Trucks

Πρεμιέρα για τη Volvo Trucks: Δοκιμάζει ηλεκτρικά φορτηγά με υδρογόνο σε δημόσιους δρόμους

Εκπέμποντας μόνο υδρατμούς, τα φορτηγά με κυψέλες καυσίμου που κινούνται με υδρογόνο θα αποτελέσουν σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου προϊόντων με μηδενικές εκπομπές καυσαερίων της Volvo Trucks. Τώρα, τα οχήματα έχουν περάσει ένα σημαντικό ορόσημο - συγκεκριμένα, έχουν δοκιμαστεί σε δημόσιους δρόμους.
Η Volvo Trucks δοκιμάζει ηλεκτρικά φορτηγά που κινούνται με υδρογόνο σε δημόσιους δρόμους
Οι δύσκολες συνθήκες στους δημόσιους δρόμους της βόρειας Σουηδίας, με πάγο, άνεμο και πολύ χιόνι, αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για δοκιμές.

Πέρυσι, η Volvo Trucks παρουσίασε για πρώτη φορά τα ηλεκτρικά φορτηγά της με κυψέλες καυσίμου. Αυτά τα φορτηγά με μηδενικές εκπομπές καυσαερίων χρησιμοποιούν υδρογόνο για να παράγουν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια εντός του οχήματος, μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις, καθιστώντας τα κατάλληλα για μεγαλύτερες μεταφορές.

Τώρα, τα φορτηγά δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά σε δημόσιους δρόμους. Αλλά όχι σε οποιονδήποτε δημόσιο δρόμο. Για να γίνουν ιδιαίτερα απαιτητικές, οι δοκιμές διεξήχθησαν πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο στη βόρεια Σουηδία - σε ένα εξαιρετικά ψυχρό κλίμα.

"Τα φορτηγά λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα και με όλους τους τύπους καιρού. Οι δύσκολες συνθήκες στους δημόσιους δρόμους της βόρειας Σουηδίας, με πάγο, αέρα και πολύ χιόνι, αποτελούν ιδανικό περιβάλλον δοκιμών", λέει η Helena Alsiö, αντιπρόεδρος Powertrain Product Management της Volvo Trucks. "Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι οι δοκιμές εξελίσσονται καλά, επιβεβαιώνοντας τις δοκιμές που πραγματοποιήσαμε εκ των προτέρων, τόσο ψηφιακά όσο και στην πίστα δοκιμών μας κοντά στο Γκέτεμποργκ."

Τα ηλεκτρικά φορτηγά με κυψέλες καυσίμου που κινούνται με υδρογόνο θα είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για μεγαλύτερες αποστάσεις και όταν η χρήση μόνο μπαταριών δεν αποτελεί επιλογή: για παράδειγμα, σε αγροτικές περιοχές χωρίς υποδομές φόρτισης.

 

Διαθέσιμα στην αγορά το δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας

Η Volvo προσφέρει σήμερα την ευρύτερη γκάμα προϊόντων ηλεκτρικών φορτηγών με μπαταρία στον κλάδο, με έξι μοντέλα σε σειριακή παραγωγή, που ανταποκρίνονται σε μια πολύ μεγάλη ποικιλία μεταφορών εντός και μεταξύ των πόλεων.

Τα ηλεκτρικά φορτηγά με κυψέλες καυσίμου θα είναι διαθέσιμα στο δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας. Οι δοκιμές με μεταφορείς θα ξεκινήσουν λίγα χρόνια πριν από την εμπορική διάθεση.

Για να επιταχύνει την ανάπτυξη, ο Όμιλος Volvo (Volvo Group) έχει ενώσει τις δυνάμεις του με την Daimler για την ανάπτυξη και την παραγωγή συστημάτων κυψελών καυσίμου που είναι ειδικά σχεδιασμένα για βαρέα οχήματα.

 

Δυνατότητα μείωσης CO2 ήδη από σήμερα
Για τους μεταφορείς που θέλουν να προσφέρουν ήδη μεταφορές με μηδενικές εκπομπές καυσαερίων, η Volvo Trucks προσφέρει σήμερα έξι διαφορετικά ηλεκτρικά μοντέλα με μπαταρία, καθώς και φορτηγά που λειτουργούν με ανανεώσιμα καύσιμα, όπως το βιοαέριο.

"Πρέπει να δράσουμε τώρα για να σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ανεξάρτητα από τις αναθέσεις μεταφορών ή από το πού δραστηριοποιούνται οι πελάτες μας, η αναμονή δεν αποτελεί επιλογή. Σε λίγα χρόνια, οι πελάτες μας θα είναι σε θέση να εξαλείψουν εντελώς τις εκπομπές καυσαερίων CO2 από τα φορτηγά τους", λέει ο Roger Alm, Πρόεδρος της Volvo Trucks.

 

Γεγονότα

Τα υδρογονοκίνητα φορτηγά κυψελών καυσίμου της Volvo θα χρησιμοποιούν δύο κυψέλες καυσίμου με ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 300 kW.

Το πράσινο υδρογόνο είναι ένας αστείρευτος πόρος που παράγεται με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ο άνεμος, το νερό και ο ήλιος.

 

 

LINK για εικόνες υψηλής ανάλυσης

LINK για το βίντεο των χειμερινών δοκιμών των φορτηγών με κυψέλες καυσίμου

For further information, please contact:

Helena Lind
Media Relations Director, Volvo Trucks
Email: helena.lind@volvo.com
Tel: +46 76 5536257
 

Volvo Trucks supplies complete transport solutions for discerning professional customers with its full range of medium- and heavy-duty trucks. Customer support is provided via a global network of dealers with 2,200 service points in about 130 countries. Volvo trucks are assembled in 12 countries across the globe. In 2023 approximately 145,000 Volvo trucks were delivered worldwide. Volvo Trucks is part of the Volvo Group, one of the world’s leading manufacturers of trucks, buses, construction equipment and marine and industrial engines. The group also provides complete solutions for financing and service. Volvo Trucks’ work is based on the core values of quality, safety and environmental care.