Πώς το I-Shift διπλού συμπλέκτη βοηθά την ιταλική μεταφορική εταιρεία Sartori να εξοικονομεί καύσιμα σε απαιτητικές ορεινές διαδρομές

Στις λοφώδεις περιοχές του ιταλικού βορρά, η οικογενειακή μεταφορική επιχείρηση Sartori Trasporti χρειάζεται οχήματα τα οποία συνδυάζουν τις υψηλές επιδόσεις με τη χαμηλή κατανάλωση καυσίμου. Με το Volvo FH με I-Shift διπλού συμπλέκτη, ίσως να έχουν βρει την ιδανική λύση.

Ο ιδρυτής της Sartori Trasporti, ο Giorgio (αριστερά), με την κόρη του Cristiana, το γιό του Enrico (δεξιά) και το Federico, το σύζυγο της Cristiana.

Όταν ο Giorgio Sartori, ο ιδρυτής της Sartori ξεκίνησε την επιχείρησή του πριν από πενήντα χρόνια με ένα τρίκυκλο, το έκανε καθαρά λόγω του πάθους που είχε για τα φορτηγά. Σύντομα, επικοινώνησε με εταιρείες οι οποίες χρειάζονταν βοήθεια όσον αφορά τη μεταφορά εξαρτημάτων κινητήρων και δερμάτων, και έκτοτε η εταιρεία του έχει δημιουργήσει στενές συνεργασίες με τους πλέον προβεβλημένους ιταλικούς και διεθνείς οίκους δερμάτινων ειδών πολυτελείας.

Η Sartori Trasporti δραστηριοποιείται στην Ιταλία και κάνει δρομολόγια κυρίως ανάμεσα στην περιοχή της Βιτσέντσα, όπου βρίσκεται η έδρα της και την Τοσκάνη, όπου παραδίδει προϊόντα στους πελάτες της.

Η Sartori Trasporti δραστηριοποιείται στην Ιταλία και κάνει δρομολόγια κυρίως ανάμεσα στην περιοχή της Βιτσέντσα, όπου βρίσκεται η έδρα της και την Τοσκάνη, όπου παραδίδει προϊόντα στους πελάτες της.

Σήμερα, ο Giorgio διοικεί την εταιρεία μαζί με το γιό του, Enrico, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το στόλο των οχημάτων, τη συντήρηση και τον εφοδιασμό, αλλά και την κόρη του Cristiana η οποία φροντίζει για τον προγραμματισμό και τα θέματα διοίκησης. Ο σύζυγος της Cristiana, Federico, ασχολείται κι αυτός με την οικογενειακή επιχείρηση και τα μέλη της οικογένειας περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στην έδρα της εταιρείας στο Arzignano.

«Πιστεύω ότι ο οικογενειακός χαρακτήρας της εταιρείας αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα, ειδικά όταν η οικογένεια είναι τόσο ενωμένη όσο η δική μας. Φυσικά υπάρχουν και στιγμές διαφωνίας, ωστόσο η δουλειά πάντα προχωρά χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες» λέει ο Giorgio Sartori.

Από την ίδρυση της εταιρείας, η Sartori Trasporti προσηλώθηκε ιδιαίτερα στην ποιότητα, την ακρίβεια και την πιστότητα και από νωρίς άρχισε να χρησιμοποιεί φορτηγά Volvo για τις παραδόσεις της. Σήμερα, η στόλος της εταιρείας αποτελείται από 29 φορτηγά, 16 από τα οποία είναι Volvo.

Επειδή κάνουμε πολλά δρομολόγια σε ορεινές διαδρομές, απαιτούμε οχήματα τα οποία προσφέρουν επιδόσεις αλλά και χαμηλή κατανάλωση καυσίμου.

Το πρωί και αργά το απόγευμα, οι εγκαταστάσεις της Sartori παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα όταν γίνεται φορτοεκφόρτωση των φορτηγών.

Το πρωί και αργά το απόγευμα, οι εγκαταστάσεις της Sartori παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα όταν γίνεται φορτοεκφόρτωση των φορτηγών.

Κάθε ημέρα από τις 6 μέχρι τις 8 το πρωί και στο τέλος της ημέρας, τα φορτηγά μπαίνουν στην ουρά στην κεντρική είσοδο της Sartori για τις διαδικασίες διεκπεραίωσης φορτίων. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κοπάδι από περονοφόρα οχήματα που πηγαινοέρχονται από την αποθήκη μέχρι τις ράμπες των επικαθήμενων που περιμένουν να εξυπηρετηθούν. Ο γιός του ιδρυτή της εταιρείας, Enrico, επιβλέπει αυτό το κρίσιμο στάδιο της φορτοεκφόρτωσης των φορτηγών, μαζί με τον κουνιάδο του τον Federico.

«Φορτώνουμε τα οχήματά μας το χάραμα επειδή πρέπει να ξεκινήσουν νωρίς προκειμένου να καλύψουν την απόσταση στο μικρότερο δυνατό χρόνο, προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις ανεφοδιασμού των πελατών μας. Ακόμα, διαθέτουμε οδηγούς που ταξιδεύουν μόνο τη νύχτα: αναχωρούν το βράδυ και φτάνουν στον προορισμό τους το άλλο πρωί.»

Ακριβώς όπως ο πατέρας του, και ο Enrico είναι θιασώτης των φορτηγών με πάθος για την τεχνολογία. Παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον όλες τις καινοτομίες που προτείνει η Volvo Trucks και είναι πολύ ικανοποιημένος με τις τελευταίες αγορές του, δύο φορτηγά Volvo FH με I-Shift διπλού συμπλέκτη, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδανικά για τα δρομολόγια της εταιρείας στην Τοσκάνη. 

Η Sartori Trasporti παρατήρησε σημαντική εξοικονόμηση καυσίμου χρησιμοποιώντας το I-Shift διπλού συμπλέκτη κατά την οδήγηση σε περιοχές με ορεινό ανάγλυφο. Ο διπλός συμπλέκτης αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο επειδή με τις γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων δεν πέφτουν οι στροφές του κινητήρα.

Η Sartori Trasporti παρατήρησε σημαντική εξοικονόμηση καυσίμου χρησιμοποιώντας το I-Shift διπλού συμπλέκτη κατά την οδήγηση σε περιοχές με ορεινό ανάγλυφο. Ο διπλός συμπλέκτης αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο επειδή με τις γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων δεν πέφτουν οι στροφές του κινητήρα.

 

«Για εμένα, οι επιδόσεις είναι το 50 τοις εκατό των εσόδων ενός οχήματος. Ωστόσο, οι επιδόσεις συμβαδίζουν με την κατανάλωση καυσίμου, η οποία πρέπει να βρίσκεται σε αντίστοιχα καλά επίπεδα. Επειδή κάνουμε πολλά δρομολόγια σε ορεινές διαδρομές, απαιτούμε οχήματα τα οποία προσφέρουν επιδόσεις αλλά και χαμηλή κατανάλωση καυσίμου. Χάρη στο τελευταίο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη, εκτιμούμε μια ελάττωση του κόστους των καυσίμων κατά 3 τοις εκατό σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση!»

Σε πραγματικές τιμές, αυτό σημαίνει ότι τα φορτηγά διπλού συμπλέκτη, τα οποία καλύπτουν 150.000 χιλιόμετρα, τώρα επιτρέπουν στη Sartori Trasporti να υπολογίζει οικονομία πετρελαίου 2.500 ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο προσφέρουν και άλλου είδους οφέλη για την επιχείρηση. 

Τα φορτηγά της Sartori Transporti συνήθως καλύπτουν 150.000 χιλιόμετρα το χρόνο. Με το I-Shift διπλού συμπλέκτη, εκτιμούν ότι κάθε φορτηγό εξοικονομεί 2.500 ευρώ κατ' έτος σε καύσιμα.

Τα φορτηγά της Sartori Transporti συνήθως καλύπτουν 150.000 χιλιόμετρα το χρόνο. Με το I-Shift διπλού συμπλέκτη, εκτιμούν ότι κάθε φορτηγό εξοικονομεί 2.500 ευρώ κατ' έτος σε καύσιμα.

 

«Μετά από μόλις έξι μήνες, εκτιμούμε να υπάρξει πρόσθετη οικονομία για ολόκληρη τη γραμμή μετάδοσης κίνησης του οχήματος, με μια ελαφρά αύξηση της μέσης ταχύτητας και μικρότερη φθορά των ελαστικών, όλα αυτά χάρη στη σταθερά καλή ροπή του κινητήρα. Προς το παρόν κάνουμε δοκιμές ελαστικών με τα οποία μπορούμε επίσης να καλύψουμε 400.000 χλμ», λέει ο Enrico.

Η επιχείρηση Sartori είναι ανθηρή αλλά δεν ήταν τα πάντα εύκολα για την οικογένεια και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την περίοδο της κρίσης η οποία πλήττει την Ιταλία εδώ και μερικά χρόνια. Ευτυχώς η οικογένεια διαθέτει δικές της αποθήκες και δεν χρειάζεται να καταβάλει δαπάνες χρηματοδοτικής μίσθωσης. Μαζί με τους πελάτες της, κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις δυσκολίες αυτής της περιόδου.

Ο πατέρας Giorgio στο εργοτάξιο κατασκευής των νέων κεντρικών γραφείων της Sartori.

Ο πατέρας Giorgio στο εργοτάξιο κατασκευής των νέων κεντρικών γραφείων της Sartori.

«Δεδομένου ότι οι οικονομικές μας δυσχέρειες ήταν αλληλένδετες με τις δυσχέρειες των άλλων, εργαστήκαμε ο ένας στο πλάι του άλλου. Διαθέτουμε μακρούς δεσμούς με αρκετούς από αυτούς, δεδομένου ότι ξεκίνησαν τις δραστηριότητές τους μαζί με τον πατέρα μου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα έναν ενάρετο κύκλο και τη θεμελιώδη ιδέα της αμοιβαίες υποστήριξης» εξηγεί η Cristiana Sartori.

Σήμερα, η οικονομική κρίση μοιάζει να βρίσκεται μακριά και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικογενειακής επιχείρησης. Η οικογένεια Sartori ήδη επενδύει στο μέλλον της με την κατασκευή νέων κεντρικών εγκαταστάσεων λίγο έξω από το Arzignano, οι οποίες θα στεγάσουν την επιχείρηση που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Sartori Trasporti με τη Velo Trans SRL, μια εταιρεία της οποίας διαθέτουν το 51 τοις εκατό.

«Η συνένωση των δύο εταιρειών σε μια κοινή δραστηριότητα η οποία απλώνεται σε μια έκταση άνω των 10 στρεμμάτων, θα διευκολύνει την εργασία μας και θα συμβάλλει στη βέλτιστη εκμετάλλευση του χώρου αλλά και τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουμε. Η μετεγκατάστασή μας στη νέα έδρα προγραμματίζεται για την προσεχή άνοιξη» λέει ο Giorgio Sartori χαμογελώντας ικανοποιημένος.

SARTORI TRASPORTI SRL

Ίδρυση: 1966.
Ιδιοκτησία: Giorgio Sartori. Ακόμα, η οικογένεια Sartori κατέχει το 51 τοις εκατό της μεταφορικής εταιρείας Velo Trans SRL.
Έδρα: Αρτσινιάνο, Βιτσέντσα.
Αριθμός εργαζομένων: 36 (συμπεριλαμβανομένων των οδηγών).
Μεταφορικές εργασίες: Μεταφορά εμπορευμάτων τρίτων, ειδικά δερμάτων όλων των ειδών, χημικών προϊόντων, υφασμάτων και μηχανημάτων. Η εταιρεία είναι πιστοποιημένη κατά UNI EN ISO 9001:2008 από το 1996.
Αριθμός φορτηγών Volvo: 16.
Χαρακτηριστικά: Όλο οι ελκυστήρες τελευταίας γενιάς της Volvo είναι εφοδιασμένοι με I-Shift διπλού συμπλέκτη, καμπίνες με διπλά κρεβάτια και προηγμένες προδιαγραφές (Volvo Δυναμική Οδήγηση, Σύστημα διατήρησης λωρίδας και Προειδοποίηση Σύγκρουσης με Φρένα Κινδύνου).
Κατανάλωση καυσίμου: 35 λίτρα/100 χλμ σε ταξίδια εντός Τοσκάνης - 28 λίτρα/100 χλμ. σε ταξίδια προς Καμπανία.
Η αγορά: Η Sartori Trasporti δραστηριοποιείται στην Ιταλία και κάνει δρομολόγια κυρίως ανάμεσα στην περιοχή της Βιτσέντσα, όπου βρίσκεται η έδρα της και την Τοσκάνη, όπου παραδίδει προϊόντα στους πελάτες της. Επειδή η εταιρεία παραδίδει και χημικά για την κατεργασία δερμάτων σε ποικίλα εργοστάσια, σχεδόν ποτέ δεν κινείται με άδεια ρυμουλκούμενα.