Trucks

Η Volvo Trucks και η Boliden συνεργάζονται για την ανάπτυξη ηλεκτρικών φορτηγών για εξόρυξη

Η Volvo και η Boliden συνεργάζονται για μεταφορές με ηλεκτρικά φορτηγά σε υπόγεια περιβάλλοντα.
Η Volvo και η Boliden συνεργάζονται για μεταφορές με ηλεκτρικά φορτηγά σε υπόγεια περιβάλλοντα
Η Volvo και η Boliden συνεργάζονται για μεταφορές με ηλεκτρικά φορτηγά σε υπόγεια περιβάλλοντα

Ο σουηδικός μεταλλευτικός όμιλος Boliden γίνεται ένας από τους πρώτους στον κόσμο που θα αρχίσει να χρησιμοποιεί ηλεκτρικά φορτηγά με μπαταρίες για υπόγειες μεταφορές βαρέως τύπου από το 2023. Σε περιβάλλοντα εξόρυξης, τα ηλεκτρικά φορτηγά έχουν αρκετά πλεονεκτήματα - όπως μηδενικές εκπομπές καυσαερίων, ασφαλέστερο χώρο εργασίας με χαμηλότερα επίπεδα θορύβου.



Η εξορυκτική βιομηχανία διανύει σήμερα μια περίοδο ραγδαίων αλλαγών, με πολλούς φορείς να στρέφονται σε πιο βιώσιμες μεθόδους παραγωγής ώστε να παρέχουν μέταλλα με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κλιματικό αποτύπωμα. Όπως και σε πολλά άλλα ορυχεία, τα καυσαέρια από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα ευθύνονται για την πλειονότητα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα ορυχεία της Boliden. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 40% ως το 2030* και για να επιτύχει η Boliden τους κλιματικούς της στόχους, η ηλεκτροκίνηση θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο.

Η νέα συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Boliden και της Volvo Trucks σημαίνει ότι δύο ηλεκτρικά φορτηγά Volvo βαρέως τύπου θα χρησιμοποιηθούν στο ορυχείο Kankberg της Boliden, έξω από το Skellefteå στη βόρεια Σουηδία. Εάν όλα τα φορτηγά στο ορυχείο ήταν ηλεκτρικά, οι εκπομπές CO2 από το ορυχείο θα μπορούσαν να μειωθούν περισσότερο από 25%.

"Πρόκειται για μια συναρπαστική συνεργασία σε ένα πολύ απαιτητικό περιβάλλον: απότομες πλαγιές, βαριά φορτία και υγρασία που φθείρουν τα οχήματα", λέει η Jessica Lindholm, υπεύθυνη έργου της Volvo Trucks. "Η συνεργασία με τη Boliden θα μας δώσει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με την απόδοση των ηλεκτρικών φορτηγών όταν οδηγούνται κάτω από τη γη και θα δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με το πώς επηρεάζονται το σύστημα μετάδοσης κίνησης και οι μπαταρίες. Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τις μεταφορές σε ορυχεία σημαίνει επίσης ότι εμείς, έμμεσα, θα μειώσουμε τις δικές μας εκπομπές CO2, επειδή οι πρώτες ύλες της εξορυκτικής βιομηχανίας χρησιμοποιούνται στα φορτηγά μας".



Το πρώτο φορτηγό που θα εξυπηρετήσει το ορυχείο Kankberg, ένα Volvo FH Electric, θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά στηριγμάτων αντιστήριξης εδάφους και άλλου μηχανολογικού εξοπλισμού και θα τεθεί σε λειτουργία το 2023. Με βάση την εμπειρία από το πρώτο φορτηγό, ένα άλλο Volvo FH Electric θα τεθεί αργότερα σε λειτουργία και θα χρησιμοποιηθεί για την υπόγεια μεταφορά πετρωμάτων και μεταλλεύματος.



"Βλέπουμε τη συνεργασία με τη Volvo ως μια φανταστική ευκαιρία να προωθήσουμε την ηλεκτρική τεχνολογία και ταυτόχρονα να μάθουμε πώς να προσαρμόσουμε τις λειτουργίες μας για τη μετάβαση σε υπόγειες μεταφορές χωρίς ορυκτά καύσιμα. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των φορτηγών είναι ότι θα συμβάλουν σε ένα πιο βιώσιμο ορυχείο, όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων αλλά και τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος για τους υπαλλήλους μας", σχολιάζει ο Dennis Forslund, υπεύθυνος έργου της Boliden. "Επιπλέον, η συνολική ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται στο ορυχείο θα είναι χαμηλότερη, καθώς η ηλεκτρική κίνηση είναι πιο αποδοτική από έναν κινητήρα ντίζελ και είναι δυνατή η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά την πέδηση σε κατηφορικές πλαγιές".

Η Volvo Trucks προσφέρει την ευρύτερη γκάμα ηλεκτρικών φορτηγών στον κλάδο, με έξι μοντέλα σε σειριακή παραγωγή, και είναι ο ηγέτης της αγοράς στα ηλεκτρικά φορτηγά βαρέως τύπου στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Τα ηλεκτρικά φορτηγά της εταιρείας μπορούν να καλύψουν πολλές διαφορετικές μεταφορικές ανάγκες, από την αστική διανομή και την αποκομιδή απορριμμάτων μέχρι τις περιφερειακές μεταφορές και τον κατασκευαστικό κλάδο. Στόχος της Volvo είναι το 50% των νέων φορτηγών που θα πουλήσει το 2030 να είναι ηλεκτρικά.

Σχετικά με την Boliden

Η Boliden είναι μια μεταλλευτική εταιρεία με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι ρίζες της είναι σκανδιναβικές, η αγορά παγκόσμια. Η βασική της αρμοδιότητα έγκειται στους τομείς της εξερεύνησης, της εξόρυξης, της τήξης και της ανακύκλωσης μετάλλων. Η Boliden απασχολεί περίπου 6.000 υπαλλήλους και οι ετήσιες πωλήσεις της ανέρχονται σε περίπου 85 δισεκατομμύρια SEK. Η μετοχή είναι εισηγμένη στο τμήμα Large Cap του NASDAQ OMX Στοκχόλμης.


LINK to high-resolution images

For further information, please contact:

Jan Strandhede
Media Relations Director, Volvo Trucks
Tel: +46 31 3233715
Email: jan.strandhede@volvo.com

Volvo Trucks supplies complete transport solutions for discerning professional customers with its full range of medium- and heavy-duty trucks. Customer support is provided via a global network of dealers with 2,300 service points in about 130 countries. Volvo trucks are assembled in 12 countries across the globe. In 2022 approximately 145,000 Volvo trucks were delivered worldwide. Volvo Trucks is part of the Volvo Group, one of the world’s leading manufacturers of trucks, buses, construction equipment and marine and industrial engines. The group also provides complete solutions for financing and service. Volvo Trucks’ work is based on the core values of quality, safety and environmental care.