Trucks

Φορτηγά και επιβατικά αυτοκίνητα ανταλλάσσουν προειδοποιητικά σήματα κατά την κυκλοφορία: μια πρωτοποριακή συνεργασία ανάμεσα στη Volvo Trucks και την Volvo Cars

Η Volvo Trucks παρουσιάζει μια υπηρεσία στο cloud με το όνομα Συνδεδεμένη Ασφάλεια (Connected Safety), η οποία επιτρέπει σε φορτηγά Volvo να ανταλλάσσουν πληροφορίες προειδοποίησης με επιβατικά αυτοκίνητα Volvo, όταν εμφανίζονται κίνδυνοι κατά την κυκλοφορία. Με αυτή την πρωτοποριακή συνεργασία, οι δύο ανεξάρτητοι κατασκευαστές οχημάτων επιτρέπουν στα αυτοκίνητα και τα φορτηγά τους να μοιράζονται πληροφορίες για κινδύνους κατά την κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο.
Volvo Connected Safety

Η Volvo Cars παρουσίασε την έκδοση της Συνδεδεμένης Ασφάλειας για επιβατικά αυτοκίνητα το 2016. Σήμερα, η Volvo Trucks παουσιάζει τη δική της έκδοση αυτής της υπηρεσίας και έτσι, φορτηγά και επιβατικά αυτοκίνητα μπορούν να ανταλλάσσουν προειδοποιητικά σήματα για πιθανούς κινδύνους στο δρόμο. Αυτό είναι εφικτό επειδή οι δύο εταιρείες μοιράζονται δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια τα οποία υπάρχουν στο cloud της καθεμίας.

"Η διευρυμένη συνεργασία μεταξύ των επιμέρους συντελεστών είναι ένα από τα κρισιμότερα κριτήρια βελτίωσης της οδικής ασφάλειας. Εάν περισσότερα οχήματα έχουν τη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις κυκλοφοριακές συνθήκες, περιορίζεται ο κίνδυνος ατυχήματος. Με τη Συνδεδεμένη ασφάλεια ανοίγουμε την πόρτα προς το μέλλον, με την προσδοκία να ενταχθούν στο πρόγραμμα και άλλοι κατασκευαστές οχημάτων" λέει ο Carl Johan Almqvist, Traffic and Product Safety Director της Volvo Trucks.

Η Συνδεδεμένη Ασφάλεια έχει ως έργο της την αποστολή προειδοποιήσεων στα παρακείμενα οχήματα που είναι κι αυτά συνδεδεμένα στην υπηρεσία οποτεδήποτε ένας οδηγός ενεργοποιήσει τα φώτα αλάρμ του.

"Ένα όχημα το οποίο έχει σταματήσει στην άκρη του δρόμου σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας, διατρέχει τον κίνδυνο να πέσει επάνω του ένα επερχόμενο όχημα, κάτι που μπορεί να έχει εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες. Μια προειδοποίηση που παρέχεται έγκαιρα, παρέχει σε όλους τους οδηγούς των επιβατικών αυτοκινήτων και φορτηγών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση, τις ίδιες ευκαιρίες να μειώσουν την ταχύτητά τους, να προσαρμόσουν την οδήγησή τους στις συνθήκες της κυκλοφορίας και να αποφύγουν μια πιθανή σύγκρουση" εξηγεί ο Carl Johan Almqvist.

Μακροπρόθεσμα, η βασισμένη στο cloud υπηρεσία μπορεί να εμπλουτιστεί και με άλλες ωφέλιμες για την ασφάλεια λειτουργίες.

"Όσο η τεχνολογία θα τελειοποιείται και ο αριθμός των συνδεδεμένων στο σύστημα οχημάτων θα αυξάνεται, οι πραγματικού χρόνου πληροφορίες θα γίνουν σημαντικό συμπλήρωμα των συστημάτων ασφαλείας και υποστήριξης του οδηγού που υπάρχουν σήμερα στα φορτηγά μας. Η Συνδεδεμένη Ασφάλεια σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας φάσης στη διαρκή μας προσπάθεια για προώθηση της αφαλούς οδήγησης και την αποφυγή των ατυχημάτων" λέει ο Emanuele Piga, Director Customer Solutions & New Services Development της Volvo Trucks

Η Volvo Trucks θα παρουσιάσει αρχικά τη Συνδεδεμένη Ασφάλεια σε νέα φορτηγά στη Σουηδία και τη Νορβηγία, όπου τόσο η Volvo Trucks όσο και η Volvo Cars διαθέτουν σημαντικά μερίδια στις ετήσιες ταξινομήσεις νέων οχημάτων.

Πληροφορίες για τη Συνδεδεμένη Ασφάλεια της Volvo Trucks

  • Με ποιον τρόπο λειτουργεί η Συνδεδεμένη Ασφάλεια: Όταν ανάβουν τα φώτα αλάρμ, το φορτηγό αποστέλλει ένα σήμα μέσω του κινητού τηλεφώνου του οδηγού, το οποίο είναι συνδεδεμένο στο Internet, προς την υπηρεσία cloud της Volvo Trucks. Από εκεί, οι πληροφορίες προωθούνται προς την αντίστοιχη υπηρεσία της Volvo Cars. Κατόπιν, ένα προειδοποιητικό σήμα μεταδίδεται σε όλα τα συνδεδεμένα επιβατικά αυτοκίνητα και φορτηγά τα οποία πλησιάζουν στο σημείο που βρίσκεται το όχημα, του οποίου ενεργοποιήθηκαν τα φώτα αλάρμ.

  • Το σύστημα θα είναι διαθέσιμο στη Σουηδία και τη Νορβηγία μέσα στο 2018. Το σύστημα Συνδεδεμένης Ασφάλειας αφορά σε οχήματα Volvo FH16, Volvo FH, Volvo FM και Volvo FMX εφοδιασμένα με το ενσωματωμένο σύστημα της Volvo Trucks για υπηρεσίες και infotainment και ανάλογα με τις προδιαγραφές του κάθε φορτηγού και τις υπηρεσίες που έχουν επιλεγεί σε αυτό.

  • Η Volvo Cars προσφέρει το σύστημα Συνδεδεμένης Ασφάλειας σε όλα τα νέα μοντέλα Volvo XC60, Volvo XC90, Volvo XC40, Volvo S90 και Volvo V90.

  • Πρόσθετο συστήματα ασφαλείας για την πρόληψη ατυχημάτων της Volvo Trucks: Adaptive Cruise Control: σύστημα ενεργού πιλότου το οποίο βοηθά τον οδηγό να διατηρεί συγκεκριμένη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Προειδοποίηση σύγκρουσης με φρένο κινδύνου: σύστημα σχεδιασμένο έτσι ώστε να ειδοποιεί τον οδηγό για τον κίνδυνο επικείμενης σύγκρουσης με το προπορευόμενο όχημα και να ενεργοποιεί τα φρένα, εάν είναι απαραίτητο. Σύστημα υποστήριξης εγρήγορσης οδηγού: ειδοποιεί τον οδηγό ότι πρέπει να κάνει διάλειμμα εάν το σύστημα εντοπίσει τυχόν ενδείξεις απροσεξίας.