Trucks

Μια διαυγέστερη θέα

Οι αστικές περιοχές μπορεί να κρύβουν δυσκολίες για τους οδηγούς φορτηγών. Γι' αυτό η πρόσφατα ενημερωμένη καμπίνα χαμηλής εισόδου του Volvo FE έχει σχεδιαστεί για τη βελτίωση της ορατότητας, της ασφάλειας, της εργονομίας και της παραγωγικότητας.
Με το χαμήλωμα της θέσης οδήγησης, το Volvo FE LEC φέρνει τον οδηγό πιο κοντά στους άλλους χρήστες του δρόμου και βελτιώνει σημαντικά την ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Πυκνή κίνηση, πεζοί, δικυκλιστές, στενοί δρόμοι και περιορισμένοι χώροι - αυτά είναι μερικά μόνο από τα εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι οδηγοί φορτηγών που κινούνται σε αστικές περιοχές. Ωστόσο, χαμηλώνοντας την καμπίνα, η καμπίνα χαμηλής εισόδου του Volvo FE (LEC) προσφέρει βελτιωμένη ορατότητα, εργονομία και άνεση για τον οδηγό.

"Στους δρόμους της πόλης, ο οδηγός πρέπει να παρακολουθεί συνεχώς το περιβάλλον του φορτηγού και διατηρεί οπτική επαφή με τους ευάλωτους χρήστες του δρόμου όπως οι πεζοί και οι δικυκλιστές", λέει ο Anders Edenholm, Segment Manager Distribution της Volvo Trucks. "Χαμηλώνοντας τη θέση οδήγησης και μειώνοντας τις κρυφές γωνίες, μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις και να φέρουμε τον οδηγό πιο κοντά στους άλλους χρήστες του δρόμου".

Η καμπίνα χαμηλής εισόδου επιτρέπει επίσης να υπάρχει χαμηλό σκαλοπάτι εισόδου, έτσι ώστε οι οδηγοί να εισέρχονται και να εξέρχονται από την καμπίνα γρήγορα και εύκολα. Το ανανεωμένο Volvo FE LEC διαθέτει επίσης μια λειτουργία επιγονάτισης που κατεβάζει το σκαλοπάτι εισόδου κατά εννέα εκατοστά, επιτρέποντας στους οδηγούς να μπαίνουν στην καμπίνα περίπου όπως σε ένα αστικό λεωφορείο.

"Κάποιοι οδηγοί, όπως αυτοί που ασχολούνται με αστικές διανομές, θα εισέρχονται στη καμπίνα - και θα εξέρχονται από αυτή - μέχρι και 50 φορές την ημέρα, γεγονός που καταπονεί τα γόνατα, τους αστραγάλους και την πλάτη τους", εξηγεί ο Johan Jarlengrip, Ειδικός περιβάλλοντος οδηγού. "Ένα χαμηλότερο σκαλοπάτι εισόδου όχι μόνο θα ανακουφίσει τέτοιου είδους καταπονήσεις, αλλά, καθώς αυτός είναι ένας συνηθισμένος λόγος που οι οδηγοί αποσύρονται από το επάγγελμα, θα βοηθήσει στην προσέλκυση και διατήρηση καλών οδηγών".

Το πρώτο Volvo FE LEC κυκλοφόρησε το 2009, ως προσαρμογή για απορριμματοφόρα στο Λονδίνο. Έγινε όμως τόσο δημοφιλές, που γρήγορα προσφέρθηκε ως κανονικό μοντέλο. Η νέα ενημερωμένη έκδοση περιλαμβάνει πρόσθετα χαρακτηριστικά, τα οποία ενισχύουν ακόμα περισσότερο τα πλεονεκτήματά της.

Περιλαμβάνουν ένα επιπλέον παράθυρο στην πλευρά του συνοδηγού και πόρτες που μπορούν να ανοίξουν σε γωνία 90 μοιρών. Διατηρεί το κεντρικό σχεδιασμό του ταμπλό, που προσφέρει βελτιωμένη εργονομία για τον οδηγό, τοποθετώντας σε άμεσα διαθέσιμες θέσεις τα συχνά χρησιμοποιούμενα χειριστήρια. Διατίθεται επίσης με μια σειρά διαφορετικών επιλογών και προσαρμογών για την περαιτέρω βελτίωση της ασφάλειας, της διαθεσιμότητας, της παραγωγικότητας και του αντίκτυπου στο περιβάλλον.

Περιβάλλον οδηγού
Το εσωτερικό της καμπίνας είναι εργονομικά σχεδιασμένο, με όλα τα συχνά χρησιμοποιούμενα χειριστήρια να είναι εύκολα προσβάσιμα. Το χαμηλό σκαλοπάτι εισόδου, το άνοιγμα πόρτας κατά 90 μοίρες και η επιγονάτιση, μειώνουν σημαντικά την καταπόνηση των γονάτων, της πλάτης και των μπράτσων των οδηγών, καθώς τους επιτρέπει απλώς να μπαίνουν και να βγαίνουν από την καμπίνα, όχι να αναρριχώνται. 

Παραγωγικότητα
Το Volvo FE LEC μπορεί να φιλοξενήσει έως και τέσσερα άτομα και το χαμηλό σκαλοπάτι εισόδου θα εξοικονομήσει χρόνο για τον οδηγό. Με έναν κινητήρα 350 ίππων, το Volvo FE LEC μπορεί να προσφέρει ευελιξία, ευκινησία και σύντομους κύκλους παραλαβής προϊόντων. Διατίθεται επίσης με το I-Shift ειδικά προσαρμοσμένο για διανομές ή δομικά έργα.

Ορατότητα
Η χαμηλότερη θέση οδήγησης φέρνει τους οδηγούς πιο κοντά στο άμεσο περιβάλλον τους, επιτρέποντας καλύτερη ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις και σε κοντινά αντικείμενα. Τα επιπλέον παράθυρα στην πόρτα του συνοδηγού και πίσω από τη μεσαία κολόνα βελτιώνουν επίσης την άμεση θέα προς γωνίες που διαφορετικά θα ήσαν κρυφές.

Βιωσιμότητα
Το Volvo FE LEC CNG κινείται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο και μπορεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά έως και 70% εάν κινηθεί με βιοαέριο. Η Volvo προσφέρει επίσης εναλλακτικές γραμμές μετάδοσης κίνησης για οδήγηση σε περιοχές όπου υπάρχει περιορισμός στη χρήση πετρελαιοκίνητων οχημάτων.

Ασφάλεια
Εκτός από τη βελτιωμένη ορατότητα, το Volvo FE LEC διαθέτει επίσης λειτουργίες ενεργητικής ασφάλειας όπως προειδοποίηση σύγκρουσης με φρένα κινδύνου. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μειώσει κι άλλο τον κίνδυνο ατυχημάτων με τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου ή με άλλα οχήματα. Η καμπίνα περιλαμβάνει πρόσθετες ενισχύσεις για τη βελτίωση της προστασίας του οδηγού και διαθέτει FUP (εμπρόσθια προστασία) ως στάνταρ εξοπλισμό.

Χρόνος διαθεσιμότητας
Το Volvo FE LEC διατίθεται με μια σειρά υπηρεσιών τηλεματικής και συνδεδεμένων υπηρεσιών, οι οποίες συμβάλλουν στην παρακολούθηση, την προληπτική συντήρηση και τη συντήρηση. Η βελτιωμένη ορατότητα θα μειώσει επίσης την πιθανότητα συγκρούσεων σε στενούς χώρους.

Volvo FE – Δυνατότητες καμπίνας χαμηλής εισόδου

  • Χαμηλότερο και ευρύτερο σκαλοπάτι εισόδου.
  • Χαμηλή θέση οδηγού.
  • Επιπλέον παράθυρα για βελτιωμένη ορατότητα.
  • Δυνατότητα επιλογής είτε καμπίνας επίπεδου δαπέδου που μπορεί να φιλοξενήσει έως και τέσσερα άτομα και επιτρέπει διαμπερή κίνηση μέσα στην καμπίνα, ή βασική καμπίνα βελτιστοποιημένη για τον οδηγό και έναν επιβάτη.
  • Βελτιστοποιημένο I-Shift και λογισμικό.
  • Διατίθεται επίσης με εναλλακτικά συστήματα μετάδοσης κίνησης.

Συμβουλές για τις προδιαγραφές

  • Κινητήρας 350 ίππων για βελτιωμένη ευελιξία.
  • I-Shift βελτιστοποιημένο είτε για αστικές διανομές ή κατασκευές.
  • Έως και τρία επιπλέον καθίσματα για επιβάτες.
  • Επιπλέον παράθυρα πίσω από τη μεσαία κολόνα και στην πόρτα του συνοδηγού.
  • Ρυθμιζόμενη αεροτομή οροφής για ελάχιστη αεροδυναμική αντίσταση και βελτιωμένη κατανάλωση καυσίμου.

Related News