροχή ή χαλίκια" λέει ο Gustav Neander.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Μέσω της νέας λειτουργίας Προσωπικών ρυθμίσεων, οι οδηγοί έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν πλήρως το τιμόνι σε ένα φορτηγό Volvo εξοπλισμένο με Ενεργό Σύστημα Διεύθυνσης της Volvo. Το σύστημα επιτρέπει στους οδηγούς να επιλέξουν μεταξύ των προ-προγραμματισμένων ρυθμίσεων ή να προσαρμόσουν τις προτιμήσεις τους με τέσσερις διαφορετικές μεταβλητές (Straight, Cornering, Damping και Return) για να ρυθμίσουν με απόλυτη ακρίβεια την απόκριση του συστήματος διεύθυνσης.

Default
Παρέχει μια ισορροπημένη αίσθηση. Η προεπιλεγμένη (default) ρύθμιση της Volvo Trucks βασίζεται στις προτιμώμενες ρυθμίσεις των οδηγών φορτηγών που χρησιμοποιούν στην καθημερινή λειτουργία τους το Ενεργό Σύστημα Διεύθυνσης της Volvo.

Light
Παρέχει ελαφριά και ευαίσθητη αίσθηση.

Responsive
Προσφέρει πιο σκληρό σύστημα διεύθυνσης με σπορτίφ αίσθηση. 

Stable
Παρέχει σφικτό τιμόνι καλή απόκριση. 

Custom
Το μενού CUSTOM Ενεργό Σύστημα Διεύθυνσης της Volvo επιτρέπει στους οδηγούς να ρυθμίζουν το τιμόνι ακριβώς στα μέτρα τους. Η αλλαγή της ρύθμισης STRAIGHT δίνει στον οδηγό ελαφρύτερο ή πιο σφικτό τιμόνι. Η ρύθμιση της μεταβλητής CORNERING μπορεί να ελαφρώσει ή να σκληρύνει το τιμόνι στις στροφές και τους ελιγμούς. Η ρύθμιση DAMPING ελέγχει κατά πόσο είναι "χυτή" η αίσθηση του τιμονιού. Η ρύθμιση RETURN ελέγχει την επαναφορά του τιμονιού κατά τους ελιγμούς με χαμηλή ταχύτητα. 

Μια πρόσθετη ρύθμιση διευκολύνει την οδήγηση του φορτηγού στην ευθεία με τη διακρίβωση της γωνίας όταν το φορτηγό κινείται ευθεία. Αυτό είναι χρήσιμο κατά την οδήγηση σε παρατεταμένες ευθείες σε συνθήκες ισχυρού πλάγιου ανέμου ή σε δρόμους με εγκάρσια κλίση.

Related News