Trucks

Το Volvo FH: η επιλογή των οδηγών εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα.

Και αυτό το φορτηγό υπόσχεται να συνεχίσει να αλλάζει τον κόσμο των φορτηγών. Η μοναδική προσήλωση στον οδηγό και μια πραγματικά επαναστατική καμπίνα έδειξαν το δρόμο για την άμεση επιτυχία που γνώρισε το Volvo FH όταν παρουσιάστηκε το 1993. Επιπλέον, ήταν το πλέον εξελιγμένο από τεχνικής πλευράς φορτηγό της εποχής του. Ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα παραμένει ένας καινοτόμος πρωταγωνιστής , αν μη τι άλλο στους τομείς που μεταφράζονται σε άμεσο όφελος για τους οδηγούς, όπως είναι η ασφάλεια και η φροντίδα για τον οδηγό. Προσθέστε τις πολυάριθμες επαναστατικές λύσεις στους τομείς της φροντίδας για το περιβάλλον και της παραγωγικότητας και γίνεται σαφές ότι το Volvo FH άλλαξε τον κόσμο του φορτηγού. Και έχει πολλά να δώσει ακόμα.
Volvo FH

Ο Claes Nilsson, Πρόεδρος της Volvo Trucks, βλέπει το Volvo FH ως τη ραχοκοκαλιά της Volvo Trucks όσον αφορά την εικόνα καθώς και την ανάπτυξη της κερδοφορίας για τους πελάτες, αλλά και τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου χώρου εργασίας για τους οδηγούς. Θυμάται πώς η τολμηρή παρουσίαση του 1993 σήμανε την έναρξη μιας πολύ επιτυχημένης εποχής για την Volvo Trucks.

«Πλησιάζαμε στο τέλος μιας περιόδου ύφεσης, τότε ωστόσο αποφασίσαμε να κάνουμε το μεγάλο βήμα για την εταιρεία. Αποδείχτηκε ότι ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Παρουσιάσαμε το FH την κατάλληλη στιγμή και διαθέταμε το πλέον ελκυστικό προϊόν όταν η οικονομία και ο κλάδος των μεταφορών βρέθηκε και πάλι σε ανοδική τροχιά», λέει ο Claes Nilsson.

Η πρώτη έκδοση βασίστηκε σε ένα νέο πλαίσιο, ο δυναμικός σχεδιασμός του οποίου διευκόλυνε την εφαρμογή ευέλικτων λύσεων για διαφορετικές μεταφορικές εφαρμογές. Όλα τα χαρακτηριστικά του διέθεταν μια σαφή επαγγελματική στόχευση, συμπεριλαμβανομένης της αεροδυναμικής που ευνοεί την εξοικονόμηση καυσίμου, της επαναστατικής γραμμής μετάδοσης κίνησης και του μηχανόφρενου Volvo.

Η νέα καμπίνα, ωστόσο, ήταν το στοιχείο που κυρίως σηματοδότησε ότι το Volvo FH ήταν κάτι το ξεχωριστό. Η Volvo Trucks αποφάσισε ήδη από εκείνη την εποχή την τοποθέτηση του οδηγού στο επίκεντρο και πάνω από 1.500 οδηγοί έλαβαν μέρος σε εκτεταμένες ελεγχόμενες έρευνες. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια ασφαλέστερη και άνετη καμπίνα, η οποία συντέλεσε σε μια εντελώς νέα εμπειρία οδήγησης, ανάπαυσης αλλά και διανυκτέρευσης.

«Η Volvo Trucks ήταν ανέκαθεν πρωτοστάτης της προόδου. Η παρουσίαση του FH ήταν ένα μεγαλύτερο βήμα από πριν, αυτό που έδειξε πραγματικά την έφεση των μηχανικών μας να χρησιμοποιήσουν νέες τεχνολογίες για να δώσουν περισσότερη αξία στους πελάτες μας και τους οδηγούς τους» λέει ο Claes Nilsson.

Για τους οδηγούς, αυτή η αφοσίωση μεταφράστηκε σε ούτε λίγο ούτε πολύ τρεις ανανεώσεις της καμπίνας μεταξύ 1993 και 2008. Το 2012 παρουσιάστηκε το εντελώς νέο Volvo FH, όπου μια εντελώς νέα καμπίνα και το ενσωματωμένο σύστημα κλιματισμού I-park Cool συντέλεσε σε άνεση ανώτερου επιπέδου. Χαρακτηριστικά όπως το Volvo Dynamic Steering (2013) συντέλεσαν σε ευκολότερη, ασφαλέστερη και σταθερότερη και ακριβέστερη οδήγηση, με παράλληλη μείωση των κακώσεων λόγω της καταπόνησης του οδηγού.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, το Volvo FH ήταν πρωτοπόρο στον τομέα της ασφάλειας. Και δεν μιλάμε μόνο για την παθητική ασφάλεια, όπου η Volvo Trucks ήταν το πρώτο φορτηγό που προσέφερε αερόσακο (1995) και επίσης παρουσίασε το Σύστημα εμπρόσθιας προστασίας (FUPS) το 1996, δέκα χρόνια προτού το σύστημα γίνει υποχρεωτικό από το νόμο. Αυτή η πρόοδος συνεχίζεται και σήμερα και το φορτηγό είναι εφοδιασμένο επίσης με τα τελευταία συστήματα ενεργητικής ασφάλειας.

Εκτός από την άνεση για τον οδηγό, η ασφάλεια ήταν καθοριστικός παράγοντας για το σχεδιασμό της καμπίνας. Κατά την ανάπτυξή του, το φορτηγό υποβλήθηκε σε χιλιάδες προσομοιωμένες δοκιμές πρόσκρουσης και σε περίπου εκατό πραγματικές δοκιμές πρόσκρουσης. Οι δοκοί απορρόφησης της ενέργειας της πρόσκρουσης και οι πόρτες είναι κατασκευασμένες από χάλυβα δύο φάσεων και τα ελάσματα του αμαξώματος είναι από τον ισχυρότερο διαθέσιμο χάλυβα. Κοντολογίς, η κάθε λεπτομέρεια του εξωτερικού και του εσωτερικού σχεδιασμού του οχήματος συνεργάζονται προκειμένου το Volvo FH να γίνει το ασφαλέστερο φορτηγό που έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα η Volvo Trucks.

Το Volvo FH έχει ανεβάσει σε ένα νέο επίπεδο την απόδοση και την παραγωγικότητα των βαρέων φορτηγών. Ανάμεσα στις πολλές καινοτομίες, ξεχωριστή θέση κατέχει το επαναστατικό κιβώτιο ταχυτήτων I-Shift (2001). Σήμερα, αποτελεί σημείο αναφοράς του κλάδου και έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να καλύπτει πολλές διαφορετικές απαιτήσεις και ανάγκες. Το I-Shift διπλού συμπλέκτη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στις εθνικές μεταφορές και τις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων σε ορεινούς δρόμους και διαδρομές με πολλές στροφές. Όλες οι αλλαγές ταχυτήτων γίνονται ακριβώς τη στιγμή που πρέπει, χωρίς απώλειες ισχύος ή ροπής, κάτι που προσφέρει βελτιωμένη άνεση για τον οδηγό και επιτρέπει υψηλότερες μέσες ταχύτητες. Για εργοταξιακές χρήσεις και ιδιαίτερα βαριές μεταφορές, το I-Shift με αργές ταχύτητες είναι η ιδανική επιλογή. Επιτρέπει στο φορτηγό να ξεκινά από στάση με φορτία μέχρι 325 τόνων και να κινείται με ταχύτητες ακόμα και 0,5 χλμ. την ώρα, κάτι που διευκολύνει τους ελιγμούς ακριβείας σε κακοτράχαλο έδαφος.

Το I-Shift είναι ένα τέλειο παράδειγμα για το πώς μια καινοτομία η οποία ωφελεί οδηγούς και χειριστές, μειώνει επίσης και το περιβαλλοντικό ίχνος του φορτηγού. Η φροντίδα για το περιβάλλον είναι μια από τις θεμελιώδεις αξίες της Volvo Trucks και χρόνο με το χρόνο το Volvo FH κατάφερε να περιορίζει τις εκπομπές ρύπων και την κατανάλωση καυσίμου του. Ένα άλμα εμπρός έγινε το 2017 με την παρουσίαση του Volvo FH LNG. Αυτό το φορτηγό με κινητήρα αερίου, προσφέρει τις ίδιες επιδόσεις με τα άλλα φορτηγά Volvo FH, μπορεί να κινείται είτε με βιοαέριο το οποίο περιορίζει τις εκπομπές CO2 κατά έως 100 τοις εκατό ή με φυσικό αέριο το οποίο περιορίζει τις εκπομπές CO2 κατά 20 τοις εκατό σε σύγκριση με το πετρέλαιο. Αυτό έχει να κάνει με τις εκπομπές ρύπων του οχήματος κατά τη χρήση.

«Διανύσαμε μια εντυπωσιακή διαδρομή με το FH και μας περιμένουν πολλές συναρπαστικές εξελίξεις. Με δεδομένες τις νέες τεχνολογίες, είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεχίζουμε το επιτυχημένο ταξίδι μας μαζί με τους πελάτες μας και τους οδηγούς τους» λέει ο Claes Nilsson.

Το Volvo FH είναι το μοναδικό μοντέλο που ανακηρύχθηκε φορτηγό της χρονιάς τρεις φορές, το 1994, το 2000 και το 2014, και έχουν πουληθεί σχεδόν ένα εκατομμύριο αντίτυπα του μοντέλου. Όταν παρουσιάστηκε το 1993, η Volvo Trucks ανακοίνωσε ότι το μέλλον είναι εδώ. Ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα, η εταιρεία έχει τη βεβαιότητα ότι το Volvo FH εξακολουθεί να είναι το φορτηγό του μέλλοντος.

«Υπάρχουν τόσο πολλές δυνατότητες να δούμε σπουδαίες βελτιώσεις. Θα τις εξερευνήσουμε όλες προκειμένου να σιγουρευτούμε ότι το Volvo FH παραμένει η πρώτη επιλογή των οδηγών και συνεχίζει να αποτελεί πηγή κερδοφορίας για τους πελάτες μας. Χωρίς να αποκαλύψουμε περισσότερα, είναι σίγουρο ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμα πιο συναρπαστικά από τα πρώτα είκοσι πέντε» ολοκληρώνει ο Claes Nilsson.