Trucks

Hayder Wokil
2024-01-22
Τεχνολογία και καινοτομία Ασφάλεια Οικονομία καυσίμου
Author
Hayder Wokil
Safety & ADAS (Προηγμένο σύστημα υποβοήθησης οδηγού)

Πώς το Camera Monitor System της Volvo θα ωφελήσει την επιχείρηση φορτηγών σας

Το νέο Σύστημα Παρακολούθησης με Κάμερες (Camera Monitor System) της Volvo Trucks έχει τη δυνατότητα να μειώσει και την κατανάλωση καυσίμου και τα κόστη. Μπορεί επίσης να είναι επωφελές για την ασφάλεια βελτιώνοντας την άμεση και έμμεση ορατότητα του γύρω κυκλοφοριακού περιβάλλοντος – σε όλες τις συνθήκες φωτισμού και καιρού.

Οι κάμερες και οι οθόνες αντικαθιστούν ολοένα και συχνότερα τους πλαϊνούς καθρέφτες στα φορτηγά και υπάρχει λόγος για αυτό. Η νέα τεχνολογία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα και η Volvo Trucks λανσάρει τώρα το Camera Monitor System.
 

"Βελτιώνει πραγματικά την εμπειρία του οδηγού", λέει ο Hayder Wokil, Safety & ADAS (Advanced Drive-Assistance system) της Volvo Trucks. «Έχω περάσει πολλές ώρες δοκιμάζοντας το σύστημα και διαθέτει πολύ καλύτερη άμεση ορατότητα, ακόμη και σε απαιτητικές συνθήκες φωτισμού ή καιρού».
 

Και συνεχίζει: «Όταν ξεκινήσαμε, αισθανθήκαμε ότι ορισμένες από τις υπάρχουσες τεχνολογικές λύσεις δεν ήταν επαρκείς για να ικανοποιήσουν τους πελάτες μας. Έτσι, προσηλωθήκαμε στο να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούσαμε να διαθέσουμε ένα κορυφαίας ποιότητας σύστημα στην αγορά».
 

Πώς το Σύστημα Παρακολούθησης με Κάμερες (Camera Monitor System) της Volvo μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών ρύπων

Η ασφάλεια είναι βασική αξία για τη Volvo και απαραίτητη για την απόδοση του Συστήματος Παρακολούθησης με Κάμερες (Camera Monitor System). Ωστόσο, εξηγεί ο Hayder Wokil, ο βασικός κινητήριος μοχλός ήταν ο Κανονισμός ΕΕ 2019/1242 που ορίζει πρότυπα απόδοσης εκπομπών CO2 για τα νέα οχήματα βαρέως τύπου. «Για να ανταποκριθεί στη Συμφωνία του Παρισιού, η ΕΕ προσπαθεί να επιταχύνει τον τομέα των μεταφορών προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων. Τα νέα οχήματα βαρέως τύπου πρέπει να μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου ήδη μέχρι το 2025. Το Σύστημα Παρακολούθησης με Κάμερες (Camera Monitor System) μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη αυτού του στόχου."

Σε σύγκριση με τους μεγάλους καθρέφτες, οι πολύ μικρότεροι βραχίονες των καμερών κάνουν ένα όχημα πιο αεροδυναμικό, ειδικά όταν χρησιμοποιείται στις πρόσφατης κυκλοφορίας αεροδυναμικές καμπίνες της Volvo Trucks.

«Υπάρχουν δυνατότητες εξοικονόμησης καυσίμου κατά τη διάρκεια ζωής του οχήματος που θα εκτιμήσουν οι μεταφορείς μεγάλων αποστάσεων», λέει ο Hayder Wokil. "Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις κόστους εάν χρησιμοποιείτε έναν στόλο φορτηγών μεγάλων αποστάσεων με πολλά οχήματα, αλλά θα εξοικονομήσει επίσης κόστος για έναν ανεξάρτητο αυτοκινητιστή".
 

Πώς οι κάμερες μπορούν να βελτιώσουν την άμεση όραση

Χωρίς τα ογκώδη περιβλήματα των καθρεπτών που εμποδίζουν τη θέα, βελτιώνεται η άμεση ορατότητα του οδηγού. Επιπλέον, τα ψηφιακά χαρακτηριστικά βελτιώνουν την εμπειρία οδήγησης, όπως το Zoom-out Field of View, ένα μοναδικό χαρακτηριστικό των Volvo. Βοηθά τον οδηγό να ελίσσεται με ασφάλεια παρέχοντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κυκλοφορία γύρω από το φορτηγό.
 

Το σύστημα διαθέτει μια δυνατότητα ασφαλείας που βοηθά τον οδηγό να προσδιορίσει πόσο γρήγορα τα άλλα οχήματα πλησιάζουν το φορτηγό από πίσω. «Στο Camera Monitor System, η κύρια οπίσθια όψη έχει τις λεγόμενες γραμμές των άκρων του ρυμουλκούμενου, τις οποίες ο οδηγός μπορεί να ορίσει στην οθόνη», λέει ο Hayder Wokil. "Θα ωφελήσει τον οδηγό, ιδιαίτερα για να κάνει ασφαλείς αλλαγές λωρίδων".
 

Όταν οδηγείτε, συχνά μετακινείτε το κεφάλι σας για να δείτε καλύτερα τον καθρέφτη. Αυτό δεν θα είναι απαραίτητο με αυτήν τη δυνατότητα. Αντίθετα, μια λειτουργία αυτόματης περιστροφής προσαρμόζεται στη γωνία του μπροστινού τροχού και ενημερώνει τον οδηγό πού βρίσκεται το άκρο του τρέιλερ. 
 

Ο Hayder Wokil λέει: «Η πρόθεση είναι να εφαρμοστεί η λειτουργία σε όλους τους συνδυασμούς οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των συνδυασμών φορτηγών και των συνδυασμών ελκυστήρα-τρέιλερ».

Σε σύγκριση με τους μεγάλους καθρέφτες, οι σημαντικά μικρότεροι βραχίονες καμερών κάνουν το όχημα πιο αεροδυναμικό.

Θα βελτιώσουν οι κάμερες την ασφάλεια για άλλους χρήστες του δρόμου;

Η καλύτερη θέα κατά μήκος των πλευρών του οχήματος θα συμβάλει στο να γίνει η περιοχή γύρω από το όχημα πιο ασφαλής για τους ποδηλάτες, τους πεζούς και άλλους χρήστες του οδικού δικτύου. Η γωνιακή κάμερα συνοδηγού στο Σύστημα Παρακολούθησης με Κάμερες (Camera Monitor System) μπορεί να ενεργοποιηθεί κατά το στρίψιμο, σε συνδυασμό με τον ανιχνευτή VRU (ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου) της Volvo Trucks. Αυτή είναι εξαιρετική υποστήριξη για τον οδηγό όσον αφορά τον εντοπισμό οποιουδήποτε άλλου χρήστη του οδικού δικτύου.
 

Επιπλέον, η βελτιωμένη περιφερειακή ορατότητα θα ενισχύσει την ασφάλεια του οδηγού όταν είναι σταθμευμένος και αναπαύεται. Ακόμη και με τις κουρτίνες ή τις περσίδες κλειστές, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το Σύστημα Παρακολούθησης με Κάμερες (Camera Monitor System) από το κρεβάτι για να επιτηρεί γύρω από το σύστημα και να δείχνει τι συμβαίνει κατά μήκος των πλευρών του.

Πώς η τεχνολογία υπερύθρων βελτιώνει τη νυχτερινή όραση

Οι κάμερες της Volvo Trucks διαθέτουν νυχτερινή λειτουργία που χρησιμοποιεί υπέρυθρο φως για να δώσει μια πιο λεπτομερή και σαφή εικόνα της σκοτεινής περιοχής του άμεσου περιβάλλοντος του φορτηγού. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο, για παράδειγμα, όταν ένα φορτηγό φτάνει σε έναν εμπορευματικό σταθμό τη νύχτα. Χάρη στην κάμερα υπερύθρων, η ορατότητα τη νύχτα ή σε χαμηλό φωτισμό είναι καλύτερη με τις κάμερες παρά με τους καθρέφτες. 

Μια βελτιωμένη λειτουργία νυχτερινής όρασης που χρησιμοποιεί υπέρυθρο φως μπορεί να ενεργοποιηθεί στο σκοτάδι
Το Camera Monitor System θα ωφελήσει τόσο τους χειριστές όσο και τους οδηγούς. Κυρίως όσον αφορά την οικονομία καυσίμου, αλλά θα ενισχύσει και την ασφάλεια».

Οι κάμερες είναι επίσης εξοπλισμένες με θέρμανση φακού για την αφαίρεση τυχόν ομίχλης ή πάγου που μπορεί να εμποδίζει την προβολή. Ενεργοποιείται αυτόματα σε θερμοκρασία κάτω από +6° Κελσίου, αλλά μπορεί επίσης να ενεργοποιηθεί χειροκίνητα σε συνθήκες υγρασίας σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Γενικά, η θερμότητα που παράγεται από την κάμερα αφαιρεί τυχόν υδρατμούς από τον φακό. Όταν βρέχει, ο οδηγός δεν αντιμετωπίζει την ίδια μείωση της ορατότητας από τις οθόνες του Camera Monitor System όπως από υγρούς ή βρώμικους πλαϊνούς καθρέφτες ή πλαϊνά παράθυρα.
 

Πώς οι ενδελεχείς δοκιμές διασφαλίζουν τις επιδόσεις

Το Σύστημα Παρακολούθησης με Κάμερες (Camera Monitor System) υποβλήθηκε σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δοκιμών και επαλήθευσης. Ο Hayder Wokil εξηγεί: «Στη διαδικασία μας, δοκιμάζουμε κατ' αρχάς όλα τα εξαρτήματα ξεχωριστά. Στη συνέχεια, συναρμολογούμε το σύστημα και το ελέγχουμε. Τέλος, τοποθετήσαμε το σύστημα στο φορτηγό για να διασφαλίσουμε ότι πετύχαμε τις σχεδιασμένες επιδόσεις, τη λειτουργικότητα, την αντοχή και την αξιοπιστία».
 

Ο Hayder Wokil έχει δοκιμαστικά φορτηγά εξοπλισμένα με το Σύστημα Παρακολούθησης με Κάμερες (Camera Monitor System) βόρεια του Αρκτικού Κύκλου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς και σε ανηφόρες και κατηφόρες στη νότια Ισπανία σε καύσωνα με θερμοκρασία +40° Κελσίου. «Η βάση των δοκιμών μας είναι πάντα ο τρόπος με τον οποίο οι πελάτες μας θα χρησιμοποιήσουν τη λύση, η οποία μπορεί να διαφέρει πολύ ακόμη και στην ίδια κατηγορία πελατών. Έχουμε εκπροσώπηση σε περίπου 180 αγορές παγκοσμίως, με διαφορετικές κλιματικές συνθήκες, δραστηριότητες και συνήθειες στη χρήση των φορτηγών. Είναι αρκετά ευρύ το φάσμα απαιτήσεων που πρέπει να καλύψουμε».
 

Εξωτερικοί οδηγοί και πελάτες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα από την αρχή και ζητήθηκε η γνώμη τους σε όλη τη διαδικασία της ανάπτυξης. «Ακούσαμε τα σχόλιά τους, για παράδειγμα, τι τους λείπει, τις απόψεις τους για το τυχόν σύστημα παρακολούθησης με κάμερες και τι είδους χαρακτηριστικά θέλουν. Παρουσιάσαμε τα σχόλια στους μηχανικούς μας για να γίνονται συνεχείς προσαρμογές και βελτιώσεις».
 

Θα προστεθούν και άλλες δυνατότητες

Ο Hayder Wokil καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το νέο σύστημα παρακολούθησης με κάμερες της Volvo Trucks θα ωφελήσει τους χειριστές και τους οδηγούς, ειδικά στον τομέα των μεγάλων αποστάσεων.
 

«Κυρίως για την οικονομία καυσίμου, αλλά το σύστημα θα είναι επωφελές για την ασφάλεια, θα μειώσει - ελπίζουμε - τα ατυχήματα, θα δώσει περισσότερο χρόνο λειτουργίας, θα βελτιώσει την ορατότητα, θα βοηθήσει στους ελιγμούς και ενδεχομένως θα επηρεάσει τα ασφάλιστρα και την εμπειρία του οδηγού», λέει. "Επιπλέον, στο μέλλον, θα έχουμε έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη για να προσθέσουμε χαρακτηριστικά και να ενσωματώσουμε αυτό το σύστημα με άλλα συστήματα φορτηγών για να αποκομίσουμε ακόμη περισσότερα οφέλη για τους πελάτες."
 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Camera Monitor System της Volvo Trucks, ανατρέξτε στις πληροφορίες προϊόντος  μας ή επικοινωνήστε με τον πλησιέστερο αντιπρόσωπο.

Ανακαλύψτε το νέο σύστημα Volvo Camera Monitor system: